De rol van grenzen bij opsporing: grenzeloze inzet van opsporingsbevoegdheden?

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Strafzaken hebben steeds vaker een grensoverschrijdende dimensie, in het bijzonder wanneer zij betrekking hebben op terroristische misdrijven of cybercrime. De inzet van digitale opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied zou de opsporing in dergelijke zaken efficiënter kunnen maken. Het territorialiteitsbeginsel staat daaraan echter in de weg. In dit artikel wordt een andere invulling van het territorialiteitsbeginsel bepleit en voorgesteld de bevoegdheid tot extraterritoriale inzet van opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied te verbinden aan de bevoegdheid strafrechtelijke rechtsmacht uit te oefenen. Op die manier kan de opsporing efficiënter worden en de mensenrechtenbescherming worden verstevigd.
Original languageDutch
Pages (from-to)462-467
Number of pages6
JournalArs aequi
Volume2018
Issue number06
Publication statusPublished - 1 Jun 2018

Cite this

@article{70f8324656d8446b850eb7d6009f6ce7,
title = "De rol van grenzen bij opsporing: grenzeloze inzet van opsporingsbevoegdheden?",
abstract = "Strafzaken hebben steeds vaker een grensoverschrijdende dimensie, in het bijzonder wanneer zij betrekking hebben op terroristische misdrijven of cybercrime. De inzet van digitale opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied zou de opsporing in dergelijke zaken effici{\"e}nter kunnen maken. Het territorialiteitsbeginsel staat daaraan echter in de weg. In dit artikel wordt een andere invulling van het territorialiteitsbeginsel bepleit en voorgesteld de bevoegdheid tot extraterritoriale inzet van opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied te verbinden aan de bevoegdheid strafrechtelijke rechtsmacht uit te oefenen. Op die manier kan de opsporing effici{\"e}nter worden en de mensenrechtenbescherming worden verstevigd.",
author = "{Hirsch Ballin}, M.F.H.",
year = "2018",
month = "6",
day = "1",
language = "Dutch",
volume = "2018",
pages = "462--467",
journal = "Ars aequi",
issn = "0004-2870",
publisher = "Ars Aequi",
number = "06",

}

De rol van grenzen bij opsporing: grenzeloze inzet van opsporingsbevoegdheden? / Hirsch Ballin, M.F.H.

In: Ars aequi, Vol. 2018, No. 06, 01.06.2018, p. 462-467.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - De rol van grenzen bij opsporing: grenzeloze inzet van opsporingsbevoegdheden?

AU - Hirsch Ballin, M.F.H.

PY - 2018/6/1

Y1 - 2018/6/1

N2 - Strafzaken hebben steeds vaker een grensoverschrijdende dimensie, in het bijzonder wanneer zij betrekking hebben op terroristische misdrijven of cybercrime. De inzet van digitale opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied zou de opsporing in dergelijke zaken efficiënter kunnen maken. Het territorialiteitsbeginsel staat daaraan echter in de weg. In dit artikel wordt een andere invulling van het territorialiteitsbeginsel bepleit en voorgesteld de bevoegdheid tot extraterritoriale inzet van opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied te verbinden aan de bevoegdheid strafrechtelijke rechtsmacht uit te oefenen. Op die manier kan de opsporing efficiënter worden en de mensenrechtenbescherming worden verstevigd.

AB - Strafzaken hebben steeds vaker een grensoverschrijdende dimensie, in het bijzonder wanneer zij betrekking hebben op terroristische misdrijven of cybercrime. De inzet van digitale opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied zou de opsporing in dergelijke zaken efficiënter kunnen maken. Het territorialiteitsbeginsel staat daaraan echter in de weg. In dit artikel wordt een andere invulling van het territorialiteitsbeginsel bepleit en voorgesteld de bevoegdheid tot extraterritoriale inzet van opsporingsbevoegdheden vanuit het eigen grondgebied te verbinden aan de bevoegdheid strafrechtelijke rechtsmacht uit te oefenen. Op die manier kan de opsporing efficiënter worden en de mensenrechtenbescherming worden verstevigd.

M3 - Article

VL - 2018

SP - 462

EP - 467

JO - Ars aequi

JF - Ars aequi

SN - 0004-2870

IS - 06

ER -