Personal profile

Personal information

Nieke Elbers studeerde in 2006 af als (neuro)psycholoog aan de Universiteit Maastricht. In 2013 promoveerde ze aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar het negatieve effect van een letselschadeafwikkeling op het herstel van verkeersslachtoffers. Daarna werkte zij als postdoc onderzoeker aan de Universiteit van Sydney in Australië (2013-2016), waar zij onderzoek deed naar procedurele rechtvaardigheid in verschillende juridische systemen. In 2015 heeft ze het Work Disability Prevention traineeship van University of Toronto afgerond. Sinds 2016 is ze werkzaam bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) waar zij projectleider is voor onderzoeken naar slachtoffers en herstelrecht.

Research

Nieke’s onderzoeksinteresses liggen op het gebied van Empirical Legal Studies (ELS), victimologie, herstelrecht, procedurele rechtvaardigheid, mediation en empowerment. Ze kijkt met een interdisciplinaire blik naar herstel van slachtoffers na een ongeval of misdrijf. Door middel van (inter)nationaal onderzoek en samenwerkingsverbanden draagt ze bij aan een beter begrip van de invloed van psychosociale factoren op gezondheid en welzijn. Ze kiest voor methodologisch sterke onderzoekdesigns, en past zowel kwalitatieve als kwantitieve methoden toe. In haar onderzoek werkt ze nauw samen met beleidsmakers, juristen en specialisten in de gezondheidszorg.

Teaching

  • Recht en praktijk
  • Gezondheid en recht

Ancillary activities

No ancillary activities

Ancillary activities are updated daily

Network Recent external collaboration on country level. Dive into details by clicking on the dots.

Research Output 2006 2018

Overview of findings from a 2‑year study of claimants who had sustained a mild or moderate injury in a road traffic crash: prospective study.

Gopinath, B., Jagnoor, J., Elbers, N. A. & Cameron, I. D. 2017 In : BMC Research Notes. 10, 76, 7 p.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

The psychological impact of traffic injuries sustained in a road crash by bicyclists: A prospective study

Craig, A., Elbers, N. A., Jagnoor, J., Gopinath, B., Kifley, A., Dinh, M., Pozzato, I., Ivers, R., Nicholas, M. & Cameron, I. 3 Apr 2017 In : Traffic Injury Prevention. 18, 3, p. 273-280

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

Differences in perceived fairness and health outcomes in two injury compensation systems

Elbers, N. A., collie, A., Hogg-Johnson, S., Lippel, K., Lockwood, K. & Cameron, I. 2016 In : BMC Public Health. 16, 658

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

Open Access
File

Empirisch juridisch onderzoek: Toekomstmuziek of werkelijkheid?

Elbers, N. A. 2016 In : Justitiële Verkenningen. 2016, 6, p. 43-59

Research output: ScientificArticle

Open Access
File