Interactie in organisaties

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_NCBACIW213

Course Objective

Na afronding van dit vak kan de student:De principes van data-gestuurd onderzoek vanuit de conversatieanalyse (CA) benoemenDe interactionele kenmerken van institutionele gesprekken beschrijvenUitleggen en illustreren hoe gesprekken bijdragen aan het vormgeven van een institutie of organisatieDe tools/concepten van CA toepassen op institutionele gesprekken door deze systematisch en nauwgezet te analyserenDe conversatie-analytische bevindingen helder en volgens wetenschappelijke richtlijnen rapporterenAnalysevaardigheden toepassen bij het signaleren van problemen in gesprekken en op basis daarvan adviezen formuleren voor de werkpraktijk

Course Content

Interactie in Organisaties spitst zich toe op de analyse van "natuurlijke" gesprekken in verschillende organisaties en maakt hierbij gebruik van institutionele conversatieanalyse. We passen de inzichten toe op drie velden of domeinen: Journalistieke interviews, rechtbankgesprekken, en interacties over ziekte en gezondheid. We onderzoeken hoe verschillen in kennis en macht tijdens de interactie worden vormgegeven, bijvoorbeeld in journalistieke interviews met daders en slachtoffers van seksueel misbruik. We analyseren hoe patiënten zichzelf als 'doctorable' presenteren en hoe een arts bepaalt of de 'probleempresentatie' compleet is. We leren hoe alle vragen sturen, bijvoorbeeld door in hun formulering een voorkeur voor het juiste antwoord te verraden of door bepaalde kennis bij de gesprekspartner te veronderstellen en hem daarvoor verantwoordelijk te houden. We zien hoe journalisten met specifieke vragen politici in het nauw brengen en hoe politici deze lastige vragen kunnen ontwijken. We bespreken hoe je deze inzichten relevant kunt maken voor de werkpraktijk en oefenen hiermee tijdens de werkcolleges.

Teaching Methods

Een hoorcollege (2 uur) en een werkcollege (3 uur). Bij werkcolleges is aanwezigheid verplicht; van de werkcolleges mag maximaal een bijeenkomst van het werkcollege of toepassingscollege gemist worden. Bij afwezigheid volgt een extra opdracht. Aanwezigheid bij het hoorcollege wordt sterk geadviseerd.

Method of Assessment

Er wordt getoetst aan de hand van een eindwerkstuk in tweetallen (30%) en een tentamen (70%). Het eindwerkstuk en het tentamen moeten gemiddeld met een 5.5 of hoger worden beoordeeld, en elk afzonderlijk met minimaal een 5.0. Het werkstuk en het tentamen mogen indien nodig worden herkanst.

Literature

We werken met het boek van Heritage, J. & Clayman, S. (2010). Talk in Action. Interactions, identities and institutions. Malden, MA: Wiley-Blackwell (aanwezig in UBVU als e-book) en met aanvullende artikelen, waar relevant (bijvoorbeeld voor de Nederlandse context).

Target Audience

2de jaars studenten Bachelor Communicatie
- en Informatiewetenschappen (afstudeerrichtingen Media & Journalistiek, Taal, Media en Samenleving), premasterstudenten CIW.

Additional Information

Werkcolleges zijn verplicht; bijwonen van het hoorcollege wordt sterk aanbevolen.

Entry Requirements

Studenten moeten het vak L_AABACIW117 Formuleren met goed gevolg hebben afgelegd.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor