De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika

B Hogenboom, M.E.M. de Theije

Research output: Online publication or Non-textual formOnline publication or WebsiteProfessional

Abstract

In Zuid-Amerika is de afgelopen tien jaar substantiële economische groei gepaard gegaan met indrukwekkende sociale vooruitgang. In de meeste landen volgden progressieve regeringen een ontwikkelingsmodel waarin de winning van delfstoffen een centrale rol speelde. Mijnbouw en olie- en gaswinning kregen met nieuwe regelgeving, hogere belastingen en deels ook nationalisatie te maken. Met de extra inkomsten van dit beleid en de commodity boom werden sociale bestedingen en armoedebestrijding uitgebreid en kregen grote groepen van de bevolking een beter bestaan.
Nu de boom ten einde is, is het de vraag wat die periode van bonanza structureel heeft opgeleverd voor de duurzame ontwikkeling van de regio. Vooral sinds 2015 is er sprake van een fikse daling van de prijs van delfstoffen en daarmee van de export, investeringen en economische groei. Hoe breed en blijvend zijn de veranderingen in de delfstoffensector en de sociale vooruitgang geweest?
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherClingendael Spectator
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 2017

Cite this

Hogenboom, B (Author) ; de Theije, M.E.M. (Author). / De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika. [Online publication or Website].
@misc{4c9930778b9245ef92a1e3b2ef117e9a,
title = "De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika",
abstract = "In Zuid-Amerika is de afgelopen tien jaar substanti{\"e}le economische groei gepaard gegaan met indrukwekkende sociale vooruitgang. In de meeste landen volgden progressieve regeringen een ontwikkelingsmodel waarin de winning van delfstoffen een centrale rol speelde. Mijnbouw en olie- en gaswinning kregen met nieuwe regelgeving, hogere belastingen en deels ook nationalisatie te maken. Met de extra inkomsten van dit beleid en de commodity boom werden sociale bestedingen en armoedebestrijding uitgebreid en kregen grote groepen van de bevolking een beter bestaan.Nu de boom ten einde is, is het de vraag wat die periode van bonanza structureel heeft opgeleverd voor de duurzame ontwikkeling van de regio. Vooral sinds 2015 is er sprake van een fikse daling van de prijs van delfstoffen en daarmee van de export, investeringen en economische groei. Hoe breed en blijvend zijn de veranderingen in de delfstoffensector en de sociale vooruitgang geweest?",
author = "B Hogenboom and {de Theije}, M.E.M.",
year = "2017",
language = "Dutch",
publisher = "Clingendael Spectator",

}

Hogenboom, B & de Theije, MEM, De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika, 2017, Online publication or Website, Clingendael Spectator, Den Haag.
De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika. Hogenboom, B (Author); de Theije, M.E.M. (Author). 2017. Den Haag : Clingendael Spectator.

Research output: Online publication or Non-textual formOnline publication or WebsiteProfessional

TY - ADVS

T1 - De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika

AU - Hogenboom, B

AU - de Theije, M.E.M.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - In Zuid-Amerika is de afgelopen tien jaar substantiële economische groei gepaard gegaan met indrukwekkende sociale vooruitgang. In de meeste landen volgden progressieve regeringen een ontwikkelingsmodel waarin de winning van delfstoffen een centrale rol speelde. Mijnbouw en olie- en gaswinning kregen met nieuwe regelgeving, hogere belastingen en deels ook nationalisatie te maken. Met de extra inkomsten van dit beleid en de commodity boom werden sociale bestedingen en armoedebestrijding uitgebreid en kregen grote groepen van de bevolking een beter bestaan.Nu de boom ten einde is, is het de vraag wat die periode van bonanza structureel heeft opgeleverd voor de duurzame ontwikkeling van de regio. Vooral sinds 2015 is er sprake van een fikse daling van de prijs van delfstoffen en daarmee van de export, investeringen en economische groei. Hoe breed en blijvend zijn de veranderingen in de delfstoffensector en de sociale vooruitgang geweest?

AB - In Zuid-Amerika is de afgelopen tien jaar substantiële economische groei gepaard gegaan met indrukwekkende sociale vooruitgang. In de meeste landen volgden progressieve regeringen een ontwikkelingsmodel waarin de winning van delfstoffen een centrale rol speelde. Mijnbouw en olie- en gaswinning kregen met nieuwe regelgeving, hogere belastingen en deels ook nationalisatie te maken. Met de extra inkomsten van dit beleid en de commodity boom werden sociale bestedingen en armoedebestrijding uitgebreid en kregen grote groepen van de bevolking een beter bestaan.Nu de boom ten einde is, is het de vraag wat die periode van bonanza structureel heeft opgeleverd voor de duurzame ontwikkeling van de regio. Vooral sinds 2015 is er sprake van een fikse daling van de prijs van delfstoffen en daarmee van de export, investeringen en economische groei. Hoe breed en blijvend zijn de veranderingen in de delfstoffensector en de sociale vooruitgang geweest?

M3 - Online publication or Website

PB - Clingendael Spectator

CY - Den Haag

ER -

Hogenboom B (Author), de Theije MEM (Author). De duurzaamheid van de 'commodity boom' in Zuid-Amerika Den Haag: Clingendael Spectator. 2017.