Cash is King

E.J. Wiebes

Research output: Book / ReportBookProfessional

Abstract

Cash = King, het is al jaren van toepassing maar zeker na Huizencrisis en Kredietcrisis is dit gezegde voor veel organisaties actueler dan ooit; het verkrijgen van kredieten valt niet mee.
Lagere overheden en overheid gelieerde instellingen moeten ook drastisch bezuinigen en door veranderde regelgeving zijn begrippen als werkkapitaal en lange termijn financiering ook daar heel belangrijk geworden.
Dit boek vormt een update en uitbreiding op het boek “Cash=King”.
Vanzelfsprekend komen huizenmarkt-, krediet- en Eurocrisis uitgebreid aan de orde maar dit boek gaat wat verder: naast de financieringsfunctie binnen ondernemingen, wordt ook de financiering beknopt beschreven van een drietal andere organisatietypes. Het gaat hierbij om woningcorporaties, ziekenhuizen en gemeenten.
De financieringsfunctie valt uiteen in corporate finance en cash management.
Bij het onderdeel corporate finance wordt aandacht besteed aan belangrijke begrippen als free cash flow, vermogenskosten en balansmanagement.
Bij het cash management gaat het over de vraag “hoe een onderneming zijn cash moet managen” en vormen saldo-, geldstromen-, liquiditeiten- en werkkapitaalbeheer de kern.
Het onderdeel risk management omvat een apart hoofdstuk en hier staan dekkingsinstrumenten voor rente- en vreemde valutarisico’s centraal.
Original languageDutch
Place of PublicationDordrecht
PublisherConvoy
Number of pages233
ISBN (Print)9789079564309
Publication statusPublished - 2011

Cite this