De innige relatie tussen strategie en verandering

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Strategie is hét wapen om de strijd met de concurrentie aan te gaan. De strategie van een organisatie, of dat nu een profit- of een non profitorganisatie is, bepaalt uiteindelijk het succes. Nu en in de toekomst. Strategie maakt bijvoorbeeld het verschil bij de doorbraak van de elektrische auto en in de luchtvaart tonen ontwikkelingen aan dat de strategie bepalend is voor de concurrentiepositie van luchtvaartmaatschappijen. Het hebben van een strategie is echter niet voldoende. Het blijft niet bij strategie alleen; zonder een juiste uitvoering is strategie een mooi document in een bureaulade.

In dit boek zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met sprekende voorbeelden uit de praktijk. De recente economische crisis noopt veel bedrijven tot het aanpassen van de strategie. Innovatie en duurzaamheid zijn niet weg te denken in deze discussie. Ook strategie voor de non-profitsector en de relatie tussen strategie en organisatieverandering komen uitvoerig aan de orde. Verhalen in de pers over bedrijven als ABN AMRO, Enron en Ahold maken duidelijk hoe bepalend de rol van leider is. Managers worstelen met strategische dilemma’s die zich wel ‘als vanzelf’ aandienen maar zich niet als vanzelf oplossen. En juist de wijze waarop organisaties met dilemma’s omgaan is bepalend voor het succes van de strategie. Deze dilemma’s komen ruim aan bod en vormen een rode draad in veel van de bijdragen.

‘Strategie maakt het verschil’ is samengesteld door auteurs met een gemeenschappelijke passie voor strategie. Vanuit de wetenschap én vanuit de praktijk overhandigen zij hun visie waarmee u uw voordeel kunt doen. Daarmee bestaat strategie ook uit visies die het verschil voor u en uw eigen organisatie kunnen maken.
Original languageDutch
Title of host publicationStrategie maakt het verschil
PublisherMediawerf Uitgevers
Pages142-151
Number of pages10
ISBN (Print)9789081091473
Publication statusPublished - 2009

Cite this