Recap: Europees Recht

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/R_RecER

Course Objective

(a) Kennis van en inzicht in het onderwerp · De student kan de ontwikkeling en geschiedenis van de Europese Unie uiteenzetten. · De student kan de basisprincipes van het Europees recht definiëren, de verdragen van de EU onderscheiden en de belangrijkste jurisprudentie van het Hof van Justitie uiteenzetten. · De student kan het constitutionele recht van de Europese Unie benoemen en is in staat een onderscheid te maken tussen de instellingen en hun onderlinge samenhang en bevoegdheden, rechtsbronnen, besluitvorming, wetgevingsprocedures en de doorwerking van het EU recht in de nationale rechtsorde. · De student begrijpt de verhouding tussen het Europees recht en het nationaal recht. · De student heeft inzicht in het systeem van rechtsbescherming van de EU en kan aantonen dat hij begrijpt op welke manier het EU-recht wordt gehandhaafd. · De student kan aantonen dat hij inzicht heeft in de werking van de interne markt en dat hij de verschillende fundamentele vrijheden weet te onderscheiden. (b) Academische leerresultaten · De student kan de leerstukken zoals die worden behandeld in de studiestof, de voorgeschreven jurisprudentie en de hoor
- en werkcolleges/werkgroepen, toepassen op een concrete casus. · Hij kan aan de hand van een casus een juridisch betoog schrijven met een heldere argumentatiestructuur, waarin de elementen die voor het uitwerken van die casus relevant zijn duidelijk worden benoemd en uitgewerkt. · De student kan kritisch reflecteren op de rol van het Europees Hof van Justitie en zijn invloed op de ontwikkeling van het Europees recht. · Hij kan kritisch reflecteren op juridische bronnen en is in staat structuren van juridische redenering te identificeren. · Hij kan een standpunt innemen over het functioneren van de EU en is in staat dit standpunt effectief te verdedigen op basis van relevante juridische principes, actuele voorbeelden en academische literatuur. · Hij kan een standpunt innemen over het functioneren van de EU en is in staat dit standpunt effectief te verdedigen op basis van relevante juridische principes, actuele voorbeelden en academische literatuur. (c) Studievaardigheden en persoonlijke en professionele oriëntatie · De student is in staat relevante en betrouwbare juridische regels en principes, jurisprudentie en academische literatuur te identificeren met betrekking tot EU-recht. · De student kan deze bronnen analyseren, er kritisch op reflecteren en ze toepassen om juridische vraagstukken op te lossen. · De student heeft inzicht in de impact van EU-wetgeving op diverse stakeholders, waaronder individuen, bedrijven en overheden. · De student kan reflecteren op de rol van een jurist in het Europese rechtssysteem en de maatschappelijke impact daarvan, en kan identificeren welke idealen en waarden zij als toekomstige jurist wil belichamen. · De student is zich ervan bewust dat binnen het juridische veld verschillende perspectieven kunnen bestaan en is in staat om in samenwerking met studenten uiteenlopende standpunten te respecteren.

Course Content

De Europese integratie, via de Europese Unie, heeft aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in de manier waarop staten en individuen op het Europese continent met elkaar omgaan. Een cruciale drijvende kracht achter deze integratie zijn zowel het Europese Hof van Justitie als de nationale rechtbanken in de lidstaten. Zij spelen een belangrijke rol door actief de EU-wetgeving te interpreteren en toe te passen. Hierdoor worden belemmeringen voor handel en mobiliteit binnen de interne markt van de EU weggenomen, en dit geldt in toenemende mate voor steeds meer gebieden. Dit vak vormt een academische introductie tot de juridische discipline als een manier om kennis te maken met de Europese Unie. Het heeft als doel om een diepgaand begrip en kritische reflectie op belangrijke aspecten van het EU-recht te bevorderen, met aandacht voor constitutioneel recht, rechtsbescherming tegen zowel de lidstaten als de EU, en het materiële recht van de EU.

Teaching Methods

In de wekelijkse hoorcolleges worden de hoofdlijnen van de stof voor die week besproken. De hoorcolleges vinden plaats op de campus. Tijdens de wekelijkse werkgroepen wordt dieper ingegaan op de stof door middel van het behandelen van de oefenvragen, het bespreken van actuele ontwikkelingen en andere methoden zoals een pleitoefening of rollenspel. De werkgroepen vinden ook op campus plaats.

Method of Assessment

Het vak wordt getoetst met een essay, een afsluitend tentamen en eventueel een extra opdracht in de vorm van een presentatie of moot-court.

Literature


- van de Gronden e.a., Kern van het Europees recht. Den Haag: Boom juridisch, 2021
- Hardcopy Kluwer of SDU wettenbundel 2019-2020.
- Aanvullende literatuur en jurisprudentie worden op Canvas geplaatst.

Target Audience

Dit vak is bedoeld voor studenten die de bachelor Law in Society volgenen kan worden gevolgd als onderdeel van het civiel effect programma ofals minor-keuzevak.
Course period1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor