URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/S_WF

Course Objective

In dit vak leer je: 1. verschillende filosofische visies op wetenschap en (onderzoeks)ethiek in de sociale wetenschappen te identificeren; 2. hedendaagse visies op de wijze waarop (i) de samenleving, (ii) je opleiding en, (iii) je persoon de beoefening van wetenschap beïnvloeden; 3. inzicht te verwerven in het sociale en culturele karakter van wetenschappelijke kennisvorming; 4. wetenschapsfilosofische en (onderzoeks)ethische aspecten te onderscheiden in actuele debatten binnen de sociale wetenschappen; 5. te reflecteren over je positie binnen de academische wereld en te werken aan je academische houding; 6. eigen opvattingen over debatten binnen de sociale wetenschappen helder en onderbouwd onder woorden te brengen; 7. mondeling en schriftelijk argumenten te ontwikkelen die geldig en overtuigend zijn.

Course Content

In het publieke debat gaat het nogal eens over wetenschap. Wetenschappers halen het nieuws, schuiven aan bij talkshows en moeten zich soms verantwoorden over hun doen en laten. Ook politici beroepen zich graag op wetenschappelijke bevindingen om hun standpunten te onderbouwen. Als wetenschapper moet je de relevantie van je vakgebied aan een breder publiek kunnen uitleggen. Van studenten mag je verwachten dat ze hun standpunten over wetenschap kunnen onderbouwen. Daar helpt dit vak bij. In het vak wetenschapsfilosofie leer je na te denken over de verhouding van wetenschap en samenleving, en over je eigen positie als academicus. Onder welke voorwaarden wordt wetenschappelijke kennis geaccepteerd? Wat is de status van wetenschappelijke kennis? Welke maatschappelijke invloeden spelen een rol in de totstandkoming van wetenschappelijke kennis? Ben je als wetenschapper een neutrale feitenkenner of bepalen je positie en achtergrond mede de kennis die je voortbrengt? Welke ethische dilemma’s doen zich voor bij de beoefening van wetenschap en in je toekomstige rol als sociale wetenschapper binnen de samenleving? De cursus neemt drie grote vragen binnen de filosofie van de sociale wetenschappen als uitgangspunt. Kun je menselijk gedrag 'van buitenaf' verklaren of moet je je inleven in de geest van andere mensen? Wat is de verhouding tussen het individu en de groep bij het verklaren van gedrag? En: moeten en kunnen sociale wetenschappen waardevrij en objectief zijn, of zijn ze onvermijdelijk 'waardegeladen' en (daarom?) subjectief? In de hoorcolleges komen deze vragen en mogelijke antwoorden erop aan de orde en bespreken we verdiepende casussen. In de werkcolleges ga je aan de slag met de bestudeerde literatuur en thema’s. Door goed voorbereid en actief aan de werkcolleges mee te doen, krijg je meer vat op de tentamenstof en de opdrachten.

Teaching Methods

Twaalf hoorcolleges en drie werkcolleges

Method of Assessment


- Schriftelijk meerkeuzetentamen (60%, doelen 1–5)
- Zelfstudie-opdrachten (20%, doelen 5–7)
- Paper (20%, doelen 6, 7)
- Verplichte deelname aan de werkcolleges (doelen 5–7) Deelresultaten kunnen elkaar onderling compenseren, maar elk deelresultaat moet minimaal 40% van de maximale score zijn.

Literature


- Risjord, Mark. 2022. Philosophy of Social Science. A Contemporary Introduction. 2nd ed. New York: Routledge.
- Digitale reader die op Canvas beschikbaar komt.

Target Audience

Bachelorstudenten politicologie, communicatiewetenschappen, antropologie en sociologie.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor