These Educatieve Master

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/O_EMATHESE

Course Objective

De Masterthesis vormt de afsluiting van de opleiding, en is daarmee een proeve van wetenschappelijke bekwaamheid in de Educatie in de Mens
- en Maatschappijwetenschappen of de Educatie in de Taal
- en Cultuurwetenschappen. Het doel van de masterthesis is dat de student laat zien in staat te zijn om zelfstandig –onder begeleiding van een docent – een wetenschappelijk onderzoek op te zetten binnen de vakinhoudelijke discipline, (deels) gericht op de integratie van vakinhoudelijke kennis en (vak)didactiek en/of onderwijskunde, deze uit te voeren en daarover schriftelijk en mondeling verslag te kunnen doen. Het gaat daarbij om het zelfstandig ontwikkelen van een vraagstelling en een onderzoeksopzet, het uitvoeren van onderzoek, het analyseren van bronnen of gegevens, het integreren van de resultaten, het beschrijven van de implicaties voor theorie en praktijk, het reflecteren op de rol van de onderzoeker, het beschrijven van de beperkingen van het onderzoek, mogelijkheden voor verder onderzoek en het zelfstandig rapporteren over het onderzoek.

Course Content

Studenten doen een onderzoek op masterniveau dat de eigen discipline/vakgebied verbindt met de onderwijspraktijk. In het onderzoek ligtde nadruk zowel op vakinhoudelijke analyse als vakdidactisch/onderwijskundig (praktijk)onderzoek. De student wordt hiertoe begeleid door een vakinhoudelijke docent en een vakdidacticus. Dit zijn ook de eerste en tweede beoordelaar van de scriptie (soms wordt in overleg en afhankelijk van het onderwerp hiervan afgeweken). Of het onderzoek zowel voldoende vakinhoudelijk als onderwijsgericht is, wordt beoordeeld door de begeleider en de vakdidacticus in het scriptiewerkplan dat studenten aan het begin van periode 4 inleveren. In semester 1 oriënteert de student zich op een thesisonderwerp. Over het scriptietraject en mogelijkheden wordt uitgewisseld tijdens de eerste scriptieklasbijeenkomst aan het einde van periode 2. Na de keuze voor het thesisonderwerp, schrijft de student – in overleg met de begeleiders – een eerste aanzet tot een onderzoeksopzet voor het Masteronderzoek. De onderzoeksopzet bevat een inleiding, theoretisch, vakinhoudelijk en (vak)didactisch en/of onderwijskundig kader, een beschrijving van de methode/aanpak, een planning, (als relevant) een datamanagementplan en een literatuurlijst. Na het afronden van de thesisopzet gaat de student in de periode t/m juni aan de slag met het onderzoek: het verzamelen van de gegevens of bronnen, de analyse daarvan en de uiteindelijke verslaglegging in de thesis. Op basis van het in de thesisopzet opgestelde tijdspad, levert de student tussentijdse resultaten in ter bespreking met de thesisbegeleider en de vakdidacticus. Naast de individuele begeleiding zijn er vanaf eind november gezamenlijke ‘scriptieklas’-bijeenkomsten gepland waarin scriptanten o.a. algemene vragen rondom het scriptietraject kunnen stellen en elkaar van peer feedback kunnen voorzien.

Teaching Methods

Werkcolleges (scriptieklasbijeenkomsten) en zelfstandig (onder begeleiding) werken aan thesis. Afspraken over begeleiding worden gemaakt tussen scriptant en begeleiders in de scriptieovereenkomst aan het begin van het traject.

Method of Assessment

Scriptanten worden (in principe, afhankelijk van het onderwerp) begeleid door een vakinhoudelijk en vakdidactisch begeleider (tevens eerste en tweede lezer). Deze bepalen in overleg of en op welk niveau is voldaan aan de voorwaarden die aan een masterscriptie vanuit de opleiding worden gesteld (zie de scriptiehandleiding op Canvas). De student wordt geacht de opdrachten voorbereidend op de thesis en de thesis zelf af te ronden.

Literature

Naar eigen inzicht, maar wel in overleg met begeleiders.

Target Audience

Alleen toegankelijk voor studenten in de Master Educatie in de Taal
- en Cultuurwetenschappen / Educatie in de Mens
- en Maatschappijwetenschappen

Additional Information

In principe loopt het scriptietraject tussen november (eerste scripiteklasbijeenkomst) en juni van het tweede jaar van de master; het echte schrijf-/onderzoekswerk wordt gedaan tussen begin februari en half juni. Wegens omstandigheden (bijv. vrijstellingen of vertraging) komt het voor dat studenten het traject op een eerder of later moment willen volgen. Om die reden is het in overleg (met scriptiecoördinator en vakdidacticus) eventueel ook mogelijk het traject in juni te starten, met het schrijf-/onderzoekswerk tussen september en januari.

Entry Requirements

Studenten moeten minimaal alle vakinhoudelijke en didactische vakken (Didactiek 1+2, Onderzoek in en naar onderwijs 1, Praktijk 1+ 2) van jaar 1 hebben afgerond. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat de vakken uit Semester 3 (het eerste half jaar van jaar 2; waaronder het vak Didactiek 3) zijn gevolgd en in fase van afronding zijn. Is dit niet het geval, dan wordt in overleg met de scriptiecoördinator besloten of het verstandig is aan de scriptie te beginnen.

Explanation Canvas

Studenten kunnen op Canvas alle informatie rondom de scriptie en scriptieklassen terugvinden. Via Canvas dienen ook tussentijdse opdrachten, zoals de scriptieovereenkomst, het scriptiewerkplan en de eindversie van de scriptie, te worden ingeleverd.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level18.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master