Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

Johan Huizinga schreef eens dat het verlangen van stedelingen naar ‘de behaaglijke rust van een blij buitenleven’ onze Gouden Eeuw kenmerkte. Aan het einde van deze periode zag hij dat verlangen verwerkelijkt in de aanleg van talloze buitenplaatsen in met name het Hollandse landschap. Maar ook elders in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groeide en bloeide de buitenplaatscultuur. Dit fraai geïllustreerde boek beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van dit verschijnsel en de invloed die Holland had op de andere gewesten wat betreft bouwstijl en tuinaanleg. Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw laat niet alleen zien dat er een grote verscheidenheid was in woon- en recreatiecultuur, maar ook hoe belangrijk in dit verband de bovengewestelijke contacten waren tussen bestuurlijke en economische elites van de Republiek .
(boekflap)
Original languageDutch
Title of host publicationBuitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek
EditorsY.B. Kuiper, B. Olde Meierink, E. Storms-Smeets
Place of PublicationHilversum
PublisherVerloren
Pages66-95
Number of pages29
ISBN (Print)9789087045388
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameAdelsgeschiedenis
NumberXIV

Cite this

van der Laarse, R. (2015). Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw. In Y. B. Kuiper, B. Olde Meierink, & E. Storms-Smeets (Eds.), Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek (pp. 66-95). (Adelsgeschiedenis; No. XIV). Hilversum: Verloren.
van der Laarse, R. / Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw. Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek. editor / Y.B. Kuiper ; B. Olde Meierink ; E. Storms-Smeets. Hilversum : Verloren, 2015. pp. 66-95 (Adelsgeschiedenis; XIV).
@inbook{96a9bedda2954b67bb383608ca1ac2ef,
title = "Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw",
abstract = "Johan Huizinga schreef eens dat het verlangen van stedelingen naar ‘de behaaglijke rust van een blij buitenleven’ onze Gouden Eeuw kenmerkte. Aan het einde van deze periode zag hij dat verlangen verwerkelijkt in de aanleg van talloze buitenplaatsen in met name het Hollandse landschap. Maar ook elders in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groeide en bloeide de buitenplaatscultuur. Dit fraai ge{\"i}llustreerde boek beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van dit verschijnsel en de invloed die Holland had op de andere gewesten wat betreft bouwstijl en tuinaanleg. Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw laat niet alleen zien dat er een grote verscheidenheid was in woon- en recreatiecultuur, maar ook hoe belangrijk in dit verband de bovengewestelijke contacten waren tussen bestuurlijke en economische elites van de Republiek .(boekflap)",
author = "{van der Laarse}, R.",
year = "2015",
language = "Dutch",
isbn = "9789087045388",
series = "Adelsgeschiedenis",
publisher = "Verloren",
number = "XIV",
pages = "66--95",
editor = "Y.B. Kuiper and {Olde Meierink}, B. and E. Storms-Smeets",
booktitle = "Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek",

}

van der Laarse, R 2015, Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw. in YB Kuiper, B Olde Meierink & E Storms-Smeets (eds), Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek. Adelsgeschiedenis, no. XIV, Verloren, Hilversum, pp. 66-95.

Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw. / van der Laarse, R.

Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek. ed. / Y.B. Kuiper; B. Olde Meierink; E. Storms-Smeets. Hilversum : Verloren, 2015. p. 66-95 (Adelsgeschiedenis; No. XIV).

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

TY - CHAP

T1 - Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw

AU - van der Laarse, R.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Johan Huizinga schreef eens dat het verlangen van stedelingen naar ‘de behaaglijke rust van een blij buitenleven’ onze Gouden Eeuw kenmerkte. Aan het einde van deze periode zag hij dat verlangen verwerkelijkt in de aanleg van talloze buitenplaatsen in met name het Hollandse landschap. Maar ook elders in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groeide en bloeide de buitenplaatscultuur. Dit fraai geïllustreerde boek beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van dit verschijnsel en de invloed die Holland had op de andere gewesten wat betreft bouwstijl en tuinaanleg. Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw laat niet alleen zien dat er een grote verscheidenheid was in woon- en recreatiecultuur, maar ook hoe belangrijk in dit verband de bovengewestelijke contacten waren tussen bestuurlijke en economische elites van de Republiek .(boekflap)

AB - Johan Huizinga schreef eens dat het verlangen van stedelingen naar ‘de behaaglijke rust van een blij buitenleven’ onze Gouden Eeuw kenmerkte. Aan het einde van deze periode zag hij dat verlangen verwerkelijkt in de aanleg van talloze buitenplaatsen in met name het Hollandse landschap. Maar ook elders in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groeide en bloeide de buitenplaatscultuur. Dit fraai geïllustreerde boek beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van dit verschijnsel en de invloed die Holland had op de andere gewesten wat betreft bouwstijl en tuinaanleg. Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw laat niet alleen zien dat er een grote verscheidenheid was in woon- en recreatiecultuur, maar ook hoe belangrijk in dit verband de bovengewestelijke contacten waren tussen bestuurlijke en economische elites van de Republiek .(boekflap)

M3 - Chapter

SN - 9789087045388

T3 - Adelsgeschiedenis

SP - 66

EP - 95

BT - Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek

A2 - Kuiper, Y.B.

A2 - Olde Meierink, B.

A2 - Storms-Smeets, E.

PB - Verloren

CY - Hilversum

ER -

van der Laarse R. Amsterdam en Oranje. De politieke cultuur van de buitenplaats in Hollands Gouden Eeuw. In Kuiper YB, Olde Meierink B, Storms-Smeets E, editors, Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek. Hilversum: Verloren. 2015. p. 66-95. (Adelsgeschiedenis; XIV).