100 jaar stichting Gebroeders de Jong's Leen (1921-2021): Ontwikkeling en governance van een Fries studieleen in een veranderend Nederland

Research output: Book / ReportBookAcademic

202 Downloads (Pure)

Abstract

In 1921 werd de stichting Gebroeders de Jong’s Leen opgericht: een Fries studieleen dat als doel heeft een bijdrage te leveren aan de educatieve prestaties van een specifieke groep gerechtigden. Dat wordt bereikt door het verstrekken van studiebeurzen (‘pensies’). Het toekennen van studiebeurzen aan deze groep is tot op de dag van vandaag de kerntaak van de stichting.

Door de tijd heen zocht het bestuur naar manieren om de stichting efficiënter, professioneler en moderner te organiseren en groeipotentieel optimaal te benutten. Daarbij bleef men continu het evenwicht bewaken tussen het introduceren van vernieuwingen en het behoud van de historische doelstelling van de stichting. In dit boek wordt deze ontwikkeling beschreven, met veel aandacht voor de bredere maatschappelijke context.

Een veranderende omgeving met nieuwe bestuurlijke uitdagingen vraagt voortdurend om een herijking van de governance van particuliere stichtingen. Op basis van een historische analyse van de ontwikkeling en governance van de stichting Gebroeders de Jong’s Leen formuleert dit boek een aantal aanbevelingen gericht op de toekomstbestendigheid. Dat maakt deze publicatie niet alleen interessant voor de betrokkenen bij Gebroeders de Jong’s Leen, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de governance van particuliere stichtingen en lenen.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherVU uitgeverij/VU university Press
Number of pages189
ISBN (Print)9789086598557
Publication statusPublished - 2021

Keywords

  • governance
  • management
  • Friesland
  • stichtingen
  • studiefinanciering

Cite this