URL study guide
https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/AB_1146Course Objective
Doel van de cursus is studenten kennis te laten maken met micro-organismen en inzicht bij te brengen van diverse biologische processen die een rol spelen in de interacties tussen micro-organismen (we richten ons voornamelijk, maar niet uitsluitend, op bacteriën en virussen) en hun omgeving (de menselijke gastheer). De cursus verschaft inzicht in manieren waarop micro-organismen de aangeboren- en adaptieve afweer trachten te ontsnappen. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de rol van adaptieve immuunreacties in gastheer-microbe interacties en de biologie van vaccin-ontwikkeling. De cursus heeft een aantal gemeenschappelijke leerdoelen. Na het volgen van de cursus kan een student: 1. tot in detail de cellulaire structuur van micro-organismen en belangrijke processen bij microbiële groei beschrijven. 2. tot in detail regulatie van genexpressie en cellulaire processen in bacteriën beschrijven. 3. het nut of gevaar van enkele mens-microbe interacties beschrijven, met aandacht voor het begrip virulentiefactoren en manieren van overdracht. 4. de basisconcepten en werking van de aangeboren en adaptieve afweer bij een infectie beschrijven. 5. de werking van enkele antibiotica uitleggen en mechanismen en problematiek van antibiotica resistentie beschrijven. 6. een adequate/ basale / inzichtelijke weergave geven van het practicum óf de werkgroepen, behorend bij de gevolgde variant (BMW/KW of GW) van de cursus.
Course Content
Bij het vak Microbiologie worden diverse microbiologische processen behandeld en de basisconcepten van de immunologie (geïntroduceerd in "Celbiologie en Immunologie") geïmplementeerd. Al deze factoren bepalen tezamen de uitkomst van een infectie. Aan de orde komen fysiologie van diverse micro-organismen, mens-microbe interacties, virulentiefactoren en immuunresponsen, antibiotica, epidemiologie, diagnostiek en preventie. Het vak Microbiologie is in verschillende varianten te volgen, waarbij de leerstof uit het studieboek en de colleges hetzelfde is en de colleges gedeeld worden. De differentiatie tussen de varianten wordt aangebracht door de practische opdracht(en) behorend bij de gekozen variant: Studenten die kiezen voorde Biomedische/Klinische-variant doen een microbiologie practicum en een computerpracticum "Molecular Cloning". Studenten die kiezen voor de Duurzame gezondheid en zorg variant doen een serie werkgroepen met als titel "Microbiologie en Maatschappij". De studielast van de practica en de werkgroepserie is gelijk. Studenten die de BMW/KW-variant kiezen krijgen worden beoordeeld op basis van het computerpracticum, studenten die de DGZ-variant volgen worden beoordeeld op basis van het geschreven beleidsadvies en projectmanagement.Teaching Methods
Hoorcolleges (40 uur) Practicum of werkgroeponderwijs (26 uur) Zelfstudie (102 uur) inclusief maken van bij het studieboek behorende modules. Voor practica en werkgroepen geldt een inspannings- en aanwezigheidsplicht. Practicum en werkgroepen kunnen NIET worden ingehaald! Aan aanwezigheidsplicht zoals beschreven in de OER deel B, dient te worden voldaan om te slagen voor de cursus.
Method of Assessment
• Deeltentamens: Vragen: gesloten Afname: digitaal Herkansing deeltentamens: tezamen
• Weging toetsonderdelen: Beoordeling volgens een creditsysteem. Het maximum aantal te behalen credits is 10.000. De cursus is opgebouwd uit onderdelen van verschillende niveaus (levels)
- Level 1, basiskennis; level 2, toepassing en level 3, verdieping
- die allemaal gedaan dienen te worden om de maximale score te kunnen halen. De onderdelen wegen verschillend mee voor het eindcijfer: Thuistoetsen (level 1): 10% Beide deeltoetsen (level 1): gezamenlijk 60% Praktische opdracht (level 2): 20% groepscijfer Verdiepingsopdracht (level 3): 10% individueel cijfer Ingangseis voor het maken van een verdiepingsopdracht (challenge) is een score van 2.750 credits voor deeltoets 1 en het eerste blok thuistoetsen tezamen. Studenten die zich niet kwalificeren voor het hoogste level van de cursus zijn vrijgesteld van de verdiepingsopdracht, maar kunnen dan maximaal een score van 9.000 credits halen. Afwezigheid of meer dan 15 minuten te laat bij verplichte contactmomenten, wordt bestraft met 100 credits aftrek per keer, in mindering gebracht op de eindscore en leiden daarmee tot een lager eindcijfer. Om te slagen voor de cursus moet voldaan worden aan alle volgende voorwaarden: a. Het aantal credits voor de deeltoetsen moet gezamenlijk tenminste 3.300 bedragen. b. Het aantal credits voor de praktische opdracht moet tenminste 1.100 zijn. c. Het totaal aantal credits behaald uit alle onderdelen is 5.500 of meer. Studenten die voldoen aan voorwaarden a en b, maar niet aan voorwaarde c, worden in staat gesteld middels een opdracht het aantal credits aan te vullen tot 5.500 en daarmee te slagen voor de cursus.
• Compensatie: Compensatie tussen toetsonderdelen is mogelijk zolang voldaan wordt aan de voorwaarden om te slagen onder bovenstaand punt ‘Weging toetsonderdelen’.
• Herkansing opdracht(en): Herkansing van praktische opdracht(en) kan alleen indien onvoldoende en dan in volgend academisch jaar.
• Leerlijn Academische Vaardigheden (ACVA): Academische houding (kritisch denken, oordeelsvorming en reflectie op handelen): alle cursusonderdelen (formatief) Informatievaardigheden: tijdens CPR practica en werkgroepen (summatief) Schrijfvaardigheden: bijhouden labjournaal (BMW) en werkgroepen (DGZ) (summatief) Presentatievaardigheden: tijdens werkgroepen (DGZ) (summatief) Samenwerken: tijdens practica (BMW) en werkgroepen (DGZ) (formatief en summatief)
• Leerlijn Onderzoeksmethoden en statistiek: Onderzoeksmethoden theorie: werkgroepen (DGZ) (formatief) Onderzoeksmethoden praktijk: practica (BMW) (formatief)
• Leerlijn International Communication in Science: Engels lezen: lesmateriaal/tentamen (formatief)
Literature
Studieboek (verplicht voor alle studenten) Prescott's Microbiology, 12th International Edition, McGraw-Hill, ISBN: 9781265123031, inclusief een licentie voor Connect. De licentie voor Connect is verplicht omdat je deze nodig hebt voor de online toetsen die deel uitmaken van je eindcijfer. Je kunt bij aanvang van de cursus het juiste E-boek gebundeld met de online Connect licentie kopen met korting via een link op de Canvas site. Deze licentie is niet overdraagbaar. Bij aanschaf van een boek elders, nieuw of tweedehands, dien je altijd nog een licentie aan te schaffen, wat extra kosten met zich meebrengt. De practicumhandleiding voor deelnemers aan de BMW/KW-variant. Deze wordt verkocht tegen kostprijs. Aankoop is verplicht om deel te kunnen nemen aan het practicum. Werkgroepliteratuur voor DGZ-variant, zoals aangegeven via Canvas.Target Audience
BSc Gezondheid en Leven jaar 1 Verplichte cursusCustom Course Registration
Voor alle eerstejaars vakken van Gezondheid en Leven geldt: je dient jezelf via vu.nl in te tekenen op:- de cursus, dit is automatisch inclusief het tentamen/deeltentamens
- de hoorcolleges Het onderwijsbureau tekent je daarna in voor de overige onderwijsvormen op basis van de tutorgroepen. Let op:
- Studenten met een onvoldoende of een NVD (Niet Voldaan) in de cijferregistratie op vu.nl worden automatisch ingetekend op de herkansing. Dit geldt indien je één of meerdere opdrachten en/of de deeltentamens c.q. het tentamen moet herkansen.
- Studenten met een voldoende of NS (No Show) in de cijferregistratie op vu.nl worden niet automatisch ingetekend op de herkansing en dienen zich, indien van toepassing, zelf in te tekenen. Verdere informatie m.b.t. intekenen/afmelden voor onderwijs en tentamens, zie https://vu.nl/nl/student/vakken/intekenen-afmelden-voor-onderwijs-en-tentamens#beta De cursuscoördinator instrueert vervolgens hoe eerstejaars studenten hun keuze kenbaar kunnen maken voor een van beide varianten van de cursus. De keuze voor één van beide varianten van de cursus telt niet mee voor de major-keuze. Om organisatorische redenen kennen beide varianten een maximum aantal deelnemers. In geval het aantal aanmeldingen voor een variant deze maxima overschrijdt, zal indeling in de varianten plaatsvinden op basis van de volgorde van intekenen bij een variant op Canvas. Voor nadere instructies zie de Canvas site van de cursus.
Additional Information
Docenten: dr. Mathijs Bergman; dr. Joen Luirink; dr. Peter van Ulsen; prof.dr. Wilbert Bitter; dr. Milly van Dijk.Recommended background knowledge
Biologie op VWO niveauLanguage of Tuition
- Dutch
Study type
- Bachelor