De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur

A. Brenninkmeijer, Jan van der Bij, Martin de Bree, G. Budding, Gerda van Dijk, Paul Hofstra, Ronald van Rijswijk, Peter Smits, Koos Vos, Peter van der Zanden

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

De rechtmatigheid van het bestuur vormt een van de belangrijkste doelstellingen van de rechtsstaat. Maar hoe is die rechtmatigheid in de uitvoeringspraktijk gewaarborgd? De bestuursrechter doet bindende uitspraken in de voorgelegde – individuele – geschillen en vormt zo gezaghebbende jurisprudentie. Bestuursorganen streven de rechtmatigheid van hun uitvoering na en via accountantscontroles en rekenkameronderzoek worden uitspraken gedaan over de mate van rechtmatigheid van die uitvoering. Oordelen van accountants en rekenkamers over rechtmatigheid hebben in de praktijk vaak verstrekkende gevolgen, terwijl er veelal geen rechterlijk oordeel aan te pas komt. Waarborgen beide sporen van rechtmatigheidscontrole – het rechtsbeschermingsmodel
via de rechter en het controlemodel via de accountant – voldoende de rechtsstatelijkheid, zonder een onevenredige druk te leggen op de uitvoeringspraktijk? Met de analyse van de Januskop van de rechtmatigheid verkennen wij dit tot nu toe onontgonnen terrein.
Original languageDutch
Pages (from-to)2426
Number of pages2433
JournalNederlands Juristenblad
Volume94
Issue number33
Publication statusPublished - 4 Oct 2019

Keywords

  • Rechtmatigheid
  • Regels

Cite this

Brenninkmeijer, A., Bij, J. V. D., Bree, M. D., Budding, G., van Dijk, G., Hofstra, P., ... Zanden, P. V. D. (2019). De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur. Nederlands Juristenblad, 94(33), 2426.
Brenninkmeijer, A. ; Bij, Jan van der ; Bree, Martin de ; Budding, G. ; van Dijk, Gerda ; Hofstra, Paul ; Rijswijk, Ronald van ; Smits, Peter ; Vos, Koos ; Zanden, Peter van der . / De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur. In: Nederlands Juristenblad. 2019 ; Vol. 94, No. 33. pp. 2426.
@article{0247fd3446104c7498233ff4ef573c7b,
title = "De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur",
abstract = "De rechtmatigheid van het bestuur vormt een van de belangrijkste doelstellingen van de rechtsstaat. Maar hoe is die rechtmatigheid in de uitvoeringspraktijk gewaarborgd? De bestuursrechter doet bindende uitspraken in de voorgelegde – individuele – geschillen en vormt zo gezaghebbende jurisprudentie. Bestuursorganen streven de rechtmatigheid van hun uitvoering na en via accountantscontroles en rekenkameronderzoek worden uitspraken gedaan over de mate van rechtmatigheid van die uitvoering. Oordelen van accountants en rekenkamers over rechtmatigheid hebben in de praktijk vaak verstrekkende gevolgen, terwijl er veelal geen rechterlijk oordeel aan te pas komt. Waarborgen beide sporen van rechtmatigheidscontrole – het rechtsbeschermingsmodelvia de rechter en het controlemodel via de accountant – voldoende de rechtsstatelijkheid, zonder een onevenredige druk te leggen op de uitvoeringspraktijk? Met de analyse van de Januskop van de rechtmatigheid verkennen wij dit tot nu toe onontgonnen terrein.",
keywords = "Rechtmatigheid, Regels",
author = "A. Brenninkmeijer and Bij, {Jan van der} and Bree, {Martin de} and G. Budding and {van Dijk}, Gerda and Paul Hofstra and Rijswijk, {Ronald van} and Peter Smits and Koos Vos and Zanden, {Peter van der}",
year = "2019",
month = "10",
day = "4",
language = "Dutch",
volume = "94",
pages = "2426",
journal = "Nederlands Juristenblad",
issn = "0165-0483",
publisher = "Kluwer B.V.",
number = "33",

}

Brenninkmeijer, A, Bij, JVD, Bree, MD, Budding, G, van Dijk, G, Hofstra, P, Rijswijk, RV, Smits, P, Vos, K & Zanden, PVD 2019, 'De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur' Nederlands Juristenblad, vol. 94, no. 33, pp. 2426.

De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur. / Brenninkmeijer, A.; Bij, Jan van der; Bree, Martin de; Budding, G.; van Dijk, Gerda; Hofstra, Paul; Rijswijk, Ronald van; Smits, Peter ; Vos, Koos; Zanden, Peter van der .

In: Nederlands Juristenblad, Vol. 94, No. 33, 04.10.2019, p. 2426.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur

AU - Brenninkmeijer, A.

AU - Bij, Jan van der

AU - Bree, Martin de

AU - Budding, G.

AU - van Dijk, Gerda

AU - Hofstra, Paul

AU - Rijswijk, Ronald van

AU - Smits, Peter

AU - Vos, Koos

AU - Zanden, Peter van der

PY - 2019/10/4

Y1 - 2019/10/4

N2 - De rechtmatigheid van het bestuur vormt een van de belangrijkste doelstellingen van de rechtsstaat. Maar hoe is die rechtmatigheid in de uitvoeringspraktijk gewaarborgd? De bestuursrechter doet bindende uitspraken in de voorgelegde – individuele – geschillen en vormt zo gezaghebbende jurisprudentie. Bestuursorganen streven de rechtmatigheid van hun uitvoering na en via accountantscontroles en rekenkameronderzoek worden uitspraken gedaan over de mate van rechtmatigheid van die uitvoering. Oordelen van accountants en rekenkamers over rechtmatigheid hebben in de praktijk vaak verstrekkende gevolgen, terwijl er veelal geen rechterlijk oordeel aan te pas komt. Waarborgen beide sporen van rechtmatigheidscontrole – het rechtsbeschermingsmodelvia de rechter en het controlemodel via de accountant – voldoende de rechtsstatelijkheid, zonder een onevenredige druk te leggen op de uitvoeringspraktijk? Met de analyse van de Januskop van de rechtmatigheid verkennen wij dit tot nu toe onontgonnen terrein.

AB - De rechtmatigheid van het bestuur vormt een van de belangrijkste doelstellingen van de rechtsstaat. Maar hoe is die rechtmatigheid in de uitvoeringspraktijk gewaarborgd? De bestuursrechter doet bindende uitspraken in de voorgelegde – individuele – geschillen en vormt zo gezaghebbende jurisprudentie. Bestuursorganen streven de rechtmatigheid van hun uitvoering na en via accountantscontroles en rekenkameronderzoek worden uitspraken gedaan over de mate van rechtmatigheid van die uitvoering. Oordelen van accountants en rekenkamers over rechtmatigheid hebben in de praktijk vaak verstrekkende gevolgen, terwijl er veelal geen rechterlijk oordeel aan te pas komt. Waarborgen beide sporen van rechtmatigheidscontrole – het rechtsbeschermingsmodelvia de rechter en het controlemodel via de accountant – voldoende de rechtsstatelijkheid, zonder een onevenredige druk te leggen op de uitvoeringspraktijk? Met de analyse van de Januskop van de rechtmatigheid verkennen wij dit tot nu toe onontgonnen terrein.

KW - Rechtmatigheid

KW - Regels

M3 - Article

VL - 94

SP - 2426

JO - Nederlands Juristenblad

JF - Nederlands Juristenblad

SN - 0165-0483

IS - 33

ER -

Brenninkmeijer A, Bij JVD, Bree MD, Budding G, van Dijk G, Hofstra P et al. De Januskop van de rechtmatigheid van het bestuur. Nederlands Juristenblad. 2019 Oct 4;94(33):2426.