Onderzoek in en naar Onderwijs 1: Onderwijspraktijkonderzoek en Academische Vaardigheden

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/O_MLOPAV

Course Objective

Het vak bestrijkt periode 1, 2 en 3. In periode 1 zijn er werkgroepsessies, ongeveer vier bijeenkomsten in periode 1 en vier in periode 2. Deze bijeenkomstenreeks wordt 'het lint' genoemd en staat in het teken van cohortvorming, intervisie en het creëren van binding met het leraarschap. Het geeft ook een aanzet tot didactische verwerking van de kennis opgedaan in de parallelle vakinhoudelijke vakken. Het lint is tevens een voorbereiding op wat er in periode 3 en semester 2 aan bod komt. In periode 3 maken studenten kennis met enkele onderzoekstypen/-vaardigheden die gangbaar zijn bij onderwijsonderzoek. Dit vormt o.a. een basis voor de thesis die in het tweede deel van jaar 2 wordt geschreven. Na afloop van 'het lint' in periode 1 en 2:kan de student vakinhoudelijke inzichten in enige mate verbinden met de schoolpraktijk en heeft de student ideeën geformuleerd voor toepassing van deze kennis in de eigen schoolpraktijk in het tweede en derde semester van de studie;heeft de student kennis gemaakt met enkele werkvormen / didactische principes die verder in de opleiding zullen terugkeren. In periode 3 leert de student met het oog op 'onderzoek in en naar onderwijs' in grote lijnen: de stappen van probleemstelling naar analyseontwerp te maken en de afwegingen die gemaakt worden te benoemen; de basisprincipes van diverse vormen van onderzoek te benoemen en toe te passen, waarbij we inzoomen op kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek en een combinatie van de twee;een onderscheid te maken tussen diverse manieren van data verzamelen en aan te geven wanneer welke manier het best kan worden ingezet;onderzoeksproblemen en mogelijkheden in een schoolcontext te benoemen en op waarde te schatten gegeven het type onderzoek dat wordt uitgevoerd. Indien noodzakelijk wordt in de programmering rekening gehouden met verschillen in voorkennis en mogelijke voorkeuren. Of en zo ja hoe wordt pas bekend als de samenstelling van de groep bekend is.

Course Content

Het merendeel van de bijeenkomsten in periode 1 en 2 is gericht op uitwisseling over onderwijs, (hernieuwde) kennismaking met lesgeven, het schoolvak en eigen ontwikkelpunten, en er wordt een aanzet gegeven tot integratie van vakkennis (die in parallelle vakken wordt opgedaan) en het curriculum. De toekomstige stageschool wordt minimaal eenmaal bezocht (ter kennismaking). Tijdens of ter voorbereiding op het bezoek worden opdrachten gemaakt. Studenten die zelf een werkplek hebben, doen de opdrachten op de werkplek (als deze ook als stageplek fungeert). In periode 3 staan onderzoekvaardigheden ten behoeve van het doen van onderzoek in en naar onderwijs centraal. Verschillende manieren om de onderwijspraktijk te onderzoeken
- kwalitatief, kwantitatief en combi
- komen aan bod. Er zijn evt. kennisclips beschikbaar over methodologie en inleiding statistiek. Alle technieken worden vergezeld van empirische artikelen. Voor het vak worden experts als gastdocenten uitgenodigd. Studenten maken de eerste drie weken elke week een opdracht horende bij het besproken type onderzoek. Uiteindelijk kiest elke student een onderzoeksperspectief (kwantitatief, kwalitatief, combi) en maakt daar de eindopdracht over.

Teaching Methods

Werkgroepbijeenkomsten, hoorcolleges.

Method of Assessment

Aanwezigheid en participatie, drie kleinere opdrachten en een afsluitende eindopdracht.

Literature

Wordt t.z.t. op Canvas bekendgemaakt.

Target Audience

Studenten Master Educatie in de Mens
- en Maatschappijwetenschappen / Educatie in de Taal
- en Cultuurwetenschappen.

Recommended background knowledge

Enig inzicht in methodologie.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master