URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/AB_1167

Course Objective

De cursus heeft als doel kennis en inzicht te bieden in de beginselen van empirisch onderzoek op basis van kwalitatieve onderzoeksmethoden en om vaardigheden te ontwikkelen bij de opzet, uitvoering en beoordeling daarvan. De cursus kent de volgende leerdoelen: De student kan:
• De achtergrond van kwalitatieve onderzoekmethoden beschrijven (geschiedenis en paradigma’s)
• De kwaliteit van een kwalitatief wetenschappelijk onderzoeksartikel beoordelen en onderbouwen
• Alle stappen, en bijbehorende onderdelen, van een kwalitatief onderzoek herkennen, uitleggen en plaatsen in de context van wetenschappelijk onderzoek (probleemformulering, design, dataverzameling, analyse)
• Uitleggen wat ethiek in kwalitatief onderzoek betekent en deze ethische principes toepassen in het eigen leeronderzoek
• Onder begeleiding van een docent zelf een (kleinschalig) empirisch wetenschappelijk onderzoek opzetten en uitvoeren (d.m.v. semi-gestructureerde interviews)
• Onderzoeksdata analyseren en rapporteren in de vorm van een wetenschappelijk (groeps)artikel
• In een groepsopdracht bijdragen aan het functioneren van een team, zelf met ideeën komen, peerfeedback geven en de gestelde taken in lijn met de opdracht uitvoeren

Course Content

Wat zijn redenen voor ouders om hun kind(eren) niet deel te laten nemen aan het rijksvaccinatieprogramma? Welke zorgbehoeften hebben mensen met chronische Covid-19 klachten? Welke aspecten dragen bij aan een hoge werkdruk bij verloskundigen? Verschillende wetenschappelijke onderzoeksvragen kan je alleen beantwoorden door er met mensen over te praten. Juist die onderzoeksvragen, die door middel van kwalitatieve onderzoeksmethoden in kaart gebracht dienen te worden, staan centraal in dit vak. Het is een eerste kennismaking met kwalitatieve onderzoeksmethoden, dus zal er ook in worden gegaan op de geschiedenis en wetenschapsfilosofische achtergrond ervan. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan belangrijke kenmerken van kwalitatief onderzoek, de keuze voor een geschikte onderzoeksopzet, verschillende methoden van dataverzameling en de analyse van kwalitatieve data. Maar ook de rol en attitude van een onderzoeker en de verschillende procedures om methodologische kwaliteit te waarborgen komen uitgebreid aan bod. Het vak kenmerkt zich door de twee sporen die het volgt; enerzijds een theoretisch spoor, waarbij belangrijke termen en achtergronden de revue passeren en anderzijds een praktisch spoor, waarbij studenten zelfstandig een kleinschalig onderzoek gaan uitvoeren waarbij een kwalitatieve onderzoeksvraag beantwoord gaat worden. Onder begeleiding van een werkgroepdocent leren studenten hoe ze zich kunnen voorbereiden op een semi-gestructureerd interview (o.a. door het maken van een interviewguide). Iedere student werft respondenten, neemt een interview af en observeert een interview. Studenten reflecteren op hun eigen interviewvaardigheden en op die van een medestudent (d.m.v. peerfeedback). De transcripten van de interviews vormen de dataset die zal worden geanalyseerd op een zodanige wijze dat er antwoord gegeven kan worden op de geformuleerde onderzoeksvraag. Over de onderzoeksresultaten wordt gerapporteerd in de vorm van een wetenschappelijk (groeps)artikel.

Teaching Methods


- Hoorcolleges
- Werkgroepen (100% aanwezigheidsverplichting)
- Samenwerken in groepjes van 4-6 studenten aan het Leeronderzoek (ook buiten de werkgroepen)

Method of Assessment


• Schriftelijk tentamen (50% van het eindcijfer)
• Schriftelijk (groeps)verslag (50% van het eindcijfer)
• Aanwezigheid, logboek, transcripten, samenvattingen van de interviews(voldoende / onvoldoende) Alle onderdelen moeten minimaal met een voldoende beoordeeld zijn om het vak te kunnen halen. Er kan niet onderling gecompenseerd worden. In geval van een onvoldoende kunnen de betreffende onderdelen (m.u.v. aanwezigheid) herkanst worden.

Literature

Boek (verplicht): D. Mortelmans (2020). Handboek Kwalitatieve Onderzoeksmethoden. Leuven/Den Haag: Acco. Overig materiaal wordt tijdens de cursus aangeboden.

Target Audience

Bachelor Gezondheidswetenschappen (verplicht) Bachelor Gezondheid en Leven (keuze)

Entry Requirements

Geen

Explanation Canvas

Enkele weken voor de start van de cursus zal via de digitale leeromgeving informatie gegeven worden over de cursus.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor