AI systems and Robot as a legal entity, legal necessity or beginning of the end?

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Het recht is ontwikkeld door mensen, voor de mens. In eerste instantie dus voor natuurlijke personen. Maar tijdens de ontwikkeling van het recht in de lange reis van het Romeinse rechtssysteem tot onze moderne rechtssysteem zijn veel dingen veranderd. Natuurlijke personen zijn niet de enige spelers in het rechtssysteem van vandaag. Ondernemingen, organisaties en overheidsorganisaties zijn gerechtigd tot het uitvoeren van rechtshandelingen als rechtspersoon en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de dingen die ze doen. De technologische ontwikkeling gaat in de richting van kunstmatige, intelligente entiteiten die taken kunnen uitvoeren en die zijn gekoppeld aan een exponentieel uitgebreid 'internet of robot things'. Het Europees parlement bereidt een motie voor die de juridische implicatie van deze ontwikkeling kenschetst.
Translated title of the contributionAI systems and Robot as a legal entity, legal necessity or beginning of the end?
Original languageDutch
Pages (from-to)26-33
Number of pages8
JournalMemoRad
Volume2017
Issue number3
Publication statusPublished - Oct 2017

Fingerprint

World Wide Web
Robot
Entity

Cite this

@article{8d1fbb5bb1bb493cb555c3c3a35933f4,
title = "AI systemen en Robot als rechtspersoon, juridische noodzaak of begin van het einde?",
abstract = "Het recht is ontwikkeld door mensen, voor de mens. In eerste instantie dus voor natuurlijke personen. Maar tijdens de ontwikkeling van het recht in de lange reis van het Romeinse rechtssysteem tot onze moderne rechtssysteem zijn veel dingen veranderd. Natuurlijke personen zijn niet de enige spelers in het rechtssysteem van vandaag. Ondernemingen, organisaties en overheidsorganisaties zijn gerechtigd tot het uitvoeren van rechtshandelingen als rechtspersoon en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de dingen die ze doen. De technologische ontwikkeling gaat in de richting van kunstmatige, intelligente entiteiten die taken kunnen uitvoeren en die zijn gekoppeld aan een exponentieel uitgebreid 'internet of robot things'. Het Europees parlement bereidt een motie voor die de juridische implicatie van deze ontwikkeling kenschetst.",
author = "{van den Hoven van Genderen}, R.",
year = "2017",
month = "10",
language = "Dutch",
volume = "2017",
pages = "26--33",
journal = "MemoRad",
issn = "1384-5462",
number = "3",

}

AI systemen en Robot als rechtspersoon, juridische noodzaak of begin van het einde? / van den Hoven van Genderen, R.

In: MemoRad, Vol. 2017, No. 3, 10.2017, p. 26-33.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - AI systemen en Robot als rechtspersoon, juridische noodzaak of begin van het einde?

AU - van den Hoven van Genderen, R.

PY - 2017/10

Y1 - 2017/10

N2 - Het recht is ontwikkeld door mensen, voor de mens. In eerste instantie dus voor natuurlijke personen. Maar tijdens de ontwikkeling van het recht in de lange reis van het Romeinse rechtssysteem tot onze moderne rechtssysteem zijn veel dingen veranderd. Natuurlijke personen zijn niet de enige spelers in het rechtssysteem van vandaag. Ondernemingen, organisaties en overheidsorganisaties zijn gerechtigd tot het uitvoeren van rechtshandelingen als rechtspersoon en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de dingen die ze doen. De technologische ontwikkeling gaat in de richting van kunstmatige, intelligente entiteiten die taken kunnen uitvoeren en die zijn gekoppeld aan een exponentieel uitgebreid 'internet of robot things'. Het Europees parlement bereidt een motie voor die de juridische implicatie van deze ontwikkeling kenschetst.

AB - Het recht is ontwikkeld door mensen, voor de mens. In eerste instantie dus voor natuurlijke personen. Maar tijdens de ontwikkeling van het recht in de lange reis van het Romeinse rechtssysteem tot onze moderne rechtssysteem zijn veel dingen veranderd. Natuurlijke personen zijn niet de enige spelers in het rechtssysteem van vandaag. Ondernemingen, organisaties en overheidsorganisaties zijn gerechtigd tot het uitvoeren van rechtshandelingen als rechtspersoon en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de dingen die ze doen. De technologische ontwikkeling gaat in de richting van kunstmatige, intelligente entiteiten die taken kunnen uitvoeren en die zijn gekoppeld aan een exponentieel uitgebreid 'internet of robot things'. Het Europees parlement bereidt een motie voor die de juridische implicatie van deze ontwikkeling kenschetst.

M3 - Article

VL - 2017

SP - 26

EP - 33

JO - MemoRad

JF - MemoRad

SN - 1384-5462

IS - 3

ER -