URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_LAMALW007

Course Objective

Kennis hebben van en inzicht verkrijgen in de ontwikkeling van de jeugdliteratuur, de relatie van de jeugdliteratuur tot de literatuur voor volwassenen, de mogelijke benaderingen van de jeugdliteratuur en de rol van jeugdliteratuur in de literaire socialisatie van lezers. Kennis hebben van een aantal representatieve werken uit de moderne jeugdliteratuur (vanaf 1945) en van de historische ontwikkeling van het genre.

Course Content

In dit onderdeel komen de volgende onderwerpen aan de orde: de ontwikkeling en de huidige stand van de jeugdliteratuur, canonvorming en het jeugdliteraire veld (prijzen e.d.), de discussie over de (vermeende) tegenstelling tussen toegankelijke en literaire jeugdliteratuur en de functie van deze teksten in het literaire socialisatieproces. In elk college zullen zowel theoretische als primaire teksten besproken worden. Van de deelnemers wordt daarbij verwacht dat zij deze discussie voorbereiden; daarnaast dienen ze kennis te nemen van het jeugdliteraire aanbod en, onder meer op basis daarvan, een visie te ontwikkelen op de ontwikkeling en functie van jeugdliteratuur, de canonvorming en literaire socialisatie.

Teaching Methods

Werkcollege, 2 x 2 uur per week.

Method of Assessment

Actieve participatie aan de discussie over primaire en secundaire teksten tijdens de colleges (de discussiepunten staan per college in de studiehandleiding). Daarnaast is er een afsluitend werkstuk (= eindcijfer). Nadere informatie over de eisen die daaraan worden gesteld, wordt verstrekt in de studiehandleiding.

Literature

De literatuurlijst met primaire en secundaire werken wordt voor aanvang van het college bekend gemaakt via de studiehandleiding op Canvas. Naast recente artikelen komen bekende studies aan de orde als:
- Rita Ghesquière (2009). Jeugdliteratuur in perspectief. Leuven: Acco.
- Rita Ghesquière, Vanessa Joosen en Helma van Lierop-Debrauwer (red.) (2014). Een land van waan en wijs. Geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur, Amsterdam/Antwerpen: Atlas Contact.
- Harry Bekkering et al. (red.) (1990). De hele Bibelebontseberg. De geschiedenis van het kinderboek in Nederland en Vlaanderen van de Middeleeuwen tot heden. Amsterdam: Querido.
- Anne de Vries (1989). Wat heten goede kinderboeken? Opvattingen over kinderliteratuur in Nederland sinds 1880. Amsterdam: Querido.
- Vanessa Joosen en Katrien Vloeberghs (2008). Uitgelezen Jeugdliteratuur. Ontmoetingen tussen traditie en vernieuwing. Leuven: Lannoo Campus/Leidschendam: Biblion. Deze werken zijn in de UBVU beschikbaar.

Target Audience

Masterstudenten Educatie in de Taal
- en Cultuurwetenschappen, specialisatie Nederlands; Masterstudenten Nederlandse letterkunde en het literaire veld; overige belangstellende Ma-studenten met een Bachelordiploma Literatuur en Samenleving: Creatief Schrijven Nederlands, Bachelordiploma Nederlandse Taal en Cultuur of een ander relevant Bachelordiploma op het gebied van literatuur en cultuur.

Additional Information

Verplichte aanwezigheid (minimaal 80% van de colleges moet worden bijgewoond). Wie te vaak afwezig is geweest, maar daarvoor een gegronde reden had, kan het onderdeel alsnog afronden met een aanvullende opdracht.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master