De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams

B. de Vries, H.B. Westbroek, A. Walraven, A. Handelzalts

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In docentontwerpteams (DOTs) werken docenten – vaak met met onderzoekers en inhoudsexperts – aan het (her)ontwerpen van onderwijs. De verwachting is dat dit bijdraagt aan professionalisering van de docenten en de implementatie van curriculummaterialen. Zo zouden DOTs bij kunnen dragen aan de kruisbestuiving tussen onderzoek en praktijk. Onderzoeksliteratuur naar DOTs is beperkt en kan deze aannames maar deels bevestigen. Aanvullend is meer inzicht gewenst in perspectieven van docenten op DOTs. Hiertoe werd een vakbladscan uitgevoerd gericht op het verzamelen van anekdotisch bewijs: niet systematisch onderzochte ervaringen van docenten die waardevol zijn voor collega’s. De inhoudsopgaven van vijfentwintig vakbladen zijn doorzocht. Met een leeswijzer gebaseerd op van de onderzoeksvragen afgeleide criteria werden twaalf vakbladartikelen beschreven en vergeleken. De vakbladscan laat DOTs zien die door docenten zijn geïnitieerd vanuit een concrete probleem- en doelarticulatie. Docenten richten zich primair op het verbeteren van leerresultaten en motivatie. De DOTs leiden volgens docenten tot relevante, bruikbare ontwerpen en succesvolle implementatie in termen van betere leerresultaten, en meer samenhang en samenwerking in de school. Ondanks de beperkingen levert een vakbladscan interessante aandachtspunten op die nader onderzocht kunnen worden.
Original languageDutch
Pages (from-to)388-398
Number of pages10
JournalPedagogische studiën
Volume89
Issue number6
Publication statusPublished - 2012

Cite this

de Vries, B., Westbroek, H. B., Walraven, A., & Handelzalts, A. (2012). De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams. Pedagogische studiën, 89(6), 388-398.
de Vries, B. ; Westbroek, H.B. ; Walraven, A. ; Handelzalts, A. / De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams. In: Pedagogische studiën. 2012 ; Vol. 89, No. 6. pp. 388-398.
@article{5559cb54330548569f3863bb05853e0a,
title = "De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams",
abstract = "In docentontwerpteams (DOTs) werken docenten – vaak met met onderzoekers en inhoudsexperts – aan het (her)ontwerpen van onderwijs. De verwachting is dat dit bijdraagt aan professionalisering van de docenten en de implementatie van curriculummaterialen. Zo zouden DOTs bij kunnen dragen aan de kruisbestuiving tussen onderzoek en praktijk. Onderzoeksliteratuur naar DOTs is beperkt en kan deze aannames maar deels bevestigen. Aanvullend is meer inzicht gewenst in perspectieven van docenten op DOTs. Hiertoe werd een vakbladscan uitgevoerd gericht op het verzamelen van anekdotisch bewijs: niet systematisch onderzochte ervaringen van docenten die waardevol zijn voor collega’s. De inhoudsopgaven van vijfentwintig vakbladen zijn doorzocht. Met een leeswijzer gebaseerd op van de onderzoeksvragen afgeleide criteria werden twaalf vakbladartikelen beschreven en vergeleken. De vakbladscan laat DOTs zien die door docenten zijn ge{\"i}nitieerd vanuit een concrete probleem- en doelarticulatie. Docenten richten zich primair op het verbeteren van leerresultaten en motivatie. De DOTs leiden volgens docenten tot relevante, bruikbare ontwerpen en succesvolle implementatie in termen van betere leerresultaten, en meer samenhang en samenwerking in de school. Ondanks de beperkingen levert een vakbladscan interessante aandachtspunten op die nader onderzocht kunnen worden.",
author = "{de Vries}, B. and H.B. Westbroek and A. Walraven and A. Handelzalts",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "89",
pages = "388--398",
journal = "Pedagogische studi{\"e}n",
issn = "0165-0645",
publisher = "Vereniging voor Onderwijs Research (VOR)",
number = "6",

}

de Vries, B, Westbroek, HB, Walraven, A & Handelzalts, A 2012, 'De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams' Pedagogische studiën, vol. 89, no. 6, pp. 388-398.

De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams. / de Vries, B.; Westbroek, H.B.; Walraven, A.; Handelzalts, A.

In: Pedagogische studiën, Vol. 89, No. 6, 2012, p. 388-398.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - De stem van de praktijk: docentperspectieven op docentontwerpteams

AU - de Vries, B.

AU - Westbroek, H.B.

AU - Walraven, A.

AU - Handelzalts, A.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - In docentontwerpteams (DOTs) werken docenten – vaak met met onderzoekers en inhoudsexperts – aan het (her)ontwerpen van onderwijs. De verwachting is dat dit bijdraagt aan professionalisering van de docenten en de implementatie van curriculummaterialen. Zo zouden DOTs bij kunnen dragen aan de kruisbestuiving tussen onderzoek en praktijk. Onderzoeksliteratuur naar DOTs is beperkt en kan deze aannames maar deels bevestigen. Aanvullend is meer inzicht gewenst in perspectieven van docenten op DOTs. Hiertoe werd een vakbladscan uitgevoerd gericht op het verzamelen van anekdotisch bewijs: niet systematisch onderzochte ervaringen van docenten die waardevol zijn voor collega’s. De inhoudsopgaven van vijfentwintig vakbladen zijn doorzocht. Met een leeswijzer gebaseerd op van de onderzoeksvragen afgeleide criteria werden twaalf vakbladartikelen beschreven en vergeleken. De vakbladscan laat DOTs zien die door docenten zijn geïnitieerd vanuit een concrete probleem- en doelarticulatie. Docenten richten zich primair op het verbeteren van leerresultaten en motivatie. De DOTs leiden volgens docenten tot relevante, bruikbare ontwerpen en succesvolle implementatie in termen van betere leerresultaten, en meer samenhang en samenwerking in de school. Ondanks de beperkingen levert een vakbladscan interessante aandachtspunten op die nader onderzocht kunnen worden.

AB - In docentontwerpteams (DOTs) werken docenten – vaak met met onderzoekers en inhoudsexperts – aan het (her)ontwerpen van onderwijs. De verwachting is dat dit bijdraagt aan professionalisering van de docenten en de implementatie van curriculummaterialen. Zo zouden DOTs bij kunnen dragen aan de kruisbestuiving tussen onderzoek en praktijk. Onderzoeksliteratuur naar DOTs is beperkt en kan deze aannames maar deels bevestigen. Aanvullend is meer inzicht gewenst in perspectieven van docenten op DOTs. Hiertoe werd een vakbladscan uitgevoerd gericht op het verzamelen van anekdotisch bewijs: niet systematisch onderzochte ervaringen van docenten die waardevol zijn voor collega’s. De inhoudsopgaven van vijfentwintig vakbladen zijn doorzocht. Met een leeswijzer gebaseerd op van de onderzoeksvragen afgeleide criteria werden twaalf vakbladartikelen beschreven en vergeleken. De vakbladscan laat DOTs zien die door docenten zijn geïnitieerd vanuit een concrete probleem- en doelarticulatie. Docenten richten zich primair op het verbeteren van leerresultaten en motivatie. De DOTs leiden volgens docenten tot relevante, bruikbare ontwerpen en succesvolle implementatie in termen van betere leerresultaten, en meer samenhang en samenwerking in de school. Ondanks de beperkingen levert een vakbladscan interessante aandachtspunten op die nader onderzocht kunnen worden.

M3 - Article

VL - 89

SP - 388

EP - 398

JO - Pedagogische studiën

JF - Pedagogische studiën

SN - 0165-0645

IS - 6

ER -