Verhalen uit het Rijksmuseum

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_AABAALG085

Course Objective

Na het volgen van het vak Verhalen uit het Rijksmuseum:
• kan de student de geschiedenis van het museum als instituut resumeren, de belangrijkste ontwikkelingen beschrijven in het kader van de bredere cultuurgeschiedenis en die ontwikkelingen kritisch becommentariëren
• kan de student een tentoonstelling analyseren, aan de hand van de storyline, de uitvoering en de publicitaire middelen
• is de student bekend met en heeft geoefend met meerdere tekstgenres die kunnen reflecteren op de tentoonstellingswereld, zoals de recensie, de wervingstekst en het essay.
• kan de student zelf een storyline ontwerpen en schrijven aan de hand van een object of een tentoonstelling.

Course Content

Musea zijn bijzondere instellingen waarin de bezoekers worden uitgedaagd na te denken over zichzelf en de wereld om hen heen. De betekenis en de boodschap die daarbij wordt uitgedragen is niet statisch, maar een dynamisch geheel. Zo is de museale wereld de afgelopen decennia uitgegroeid tot het toneel van maatschappelijke debatten over identiteit, inclusiviteit, representatie en nationaliteit. In dit college verdiepen de studenten zich in de geschiedenis, de rol en de betekenis van het museum. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor het Rijksmuseum in Amsterdam, dat als nationaal platform een bijzondere positie inneemt en een uitgesproken taak heeft. Aan de hand van o.a. theorieën van de filosoof Foucault denken we na over de aard van het museum als uitzonderlijke ruimte, en over positie en de dynamische rol van het museum. Daarnaast komen de geschiedenis, de architectuur, de signatuur en de collectie aan bod, en wordt er ingegaan op de veranderende opvattingen over verzamelingen en tentoonstellingen van het Rijksmuseum. Daarbij is er aandacht voor fenomenen als canonvorming, culturele identiteit en de vraag in hoeverre er aandacht wordt besteed aan de multiculturele samenleving. Welke rol spelen de vaderlandse geschiedenis en de zeventiende-eeuwse schilderkunst in de collectievorming? Hoe zit het met roofkunst? Welke didactische en/of kritische rol speelt het museum? Studenten leren nadenken over de manier waarop musea hun verhaal vertellen. Hierbij spelen narrativiteit en storytelling een rol: elke tentoonstelling vertelt een verhaal – de keuze van schilderijen en voorwerpen, de wijze waarop ze zijn geordend en de volgorde waarin de bezoekers erlangs worden geleid, aan de hand van de begeleidende teksten, zijn van invloed op het oordeel van de bezoeker en op de boodschap die hij of zij uit de tentoonstelling destilleert. Studenten bezoeken meerdere musea, analyseren de gebruikte narratieven en oefenen zich in het zelf ontwikkelen van een ‘story line’.

Teaching Methods

hoor/werkcollege (2 uur per week), museumbezoeken, excursies.

Method of Assessment

De toetsing bestaat uit de volgende onderdelen:
• het maken van een tentoonstellingsplan (10%);
• schrijfopdracht: een wervingstekst of creatieve tekst, plus een kritische beschouwing over de waarde van AI (30%);
• afrondend werkstuk over een zelf te kiezen onderwerp een aspect van de collegethematiek wordt uitgewerkt, met gebruikmaking van tenminste drie academische bronnen (60%). Een deel van de opdrachten wordt in het college gemaakt. Voor alle onderdelen moet minimaal een 5,5 worden behaald.

Literature

De te lezen primaire en secundaire teksten worden voor aanvang van de cursus via Canvas bekendgemaakt.

Target Audience

Dit vak is onderdeel van de minor 'De Schrijfacademie'. Deze minor staat open voor alle studenten die hun eerste studiejaar hebben behaald, van binnen en van buiten de VU. Dit vak is ook als los vak te volgen.

Additional Information

Deze cursus is een verplicht onderdeel van de minor ‘De Schrijfacademie’. Daarnaast volgen de studenten ‘Meesterwerken uit de literatuur 1 en 2 (3 EC en 6 EC), ‘Multatuli multicultureel’ (6 EC), 'De schrijversparade’ (3 EC) en ‘Creatief schrijven’ (6 EC).
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master
  • Bachelor