Personal profile

Personal information

Curriculum Vitae
Joke Harte studeerde psychologische methodenleer aan de UvA en promoveerde op onderzoek binnen de psychologische besliskunde. Zij werkte als onderzoeker in verschillende forensisch psychiatrische klinieken, waaronder het Pieter Baan Centrum. Haar onderzoek betreft de relatie tussen psychiatrische stoornissen en delinquentie en de strafrechtelijke reactie op delicten die mede het gevolg zijn van psychiatrische problematiek. Zij is hoogleraar aan de afdeling Strafrecht en Criminologie. Zij was initiator van de bachelor Law in Society waarvan zij tot september 2022 opleidingsdirecteur was en is voorzitter van de commissie Ethiek Rechtswetenschappelijk & Criminologisch Onderzoek (CERCO).
Joke Harte is lid van de afdeling Advisering van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). 


Onderwijs
Inleiding in de psychologie (B1 Criminologie) 
Evaluation research (B2 Law in Society) 
Effectief ingrijpen; Wat werkt? (Master Criminologie) 
Begeleiden scripties (Master Criminologie)

Onderzoek
Het onderzoek van Joke Harte betreft de empirische bestudering van het strafrecht en richt zich met name op thema’s met raakvlakken met de psychiatrie. Kernvragen zijn: Op welke manier kan delinquentie verklaard worden vanuit psychopathologie? Hoe reageert het strafrecht op delinquenten met psychiatrische problematiek? Hoe kan empirisch onderzoek bijdragen aan de voorspelling van recidive? Hoe kan de werkzaamheid van interventies onderzocht worden? 

Expertise
Psychiatrische problematiek en delinquentie, geweld in de psychiatrie, psychiatrie in detentie, toerekeningsvatbaarheid, terbeschikkingstelling, risicotaxatie, evaluatie interventies.

Ancillary activities

  • Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) | Den Haag | Lid van de Afdeling Advisering | 2016-10-01 - present

Ancillary activities are updated daily

Fingerprint

Dive into the research topics where JM Harte is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Profiles

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or