URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_NCMACIW018

Course Objective

De principes van narrativiteit worden traditioneel bestudeerd in de context van wat we zien als literaire, verhalende teksten. Ook in niet-literaire teksten worden echter principes van narrativiteit toegepast. Soms gaat dat om een specifiek principe, zoals het weergeven van gesproken tekst (citaten, dialogen) in journalistieke teksten. In andere gevallen worden die principes veel breder ingezet, zoals bijvoorbeeld in populairwetenschappelijke teksten, journalistieke reportages, reclameteksten, overheidscampagnes en corporate stories. Het idee dat een schrijver of spreker het publiek kan informeren en overtuigen door een verhaal te vertellen, krijgt meer en meer aandacht, in theoretische en praktische zin. Kennis van en inzicht in de principes van narrativiteit is dus relevant voor academici die intensief met teksten bezig zijn, of dat nu gaat om de analyse van literatuur, de interpretatie van historische bronnen of het zelf schrijven van zakelijke teksten.

Course Content

De hoorcolleges van dit vak zijn vooral theoretisch van aard. Daarin besteden we allereerst aandacht aan de vraag wat narrativiteit precies is; vervolgens komen belangrijke aspecten daarvan aan de orde. Je kunt hierbij denken aan het weergeven van tijdsverloop, focalisatie, speech representation en plotontwikkeling. Deze aspecten worden besproken aan de hand van theoretische literatuur en geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit literaire teksten. Het toegepaste deel bestaat uit werkcolleges waarin narratieve principes in bijvoorbeeld (populair)wetenschappelijke teksten, journalistieke teksten, overheidscampagnes en op social media centraal staan. De principes van narrativiteit worden in dit deel dan ook vooral benaderd als 'gereedschap' voor de schrijver; de studenten gaan ook zelf experimenteren met de toepassing van die principes.

Teaching Methods

Hoorcollege (2 u per week) en werkcolleges (2 u per week). Bij de werkcolleges is aanwezigheid verplicht.

Method of Assessment

Narratieve analyse van een kort verhaal als afsluiting van het theoriedeel / de hoorcolleges (50%) Opdrachtendossier voor het toegepaste deel / de werkcolleges (50%). Dit bestaat uit de volgende onderdelen: (1) het geven van een presentatie (groepsopdracht, 10%), (2) het schrijven van een persuasief verhaal (20%) en (3) een narratieve analyse (duo-opdracht, 70%). (4) aanwezigheid (pass/fail). Aanwezigheid bij de werkcolleges is verplicht. Indien je onverhoopt niet aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld door ziekte, informeer je de werkcollegedocent zo snel mogelijk. Bij afwezigheid volgt een Vervangende Opdracht.

Literature

Wordt via Canvas bekend gemaakt.

Target Audience

Masterstudenten CIW: Schrijven en Vertalen; masterstudenten Educatie inde Taal
- en Cultuurwetenschappen (specialisatie Nederlands). Dit vakwordt verder als keuzevak aangeboden voor alle masterstudenten van deFaculteit der Geesteswetenschappen.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master