Praktische ethiek

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/G_HHSPRET

Course Objective

Het praktisch methodologisch bedrijven van ethiek vanuit een klassiek Christelijk perspectief (de kenbronnen van Gods wil in termen van de boeken van de Natuur en de Schrift, zie artikel 2 NGB). Het doel van deze cursus is bereikt als:
• de student ethische vraagstukken kan analyseren en evalueren in termen van de traditionele kenbronnen van Gods wil: natuurlijke en bijzondere openbaring.
• de student in staat is om de paradigmatische vooronderstellingen onderliggend aan klassieke Christelijke ethiek te onderkennen en weet te positioneren ten opzichte van uitgangspunten met een andere filosofische basis.
• de student zicht heeft op de plaats van de gebodsethiek en deugdethiek in de Schrift en de geschiedenis van de Kerk en beide benaderingen principieel en praktisch kan toepassen op vraagstukken van het persoonlijk en kerkelijk leven, alsook op de samenleving in het algemeen.
• de student de synecdochische benadering van de Tien Geboden in de reformatorische traditie methodologisch verantwoord kan toepassen op een actueel vraagstuk (persoonlijk/gezin/kerk/samenleving).

Course Content

De lezingen gaan in op historische aandachtspunten (zoals deugdethiek en historische uitdrukkingsvormen daarvan, b.v.: de zeven hoofdzonden en gebodsethiek: de Tien Geboden en de synecdochische benadering van de Reformatie), de relationele aspecten van klassieke Christelijke ethiek (horizontaal en verticaal) en de ontwikkeling van filosofische en praktische methodologie om ethische vraagstukken vanuit een klassieke Christelijke benadering te beoordelen. De cursus bereidt de student praktisch-methodologisch voor op het schrijven van een werkstuk waarin hij hierover reflecteert.

Teaching Methods

Lezingen en werkcolleges. Tijdens een gezamenlijk werkcollege over situatie ethiek wordt door middel van meerkeuze vragen en groepsbespreking de student getest op zijn basiskennis van traditionele ethiek en samenhangende of alternatieve filosofische benaderingen. Uiteindelijk presenteren alle studenten tijdens een werkcollege hun voorstel en methodologie voor hun eindproject ethiek. De lezingen plaatsen klassieke Christelijke ethiek in een contemporaine context en leggen een basis voor methodologie. De colleges dienen voor praktische interactie met contemporaine vraagstukken waarbij spanning tussen orthodoxe ethiek en de huidige cultuur wordt ervaren. Ter voorbereiding leest de student opgegeven literatuur en schrijft daarover zijn eigen reflectie van 250 woorden en/of formuleert twee kritische vragen voor groepsbespreking.

Method of Assessment

Tijdens de collegereeks wordt de student op zijn kennis en bekwaamheid getoetst met vragen en korte werkopdrachten. Voor de component van de verdiepingscursus in situatie-ethiek maakt de student een daarvoor ontworpen digitale multiple choice. Het maken van deze toetsen en opdrachten geeft toegang tot het eindproject, een schriftelijk werkstuk waarbij de student een ethisch vraagstuk belicht vanuit de traditionele kenbronnen van Gods wil; natuur (schepping en onderhouding) en Schriftuur(gebods-, deugd
- en narratieve ethiek); alsook de Tien Geboden betrekt op de synekdochische wijze (van o.a. de Reformatie). De weging van het werkstuk is 100% van het eindcijfer.

Literature

Verplicht: -John M. Frame, The Doctrine of the Christian Life (A Theology of Lordship) (P&R Publishing, Phillipsburg 2008). -Wayne Grudem, Christian Ethics, and introduction to Biblical moral reasoning (Crossway, Wheaton 2018). -Dietrich von Hildebrand & John Finnis, Morality and Situation Ethics (Hildebrand Project, Stubenville 2019). -Aanvullende materiaal (wetenschappelijke artikelen en reviews) wordt gedeeld via Canvas Aanbevolen: -Vincent Miceli, The Gods of Atheism (Sophia Institute Press, Manchester N.H. 2022). -Thomas Aquino, Summa Theologiae, online: https://www.newadvent.org/summa/ -Johannes Calvijn, Institutie van de Christelijke Religie, online: https://calvin.reformation.nl/ -R. van Kooten, Eert uw vader en uw moeder, Houten, Den Hertog 1992. -R. van Kooten, Ons leven is van God, Houten, Den Hertog 2004. -R. van Kooten, Gij zult niet echtbreken (dl.1+2), Houten, Den Hertog 1993. Aanbevolen audio-materiaal: Prof. dr. Wayne Grudem: Introduction to the Ten Commandments (MP3 Series) Online: https://www.monergism.com/systematic-theology-mp3-lecture-series

Target Audience

Deze cursus is onderdeel van de driejarige predikantsmaster van de Hersteld Hervormde Kerk en in eerste instantie gericht op voorbereiding tot het predikantschap. De cursus staat echter open voor belangstellende studenten van alle kerken en vakrichtingen en is relevant voor traditioneel christelijk ethisch denken in alle studies en beroepen.

Entry Requirements

Deze cursus heeft de bachelorcursus traditionele christelijke ethiek als onderbouw en vraagt om voorkennis van filosofie en ethiek. Studenten uit andere vakrichtingen zijn welkom. Voor wie ethische ondergrond op universitair niveau mist, is de bachelorcursus een betere optie als minor.

Recommended background knowledge

Inleidende kennis van ethiek en filosofie. Goede kennis van de Engelsetaal is noodzakelijk en werkkennis van Latijn is aanbevolen.

Explanation Canvas

Gezien de oefening van praktische analytische vaardigheden is (digitale)aanwezigheid verplicht. Absentie vooraf melden bij onvoorzieneomstandigheden wordt op prijs gesteld.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master