prof. dr. Sven Zebel

If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Personal profile

Ancillary activities

  • Universiteit Twente | Enschede | Universitair Hoofddocent | 2011-10-01 - present

Ancillary activities are updated daily

Personal information

Sven Zebel is een sociaal en forensisch psycholoog en is sinds 2021 als bijzonder hoogleraar mediation verbonden aan de vakgroep privaatrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast werkt hij als universitair hoofddocent bij de vakgroep Psychologie van Conflict, Risico en Veiligheid aan de Universiteit Twente. Zijn interesse en ervaring betreffen de psychologische reacties van burgers op conflicten en van slachtoffers en daders op misdrijven. Daarbij onderzoekt hij de impact van (juridische en niet-juridische) interventies die beogen te herstellen, conflicten op te lossen en/of recidive te verkleinen (e.g. mediation en herstelbemiddeling, strafrechtelijke sancties).

In zijn promotie- en postdoc periode aan de Universiteit van Amsterdam (2000-2009) onderzocht en publiceerde hij over de psychologische mechanismen en emoties bij slachtoffers (angst, woede, minachting) en bij daders (schuld, schaamte, woede, compassie) van wangedrag en criminaliteit.

Tijdens en na deze periode werkte hij ook enige tijd als beleidsonderzoeker bij Slachtoffer in Beeld en Slachtofferhulp Nederland (2008-2010), en als onderzoeker bij de recidivemonitor van het WODC (2010-2011), alvorens hij vanaf 2011 bij de Universiteit Twente ging werken. 

Fingerprint

Dive into the research topics where Sven Zebel is active. These topic labels come from the works of this person. Together they form a unique fingerprint.
  • 1 Similar Profiles

Collaborations and top research areas from the last five years

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or