De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionProfessional

Abstract

Nietzsche omschrijft nihilisme als een toestand waarin “het doel ontbreekt; het antwoord op het ‘waarom’ ontbreekt.” Het leidt ertoe “dat de hoogste waarden hun waarde verliezen.” De confrontatie met de leegte die het nihilisme heeft geschapen, is zowel een bevrijdende als een bedreigende ervaring. Het is bedreigend, want we verliezen een helder kompas waarop we ons kunnen oriënteren. Als God dood is, lijkt alles geoorloofd, zoals Dostojewski vreest. Waar moeten we ons aan houden? Hoe kunnen we nog het goede van het kwade onderscheiden, de waarheid van de leugen? Maar tegelijk is het ook een bevrijding, omdat niets voor altijd vastligt en we steeds weer opnieuw ons leven op onze eigen wijze kunnen vormgeven. “Nu de wereld leeg en zinloos is, moet je zelf je eigen werkelijkheid scheppen, een kunstwerk van je leven maken en je daar hartstochtelijk instorten,” zoals Maris stelt in zijn tweede oratie. We hebben onszelf ertoe veroordeeld om de schepper van ons leven te zijn. We dansen op een dun koord, terwijl onder ons de afgrond gaapt.
Original languageDutch
Title of host publicationStof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht
EditorsD. Pessers, F. Jacobs
Place of PublicationAmsterdam
Publishers.n.
Pages73-75
ISBN (Print)5800095081718
Publication statusPublished - 2013

Cite this

van Klink, B. M. J. (2013). De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte. In D. Pessers, & F. Jacobs (Eds.), Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht (pp. 73-75). Amsterdam: s.n..
van Klink, B.M.J. / De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte. Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht. editor / D. Pessers ; F. Jacobs. Amsterdam : s.n., 2013. pp. 73-75
@inproceedings{81cc1af864654e2e92363e4008a7c59a,
title = "De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte",
abstract = "Nietzsche omschrijft nihilisme als een toestand waarin “het doel ontbreekt; het antwoord op het ‘waarom’ ontbreekt.” Het leidt ertoe “dat de hoogste waarden hun waarde verliezen.” De confrontatie met de leegte die het nihilisme heeft geschapen, is zowel een bevrijdende als een bedreigende ervaring. Het is bedreigend, want we verliezen een helder kompas waarop we ons kunnen ori{\"e}nteren. Als God dood is, lijkt alles geoorloofd, zoals Dostojewski vreest. Waar moeten we ons aan houden? Hoe kunnen we nog het goede van het kwade onderscheiden, de waarheid van de leugen? Maar tegelijk is het ook een bevrijding, omdat niets voor altijd vastligt en we steeds weer opnieuw ons leven op onze eigen wijze kunnen vormgeven. “Nu de wereld leeg en zinloos is, moet je zelf je eigen werkelijkheid scheppen, een kunstwerk van je leven maken en je daar hartstochtelijk instorten,” zoals Maris stelt in zijn tweede oratie. We hebben onszelf ertoe veroordeeld om de schepper van ons leven te zijn. We dansen op een dun koord, terwijl onder ons de afgrond gaapt.",
author = "{van Klink}, B.M.J.",
year = "2013",
language = "Dutch",
isbn = "5800095081718",
pages = "73--75",
editor = "D. Pessers and F. Jacobs",
booktitle = "Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht",
publisher = "s.n.",

}

van Klink, BMJ 2013, De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte. in D Pessers & F Jacobs (eds), Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht. s.n., Amsterdam, pp. 73-75.

De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte. / van Klink, B.M.J.

Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht. ed. / D. Pessers; F. Jacobs. Amsterdam : s.n., 2013. p. 73-75.

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingConference contributionProfessional

TY - GEN

T1 - De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte

AU - van Klink, B.M.J.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Nietzsche omschrijft nihilisme als een toestand waarin “het doel ontbreekt; het antwoord op het ‘waarom’ ontbreekt.” Het leidt ertoe “dat de hoogste waarden hun waarde verliezen.” De confrontatie met de leegte die het nihilisme heeft geschapen, is zowel een bevrijdende als een bedreigende ervaring. Het is bedreigend, want we verliezen een helder kompas waarop we ons kunnen oriënteren. Als God dood is, lijkt alles geoorloofd, zoals Dostojewski vreest. Waar moeten we ons aan houden? Hoe kunnen we nog het goede van het kwade onderscheiden, de waarheid van de leugen? Maar tegelijk is het ook een bevrijding, omdat niets voor altijd vastligt en we steeds weer opnieuw ons leven op onze eigen wijze kunnen vormgeven. “Nu de wereld leeg en zinloos is, moet je zelf je eigen werkelijkheid scheppen, een kunstwerk van je leven maken en je daar hartstochtelijk instorten,” zoals Maris stelt in zijn tweede oratie. We hebben onszelf ertoe veroordeeld om de schepper van ons leven te zijn. We dansen op een dun koord, terwijl onder ons de afgrond gaapt.

AB - Nietzsche omschrijft nihilisme als een toestand waarin “het doel ontbreekt; het antwoord op het ‘waarom’ ontbreekt.” Het leidt ertoe “dat de hoogste waarden hun waarde verliezen.” De confrontatie met de leegte die het nihilisme heeft geschapen, is zowel een bevrijdende als een bedreigende ervaring. Het is bedreigend, want we verliezen een helder kompas waarop we ons kunnen oriënteren. Als God dood is, lijkt alles geoorloofd, zoals Dostojewski vreest. Waar moeten we ons aan houden? Hoe kunnen we nog het goede van het kwade onderscheiden, de waarheid van de leugen? Maar tegelijk is het ook een bevrijding, omdat niets voor altijd vastligt en we steeds weer opnieuw ons leven op onze eigen wijze kunnen vormgeven. “Nu de wereld leeg en zinloos is, moet je zelf je eigen werkelijkheid scheppen, een kunstwerk van je leven maken en je daar hartstochtelijk instorten,” zoals Maris stelt in zijn tweede oratie. We hebben onszelf ertoe veroordeeld om de schepper van ons leven te zijn. We dansen op een dun koord, terwijl onder ons de afgrond gaapt.

M3 - Conference contribution

SN - 5800095081718

SP - 73

EP - 75

BT - Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht

A2 - Pessers, D.

A2 - Jacobs, F.

PB - s.n.

CY - Amsterdam

ER -

van Klink BMJ. De ernstige wetenschap. Nietzsche en de angst voor de leegte. In Pessers D, Jacobs F, editors, Stof en Blik. Opstellen, aangeboden aan Cees Maris van Sandelingenambacht. Amsterdam: s.n. 2013. p. 73-75