Afwijzing in de klas: de rol van taalvaardigheid

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Rosa zit in groep 2 van basisschool De Triangel. Haar leerkracht, juf Marieke, maakt zich zorgen om haar. Rosa ligt niet lekker in de groep, mag vaak niet meespelen met andere kinderen en wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. De fictieve Rosa uit het voorbeeld is niet de enige leerling voor wie het aangaan van positieve relaties niet vanzelfsprekend is. Aangezien het hebben van positieve relaties met klasgenoten cruciaal is voor de sociaal-cognitieve ontwikkeling van leerlingen, zijn de zorgen van juf Marieke dan ook terecht. Leerlingen zoals Rosa worden structureel afgewezen en onderhouden vooral negatieve relaties met klasgenoten (Rubin, Bukowski, & Bowker, 2015). Negatieve relaties zijn relaties die worden gekenmerkt door vijandigheid, ruzie, conflict en spanning. Veel leerkrachten zullen zich bewust zijn van de schadelijke effecten van dergelijke relaties. Maar hoe erg is afwijzing precies? Een overzicht van de gevolgen van afwijzing kan helpen bij het beantwoorden van deze vraag.
Original languageEnglish
JournalZorgbreed
Publication statusAccepted/In press - 2019

Cite this

@article{a063cf02a52743f78e52d66c3452bc7a,
title = "Afwijzing in de klas: de rol van taalvaardigheid",
abstract = "Rosa zit in groep 2 van basisschool De Triangel. Haar leerkracht, juf Marieke, maakt zich zorgen om haar. Rosa ligt niet lekker in de groep, mag vaak niet meespelen met andere kinderen en wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. De fictieve Rosa uit het voorbeeld is niet de enige leerling voor wie het aangaan van positieve relaties niet vanzelfsprekend is. Aangezien het hebben van positieve relaties met klasgenoten cruciaal is voor de sociaal-cognitieve ontwikkeling van leerlingen, zijn de zorgen van juf Marieke dan ook terecht. Leerlingen zoals Rosa worden structureel afgewezen en onderhouden vooral negatieve relaties met klasgenoten (Rubin, Bukowski, & Bowker, 2015). Negatieve relaties zijn relaties die worden gekenmerkt door vijandigheid, ruzie, conflict en spanning. Veel leerkrachten zullen zich bewust zijn van de schadelijke effecten van dergelijke relaties. Maar hoe erg is afwijzing precies? Een overzicht van de gevolgen van afwijzing kan helpen bij het beantwoorden van deze vraag.",
author = "{van der Wilt}, F.M. and {van der Veen}, Chiel",
year = "2019",
language = "English",
journal = "Zorgbreed",

}

Afwijzing in de klas: de rol van taalvaardigheid. / van der Wilt, F.M.; van der Veen, Chiel.

In: Zorgbreed, 2019.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Afwijzing in de klas: de rol van taalvaardigheid

AU - van der Wilt, F.M.

AU - van der Veen, Chiel

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Rosa zit in groep 2 van basisschool De Triangel. Haar leerkracht, juf Marieke, maakt zich zorgen om haar. Rosa ligt niet lekker in de groep, mag vaak niet meespelen met andere kinderen en wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. De fictieve Rosa uit het voorbeeld is niet de enige leerling voor wie het aangaan van positieve relaties niet vanzelfsprekend is. Aangezien het hebben van positieve relaties met klasgenoten cruciaal is voor de sociaal-cognitieve ontwikkeling van leerlingen, zijn de zorgen van juf Marieke dan ook terecht. Leerlingen zoals Rosa worden structureel afgewezen en onderhouden vooral negatieve relaties met klasgenoten (Rubin, Bukowski, & Bowker, 2015). Negatieve relaties zijn relaties die worden gekenmerkt door vijandigheid, ruzie, conflict en spanning. Veel leerkrachten zullen zich bewust zijn van de schadelijke effecten van dergelijke relaties. Maar hoe erg is afwijzing precies? Een overzicht van de gevolgen van afwijzing kan helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

AB - Rosa zit in groep 2 van basisschool De Triangel. Haar leerkracht, juf Marieke, maakt zich zorgen om haar. Rosa ligt niet lekker in de groep, mag vaak niet meespelen met andere kinderen en wordt nooit uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes. De fictieve Rosa uit het voorbeeld is niet de enige leerling voor wie het aangaan van positieve relaties niet vanzelfsprekend is. Aangezien het hebben van positieve relaties met klasgenoten cruciaal is voor de sociaal-cognitieve ontwikkeling van leerlingen, zijn de zorgen van juf Marieke dan ook terecht. Leerlingen zoals Rosa worden structureel afgewezen en onderhouden vooral negatieve relaties met klasgenoten (Rubin, Bukowski, & Bowker, 2015). Negatieve relaties zijn relaties die worden gekenmerkt door vijandigheid, ruzie, conflict en spanning. Veel leerkrachten zullen zich bewust zijn van de schadelijke effecten van dergelijke relaties. Maar hoe erg is afwijzing precies? Een overzicht van de gevolgen van afwijzing kan helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

M3 - Article

JO - Zorgbreed

JF - Zorgbreed

ER -