De nieuwe Corporate Governance Code en vereisten voor niet-financiële informatie.

A.J. Brouwer, Joukje Janssen, Johan Scheffe

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

De nieuwe Corporate Governance Code is voor het eerst van toepassing op de jaarverslaggeving over het boekjaar 2017. De nieuwe Code onderkent een aantal nieuwe aandachtspunten zoals langetermijnwaardecreatie, cultuur en waarden en meer aandacht voor risicobeheersing. De onderzochte ondernemingen hebben hier invulling aan gegeven, maar de inhoud en diepgang varieert sterk. Na dit eerste jaar kunnen ondernemingen verdere verbetering realiseren in de concrete invulling van bijvoorbeeld de (informatieverschaffing over) inbedding van cultuur en waarden in de organisatie, behaalde resultaten op niet-financiële aspecten en doelstellingen en resultaten ten aanzien van andere vormen van diversiteit dan de man-vrouwverhouding op bestuursniveau.

Op basis van de resultaten van het onderzoek en de geïdentificeerde best practices roepen wij ondernemingen op om de volgende zaken te overwegen voor opname in het bestuursverslag over 2018:
• een materialiteitsmatrix die de uitkomsten van de stakeholdersdialoog weergeeft, de materiële onderwerpen en op welke wijze daarop wordt gestuurd;
• een helder overzicht waaruit het belang van de geïdentificeerde risico’s blijkt aan de hand van indicatie van kans en impact;
• een ‘toekomstbestendigheidsparagraaf’ waarin ondernemingen een analyse opnemen van de risico’s en mitigerende maatregelen alsmede een conclusie ten aanzien van continuïteit op langere termijn.
Original languageDutch
Pages (from-to)345-359
Number of pages15
JournalMaandblad voor accountancy en bedrijfseconomie
Volume92
Issue number11/12
DOIs
Publication statusPublished - 10 Dec 2018

Cite this