De Sovjet-Unie, “the country without racism”. Een portret van de Afro-Russische historica Lily Golden (1934-2010)

A.J.M. Geerlings

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Lily Golden werd in 1934 geboren als dochter van twee Amerikaanse sympathisanten van het communisme die in de jaren dertig uit idealisme naar de Sovjet-Unie waren geëmigreerd. Golden was daarmee een tweedegeneratie Afro-Sovjetburger. In haar autobiografie My Long Journey Home (2002) schreef zij over haar bijzondere loopbaan als professioneel tennisster, actrice, vertaalster, historica en Afrikanist. Golden schreef hierin herhaaldelijk dat de Sovjet-Unie, “the country without racism”, geen (rassen)segregatie of racisme kende. De afgelopen jaren kwam Rusland juist herhaaldelijk in het nieuws vanwege racistisch geweld, en ook ten tijde van de Sovjet-Unie waren er wel degelijk racistische incidenten.2 Met behulp van secundaire literatuur wil ik beargumenteren dat Lily Golden wel degelijk geconfronteerd werd met racisme, meer dan zij zelf toegaf. Tegelijkertijd zorgde haar intersectionele identiteit er ook voor dat zij kansen kreeg die niet waren weggelegd voor reguliere Sovjetburgers.
Original languageDutch
Pages (from-to)12-17
Number of pages6
JournalHistorica
Volume39
Issue number3
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@article{abc3783eba29490bb94f9819851122ca,
title = "De Sovjet-Unie, “the country without racism”. Een portret van de Afro-Russische historica Lily Golden (1934-2010)",
abstract = "Lily Golden werd in 1934 geboren als dochter van twee Amerikaanse sympathisanten van het communisme die in de jaren dertig uit idealisme naar de Sovjet-Unie waren ge{\"e}migreerd. Golden was daarmee een tweedegeneratie Afro-Sovjetburger. In haar autobiografie My Long Journey Home (2002) schreef zij over haar bijzondere loopbaan als professioneel tennisster, actrice, vertaalster, historica en Afrikanist. Golden schreef hierin herhaaldelijk dat de Sovjet-Unie, “the country without racism”, geen (rassen)segregatie of racisme kende. De afgelopen jaren kwam Rusland juist herhaaldelijk in het nieuws vanwege racistisch geweld, en ook ten tijde van de Sovjet-Unie waren er wel degelijk racistische incidenten.2 Met behulp van secundaire literatuur wil ik beargumenteren dat Lily Golden wel degelijk geconfronteerd werd met racisme, meer dan zij zelf toegaf. Tegelijkertijd zorgde haar intersectionele identiteit er ook voor dat zij kansen kreeg die niet waren weggelegd voor reguliere Sovjetburgers.",
author = "A.J.M. Geerlings",
year = "2016",
language = "Dutch",
volume = "39",
pages = "12--17",
journal = "Historica",
issn = "1382-3914",
publisher = "Vereniging voor Gendergeschiedenis",
number = "3",

}

De Sovjet-Unie, “the country without racism”. Een portret van de Afro-Russische historica Lily Golden (1934-2010). / Geerlings, A.J.M.

In: Historica, Vol. 39, No. 3, 2016, p. 12-17.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - De Sovjet-Unie, “the country without racism”. Een portret van de Afro-Russische historica Lily Golden (1934-2010)

AU - Geerlings, A.J.M.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Lily Golden werd in 1934 geboren als dochter van twee Amerikaanse sympathisanten van het communisme die in de jaren dertig uit idealisme naar de Sovjet-Unie waren geëmigreerd. Golden was daarmee een tweedegeneratie Afro-Sovjetburger. In haar autobiografie My Long Journey Home (2002) schreef zij over haar bijzondere loopbaan als professioneel tennisster, actrice, vertaalster, historica en Afrikanist. Golden schreef hierin herhaaldelijk dat de Sovjet-Unie, “the country without racism”, geen (rassen)segregatie of racisme kende. De afgelopen jaren kwam Rusland juist herhaaldelijk in het nieuws vanwege racistisch geweld, en ook ten tijde van de Sovjet-Unie waren er wel degelijk racistische incidenten.2 Met behulp van secundaire literatuur wil ik beargumenteren dat Lily Golden wel degelijk geconfronteerd werd met racisme, meer dan zij zelf toegaf. Tegelijkertijd zorgde haar intersectionele identiteit er ook voor dat zij kansen kreeg die niet waren weggelegd voor reguliere Sovjetburgers.

AB - Lily Golden werd in 1934 geboren als dochter van twee Amerikaanse sympathisanten van het communisme die in de jaren dertig uit idealisme naar de Sovjet-Unie waren geëmigreerd. Golden was daarmee een tweedegeneratie Afro-Sovjetburger. In haar autobiografie My Long Journey Home (2002) schreef zij over haar bijzondere loopbaan als professioneel tennisster, actrice, vertaalster, historica en Afrikanist. Golden schreef hierin herhaaldelijk dat de Sovjet-Unie, “the country without racism”, geen (rassen)segregatie of racisme kende. De afgelopen jaren kwam Rusland juist herhaaldelijk in het nieuws vanwege racistisch geweld, en ook ten tijde van de Sovjet-Unie waren er wel degelijk racistische incidenten.2 Met behulp van secundaire literatuur wil ik beargumenteren dat Lily Golden wel degelijk geconfronteerd werd met racisme, meer dan zij zelf toegaf. Tegelijkertijd zorgde haar intersectionele identiteit er ook voor dat zij kansen kreeg die niet waren weggelegd voor reguliere Sovjetburgers.

M3 - Article

VL - 39

SP - 12

EP - 17

JO - Historica

JF - Historica

SN - 1382-3914

IS - 3

ER -