URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/R_Soc.zekerh

Course Objective

Na het met goed gevolg afsluiten van dit vak: - heeft de student inzicht in de grondslagen van de Nederlandse sociale zekerheid; - heeft de student inzicht in de samenhang tussen het arbeidsrecht en het sociale zekerheidsrecht; - is de student in staat een casus over het sociale zekerheidsrecht of op het snijvlak van het arbeids
- en sociale zekerheidsrecht op te lossen; - heeft de student voldoende kennis, inzicht en vaardigheden om zelfstandig wijzigingen en ontwikkelingen in het sociale zekerheidsrecht te doorgronden; - kan de student kritisch over wijzigingen en ontwikkelingen in het sociale zekerheidsrecht na denken.

Course Content

Context en achtergrond: Het sociale zekerheidsrecht kent vele perspectieven. Denk aan de werknemer die door ziekte of ontslag zonder inkomen zit, de werkgever die een loonsanctie krijgt als hij zich onvoldoende inspant bij de re-integratie van een zieke werknemer of het bestuursorgaan dat uitkeringsfraude moet tegengaan en wiens medewerkers daarom huisbezoeken afleggen. Voor arbeidsrechtjuristen is inzicht in sociale zekerheidsrecht van cruciaal belang. Wanneer risico’s moeten worden ingeschat bij ontslag en ziekte, is het noodzakelijk te weten welke gevolgen deze zaken hebben voor de sociale zekerheidsuitkering. Ook voor studenten die zich verdiepen in het staats
- en bestuursrecht zijn de regelingen in het sociale domein van groot belang. Kennis van het sociale zekerheidsrecht vergroot het begrip van de taak en bevoegdheden die gemeenten binnen het sociaal domein hebben. We behandelen in dit vak de volgende thema’s: - de Ziektewet en de hieruit voortvloeiende rechten en verplichtingen voor partijen - de Werkloosheidswet en de hieruit voortvloeiende rechten en verplichtingen voor partijen - de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en hieruit voortvloeiende rechten en verplichtingen voor partijen
- de financieringsstructuur van de ZW, WW en WIA en de rol van de werkgever bij de rechtsbescherming - de Participatiewet en hieruit voortvloeiende rechten en verplichtingen voor partijen - bevoegdheden van bestuursorganen in de uitvoering en handhaving van sociale zekerheidswetten, zoals de gevolgen van samenwonen op het recht op een uitkering, de proportionaliteit van boetes, de reikwijdte van onderzoeksbevoegdheden (bijv. bij huisbezoek).

Teaching Methods

hoorcolleges en fysieke werkgroepen, aangevuld met digitale kennisclips

Method of Assessment

Schriftelijk tentamen en schrijfopdracht

Literature

G.J. Vonk en S. Klosse, Hoofdzaken sociale zekerheidsrecht, BjU, laatste druk W.L. Roozendaal, Arbeidswetgeving, Kluwer, laatste druk Jurisprudentiereader (digitaal via het intranet, Canvas) Aanvullende literatuur wordt op het intranet geplaatst (Canvas).

Target Audience

Behalve voor reguliere studenten staat het vak ook open voor: bijvakstudenten en contractanten. Vakken van een masteropleiding van de faculteit zijn alleen te volgen als je beschikt over een diploma dat toegang geeft tot de betreffende master/afstudeerrichting.

Recommended background knowledge

Aanbevolen wordt dat de student het vak Sociaal Recht en het vak Bestuursrecht van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid van de VU heeft gevolgd, of soortgelijke vakken bij een andere opleiding.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master