Als vluchtelingen (mogelijk) daders zijn; 1F uitsluiting van de asielprocedure en vervolging van oorlogsmisdrijven

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Nederland voert een actief beleid om eventuele plegers van internationale misdrijven
uit te sluiten van de asielprocedure en start daar waar mogelijk een strafrechtelijk vervolgingstraject. De afgelopen jaren zijn honderden personen uitgesloten. Het komen tot veroordelingen blijkt in de praktijk echter moeilijk. De meeste uitgesloten personen verblijven op dit moment illegaal in Nederland of Europa. Empirische informatie over deze groep ontbreekt; een overzicht van de gronden waarop zij zijn uitgesloten en van de misdrijven waarmee zij in verband worden gebracht, bestaat niet. Daarnaast worstelt Nederland nog met een aantal juridische en normatieve kwesties. Er is bijvoorbeeld nog geen adequate oplossing voor een beperkte groep veroordeelde uitgesloten asielzoekers nadat zij vrijkomen.
Original languageDutch
Article number1
Pages (from-to)310-327
Number of pages17
JournalTijdschrift voor Criminologie
Volume2011
Issue number53 (4)
Publication statusPublished - 2011

Cite this

@article{f9112a5580d64db98972ea5122b977d7,
title = "Als vluchtelingen (mogelijk) daders zijn; 1F uitsluiting van de asielprocedure en vervolging van oorlogsmisdrijven",
abstract = "Nederland voert een actief beleid om eventuele plegers van internationale misdrijvenuit te sluiten van de asielprocedure en start daar waar mogelijk een strafrechtelijk vervolgingstraject. De afgelopen jaren zijn honderden personen uitgesloten. Het komen tot veroordelingen blijkt in de praktijk echter moeilijk. De meeste uitgesloten personen verblijven op dit moment illegaal in Nederland of Europa. Empirische informatie over deze groep ontbreekt; een overzicht van de gronden waarop zij zijn uitgesloten en van de misdrijven waarmee zij in verband worden gebracht, bestaat niet. Daarnaast worstelt Nederland nog met een aantal juridische en normatieve kwesties. Er is bijvoorbeeld nog geen adequate oplossing voor een beperkte groep veroordeelde uitgesloten asielzoekers nadat zij vrijkomen.",
author = "{van Wijk}, J.",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "2011",
pages = "310--327",
journal = "Tijdschrift voor Criminologie",
issn = "0165-182X",
publisher = "Boom Lemma Uitgevers",
number = "53 (4)",

}

Als vluchtelingen (mogelijk) daders zijn; 1F uitsluiting van de asielprocedure en vervolging van oorlogsmisdrijven. / van Wijk, J.

In: Tijdschrift voor Criminologie, Vol. 2011, No. 53 (4), 1, 2011, p. 310-327.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Als vluchtelingen (mogelijk) daders zijn; 1F uitsluiting van de asielprocedure en vervolging van oorlogsmisdrijven

AU - van Wijk, J.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Nederland voert een actief beleid om eventuele plegers van internationale misdrijvenuit te sluiten van de asielprocedure en start daar waar mogelijk een strafrechtelijk vervolgingstraject. De afgelopen jaren zijn honderden personen uitgesloten. Het komen tot veroordelingen blijkt in de praktijk echter moeilijk. De meeste uitgesloten personen verblijven op dit moment illegaal in Nederland of Europa. Empirische informatie over deze groep ontbreekt; een overzicht van de gronden waarop zij zijn uitgesloten en van de misdrijven waarmee zij in verband worden gebracht, bestaat niet. Daarnaast worstelt Nederland nog met een aantal juridische en normatieve kwesties. Er is bijvoorbeeld nog geen adequate oplossing voor een beperkte groep veroordeelde uitgesloten asielzoekers nadat zij vrijkomen.

AB - Nederland voert een actief beleid om eventuele plegers van internationale misdrijvenuit te sluiten van de asielprocedure en start daar waar mogelijk een strafrechtelijk vervolgingstraject. De afgelopen jaren zijn honderden personen uitgesloten. Het komen tot veroordelingen blijkt in de praktijk echter moeilijk. De meeste uitgesloten personen verblijven op dit moment illegaal in Nederland of Europa. Empirische informatie over deze groep ontbreekt; een overzicht van de gronden waarop zij zijn uitgesloten en van de misdrijven waarmee zij in verband worden gebracht, bestaat niet. Daarnaast worstelt Nederland nog met een aantal juridische en normatieve kwesties. Er is bijvoorbeeld nog geen adequate oplossing voor een beperkte groep veroordeelde uitgesloten asielzoekers nadat zij vrijkomen.

M3 - Article

VL - 2011

SP - 310

EP - 327

JO - Tijdschrift voor Criminologie

JF - Tijdschrift voor Criminologie

SN - 0165-182X

IS - 53 (4)

M1 - 1

ER -