Photo of Christoph Belt, van den

Christoph van den Belt, MA

  20132020

  Research output per year

  If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

  Personal profile

  Personal information

  Christoph van den Belt (1991) studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (2010-2016). Tijdens zijn Research Master Historical Studies richtte hij zich met name op mediageschiedenis en religiegeschiedenis in de twintigste eeuw. In het kader van de master studeerde Christoph een half jaar aan de Martin Luther-Universität in Halle (Duitsland). 

  In november 2016 startte hij met zijn werk als promovendus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het onderzoek heeft als werktitel 'Christelijke pers in een seculiere tijd' en behandelt de geschiedenis van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad in periode 1960-2005.

  In dit onderzoek staan de ideaalbeelden van deze twee kranten centraal. Deze ideaalbeelden worden op drie niveau's geanalyseerd: 1. Conceptueel: op welke manier wordt de ideale krant onder woorden gebracht? 2. Praktisch: hoe wordt de krant vormgegeven? Welk nieuws en welke rubrieken zijn belangrijk? 3. Evaluatief: op welke manier wordt gereflecteerd op de krant door zowel betrokkenen als buitenstaanders?

  Bij de studie wordt expliciet aandacht gegeven aan de manier waarop begrippen als moderniteit, verzuiling, secularisatie en aanverwante begrippen functioneren in het kader van deze taakopvatting; dus hoe ze worden gebruikt als 'strijdbegrippen'. Dit onderzoek levert kennis op van de geschiedenis van deze twee kranten en leidt tot een groter inzicht in de manier waarop religie functioneert in de publieke ruimte in Nederland.

  Ancillary activities

  No ancillary activities

  Ancillary activities are updated daily

  Your message has successfully been sent.
  Your message was not sent due to an error.
  If you made any changes in Pure these will be visible here soon.