URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/G_SPICA2

Course Objective

1. De student heeft kennis van de existentiële-, spirituele-, ethische
- en esthetische dimensies van zingeving en levensbeschouwing en kan die herkennen en vertalen naar geestelijke verzorging. 2. De student heeft inzicht in de diverse werkvelden van de geestelijk verzorger en kan verschillen tussen deze werkvelden identificeren. Daarnaast is de student in staat om de levensbeschouwelijke en religieuze implicaties hiervan te begrijpen voor de beroepsuitoefening als geestelijk verzorger. 3. De student heeft een helder inzicht in de eigen levensbeschouwelijke biografie en bronnen, waardoor de student anderen kan ondersteunen in het omgaan met levensvragen (levensverkenning). 4. De student heeft kennis van de theoretische en methodische aspecten van interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging, en is bedreven in het toepassen van de basismethodiek van geestelijke verzorging bij ontregelende levenservaringen.

Course Content

De module Spiritual Care 2 is de tweede beroepsveldmodule voor de masterspecialisatie Spiritual Care. In deze module komt de basismethodiek van het vakgebied geestelijke verzorging aan de orde. Centraal staat de definitie van het vak in de Beroepsstandaard geestelijk verzorger van de beroepsvereniging VGZV, met nadruk op zingeving en levensbeschouwing. De vier dimensies die in de Beroepsstandaard aan zingeving en levensbeschouwing onderscheiden worden (existentieel, spiritueel, ethisch en esthetisch) vormen een 'kapstok' van deze module. Aan de hand van die structuur komen kernbegrippen van de geestelijke zorg als contingentie, zingeving, spiritualiteit en narrativiteit aan de orde. Kern van het vak vormt de levensbeschouwelijke competentie, met als speerpunten spirituele autobiografie en theorie, methodiek en casuïstiek van interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging. Levensbeschouwingen kunnen gezien worden als (voorlopige) antwoorden op belangrijke vragen van het menselijk bestaan die gestalte krijgen in religieuze en niet-religieuze tradities. Deze antwoorden worden gevonden in een lange en voortgaande zoektocht, die voortdurend wordt vernieuwd in ontmoetingen tussen mensen, in de media en in tal van maatschappelijke bewegingen. We zullen onderzoeken hoe deze zoektocht doorwerkt in de basismethodiek van geestelijke verzorging en zo een eigen kleur geeft aan deze professie. Omdat de module centraal staat in het dialogische masterprogramma Spiritual Care leert de student hoe traditie-specifieke en traditie-overstijgende elementen van geestelijke verzorging op elkaar inwerken. Geestelijk verzorgers die in verschillende werkvelden werkzaam zijn, zullen in gastcolleges de praktische vormgeving van het beroep verduidelijken. Verder is er aandacht voor de persoonlijke zoektocht van studenten op levensbeschouwelijk gebied middels het schrijven van een spirituele autobiografie.

Teaching Methods


• Hoor
- / werkcolleges met oefeningen (12 x 2 uur) en opdrachten (12 uur)
• Bestuderen literatuur (96 uur = 700 pp.)
• Toetsopdrachten (36 uur) Totaal 6 EC = 168 uur

Method of Assessment

FORMATIEF: Opdrachten voor het collegeSUMMATIEF:Spirituele autobiografie met verwerking van theorie (50%)Take home tentamenopdracht (50%) N.B.: voor beide onderdelen van de toets moet minimaal een 5,5 worden behaald.

Literature

Verplicht:
• Alma, H.A., Coppens, P. & Liefboer, A. ed. (2024). Interlevensbeschouwelijke Geestelijke Verzorging. Theorie en Casuïstiek. Eburon. (staat op Canvas)
• Bod, R. (2023). Waarom ben ik hier? Een kleine wereldgeschiedenis van zingeving. Prometheus.
• Cadge, W. & Sigalow, E. (2013). Negotiating religious differences: The strategies of interfaith chaplains in healthcare, in: Journal for the Scientific Study of Religion, 52(1): 146-158. doi:http://dx.doi.org/10.1111/jssr.12008. (staat op Canvas)
• De Groot, J. & Van Hoek, M.E.C. (2017). Contemplative Listening in Moral Issues: Moral Counseling Redefined in Principles and Method, in: Journal of Pastoral Care & Counseling. Vol. 71(2) 106–113. (staat op Canvas)
• Liefbroer, A. I. (2020). Interfaith spiritual care. Vrije Universiteit Amsterdam. (staat op Canvas)
• Lyddon, W.J., Yowell & Hubert, D.R. & Hermans, J.M. (2006). The self-confrontation method: Theory, research, and practical utility, in: Counselling Psychology Quarterly, 19:01, 27-43, DOI: 10.1080/09515070600589719. (staat op Canvas)
• Moore, Th. (2022). Van ziel tot ziel. De kunst van helpende en helende gesprekken. Utrecht: AnkhHermes.
• Pieper, J.Z.T. (2016). Thuis in de kosmos. Zingevingsvraagstukken in de participatiesamenleving. Tilburg University. (staat op Canvas)
• Roothaan. A. (2007). Spiritualiteit begrijpen. Een filosofische inleiding. Boom.
• Schultz, M. & Bar-Sela, G. (2014). Transforming Pain into Beauty: On Art, Healing, and Care for the Spirit, in: Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, April 2014, DOI: 10.1155/2014/789852, Source: PubMed. (staat op Canvas) Overige literatuur wordt nader bekend gemaakt en verschijnen op Canvas. Het is mogelijk dat een artikel wordt vervangen.

Target Audience

Deze module is een van de professionele modules in de specialisatie Spiritual Care. De module richt zich op het beroep van geestelijk verzorger zoals het wordt uitgeoefend in Nederland. De traditionele werkvelden zijn gezondheidszorg, ouderenzorg, jeugdhulpverlening, penitentiaire instellingen en de krijgsmacht. In de afgelopen jaren hebben geestelijk verzorgers zich ook zelfstandig gevestigd en werken extramuraal, of zijn verbonden met Centra voor Levensvragen of sectoren als vluchtelingenwerk, politie, studentenpastoraat, organisatieadvisering en NGO's. Deze module staat ook open als keuzevak voor alle andere masterstudenten.

Additional Information

Deze cursus wordt aangeboden in het Nederlands / This course will betaught in Dutch.

Recommended background knowledge

Bachelor theologie/religiestudies/humanistiek of Minor Spiritual Care
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master