'"Crazy Mina" guerrillas hit Holland." Transfer van Dolle Mina's ludieke acties' van en naar de VS (1968-1970)'

A.J.M. Geerlings

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Zaterdagavond 24 januari 1970, kwart over negen ’s avonds. Het tv-programma Brandpunt zond een item uit over actiegroep Dolle Mina. Jonge meiden die opriepen tot een kookstaking, die mannen nafloten op straat en een korset verbrandden. Vier miljoen mensen zaten die avond aan de buis gekluisterd en Dolle Mina werd al gauw een begrip in de Nederlandse taal. Het nieuws over “Crazy Mina” bereikte zelfs de Verenigde Staten. In New York werd de nafluitactie dunnetjes overgedaan. Een hele prestatie gezien het feit dat Dolle Mina op dat moment slechts uit een handjevol mensen bestond. De pers snelde toe, hoewel het beeldvlak nauwelijks gevuld kon worden.
Original languageDutch
Pages (from-to)7-11
Number of pages5
JournalHistorica
Volume36
Issue number3
Publication statusPublished - 2014

Cite this

@article{4f19f62624a24b70a49154e2ce779eef,
title = "'{"}Crazy Mina{"} guerrillas hit Holland.{"} Transfer van Dolle Mina's ludieke acties' van en naar de VS (1968-1970)'",
abstract = "Zaterdagavond 24 januari 1970, kwart over negen ’s avonds. Het tv-programma Brandpunt zond een item uit over actiegroep Dolle Mina. Jonge meiden die opriepen tot een kookstaking, die mannen nafloten op straat en een korset verbrandden. Vier miljoen mensen zaten die avond aan de buis gekluisterd en Dolle Mina werd al gauw een begrip in de Nederlandse taal. Het nieuws over “Crazy Mina” bereikte zelfs de Verenigde Staten. In New York werd de nafluitactie dunnetjes overgedaan. Een hele prestatie gezien het feit dat Dolle Mina op dat moment slechts uit een handjevol mensen bestond. De pers snelde toe, hoewel het beeldvlak nauwelijks gevuld kon worden.",
author = "A.J.M. Geerlings",
year = "2014",
language = "Dutch",
volume = "36",
pages = "7--11",
journal = "Historica",
issn = "1382-3914",
publisher = "Vereniging voor Gendergeschiedenis",
number = "3",

}

'"Crazy Mina" guerrillas hit Holland." Transfer van Dolle Mina's ludieke acties' van en naar de VS (1968-1970)'. / Geerlings, A.J.M.

In: Historica, Vol. 36, No. 3, 2014, p. 7-11.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - '"Crazy Mina" guerrillas hit Holland." Transfer van Dolle Mina's ludieke acties' van en naar de VS (1968-1970)'

AU - Geerlings, A.J.M.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Zaterdagavond 24 januari 1970, kwart over negen ’s avonds. Het tv-programma Brandpunt zond een item uit over actiegroep Dolle Mina. Jonge meiden die opriepen tot een kookstaking, die mannen nafloten op straat en een korset verbrandden. Vier miljoen mensen zaten die avond aan de buis gekluisterd en Dolle Mina werd al gauw een begrip in de Nederlandse taal. Het nieuws over “Crazy Mina” bereikte zelfs de Verenigde Staten. In New York werd de nafluitactie dunnetjes overgedaan. Een hele prestatie gezien het feit dat Dolle Mina op dat moment slechts uit een handjevol mensen bestond. De pers snelde toe, hoewel het beeldvlak nauwelijks gevuld kon worden.

AB - Zaterdagavond 24 januari 1970, kwart over negen ’s avonds. Het tv-programma Brandpunt zond een item uit over actiegroep Dolle Mina. Jonge meiden die opriepen tot een kookstaking, die mannen nafloten op straat en een korset verbrandden. Vier miljoen mensen zaten die avond aan de buis gekluisterd en Dolle Mina werd al gauw een begrip in de Nederlandse taal. Het nieuws over “Crazy Mina” bereikte zelfs de Verenigde Staten. In New York werd de nafluitactie dunnetjes overgedaan. Een hele prestatie gezien het feit dat Dolle Mina op dat moment slechts uit een handjevol mensen bestond. De pers snelde toe, hoewel het beeldvlak nauwelijks gevuld kon worden.

M3 - Article

VL - 36

SP - 7

EP - 11

JO - Historica

JF - Historica

SN - 1382-3914

IS - 3

ER -