Een Rwandees kaartenhuis: Een wirwar van wankelende verklaringen

Translated title of the contribution: A Rwandan house of cards: A labyrinth of wavering statements

Research output: Book / ReportBookAcademic

Abstract

In het voorjaar van 1994 was de wereld getuige van de genocide in Rwanda. Op 11 november 1998 vroeg de destijds 30-jarige Rwandees Joseph Mpambara asiel aan in Nederland. Hij was op de vlucht voor het aanhoudende geweld in de nasleep van de oorlog en de genocide in zijn thuisland. Volgens de Nederlandse immigratiedienst waren er ‘aanwijzingen’ dat Joseph bij de genocide betrokken was geweest. Na een lang en duur onderzoek werd Joseph in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdrijven. In 2011 kreeg Joseph van het gerechtshof Den Haag een levenslange gevangenisstraf opgelegd, hetgeen in Nederland daadwerkelijk levenslang betekent. De veroordeling was bijna volledig gebaseerd op getuigenverklaringen. Door de hoeveelheid verklaringen lijkt er op het eerste gezicht sterk bewijs te zijn tegen Joseph. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de genocide echter altijd ontkend.

In het Project Gerede Twijfel werden de getuigen zelf en hun verklaringen grondig geanalyseerd. De uitkomst blijkt anders dan men zou verwachten. Het gehele verhaal is een wankel kaartenhuis.
Translated title of the contributionA Rwandan house of cards: A labyrinth of wavering statements
Original languageDutch
PublisherBoom juridisch
Number of pages181
ISBN (Print)9789462367678
Publication statusPublished - Jul 2017

Fingerprint

Dive into the research topics of 'A Rwandan house of cards: A labyrinth of wavering statements'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this