Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ

M.E. van Leeuwen, J.M. Harte, I. van Houwelingen

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg worden regelmatig geconfronteerd met geweld. Uit recente studies blijkt dat naar schatting jaarlijks 30 tot 40% van de hulpverleners werkzaam in deze sector het slachtoffer werd van fysiek geweld. Daarmee is de GGZ een van de drie sectoren met het hoogste percentage werknemers die slachtoffer worden van bedreiging, (seksuele) intimidatie en lichamelijk geweld. De gevolgen voor het slachtoffer, de eventuele getuigen en de werkgever kunnen ernstig zijn. Binnen de GGZ is veel discussie over de wenselijkheid van een mogelijk strafrechtelijke reactie. Na een eventuele aangifte is er onduidelijkheid over de mogelijkheden van een strafrechtelijke vervolging van de dader.
Original languageDutch
Number of pages1
JournalNurse academy GGZ
Volume2018
Issue number1
Publication statusPublished - 1 Mar 2018

Cite this

van Leeuwen, M. E., Harte, J. M., & van Houwelingen, I. (2018). Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ. Nurse academy GGZ, 2018(1).
van Leeuwen, M.E. ; Harte, J.M. ; van Houwelingen, I. / Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ. In: Nurse academy GGZ. 2018 ; Vol. 2018, No. 1.
@article{55175285f4be46adae26dc09f0209429,
title = "Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ",
abstract = "Hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg worden regelmatig geconfronteerd met geweld. Uit recente studies blijkt dat naar schatting jaarlijks 30 tot 40{\%} van de hulpverleners werkzaam in deze sector het slachtoffer werd van fysiek geweld. Daarmee is de GGZ een van de drie sectoren met het hoogste percentage werknemers die slachtoffer worden van bedreiging, (seksuele) intimidatie en lichamelijk geweld. De gevolgen voor het slachtoffer, de eventuele getuigen en de werkgever kunnen ernstig zijn. Binnen de GGZ is veel discussie over de wenselijkheid van een mogelijk strafrechtelijke reactie. Na een eventuele aangifte is er onduidelijkheid over de mogelijkheden van een strafrechtelijke vervolging van de dader.",
author = "{van Leeuwen}, M.E. and J.M. Harte and {van Houwelingen}, I.",
year = "2018",
month = "3",
day = "1",
language = "Dutch",
volume = "2018",
journal = "Nurse academy GGZ",
issn = "2212-2133",
number = "1",

}

van Leeuwen, ME, Harte, JM & van Houwelingen, I 2018, 'Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ' Nurse academy GGZ, vol. 2018, no. 1.

Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ. / van Leeuwen, M.E.; Harte, J.M.; van Houwelingen, I.

In: Nurse academy GGZ, Vol. 2018, No. 1, 01.03.2018.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ

AU - van Leeuwen, M.E.

AU - Harte, J.M.

AU - van Houwelingen, I.

PY - 2018/3/1

Y1 - 2018/3/1

N2 - Hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg worden regelmatig geconfronteerd met geweld. Uit recente studies blijkt dat naar schatting jaarlijks 30 tot 40% van de hulpverleners werkzaam in deze sector het slachtoffer werd van fysiek geweld. Daarmee is de GGZ een van de drie sectoren met het hoogste percentage werknemers die slachtoffer worden van bedreiging, (seksuele) intimidatie en lichamelijk geweld. De gevolgen voor het slachtoffer, de eventuele getuigen en de werkgever kunnen ernstig zijn. Binnen de GGZ is veel discussie over de wenselijkheid van een mogelijk strafrechtelijke reactie. Na een eventuele aangifte is er onduidelijkheid over de mogelijkheden van een strafrechtelijke vervolging van de dader.

AB - Hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg worden regelmatig geconfronteerd met geweld. Uit recente studies blijkt dat naar schatting jaarlijks 30 tot 40% van de hulpverleners werkzaam in deze sector het slachtoffer werd van fysiek geweld. Daarmee is de GGZ een van de drie sectoren met het hoogste percentage werknemers die slachtoffer worden van bedreiging, (seksuele) intimidatie en lichamelijk geweld. De gevolgen voor het slachtoffer, de eventuele getuigen en de werkgever kunnen ernstig zijn. Binnen de GGZ is veel discussie over de wenselijkheid van een mogelijk strafrechtelijke reactie. Na een eventuele aangifte is er onduidelijkheid over de mogelijkheden van een strafrechtelijke vervolging van de dader.

UR - https://www.nurseacademyggz.nl/leermodules/editie/editie_1_2018_2

M3 - Article

VL - 2018

JO - Nurse academy GGZ

JF - Nurse academy GGZ

SN - 2212-2133

IS - 1

ER -

van Leeuwen ME, Harte JM, van Houwelingen I. Aangifte van geweld tegen hulpverleners in de GGZ. Nurse academy GGZ. 2018 Mar 1;2018(1).