Donals Schön and Chris Argyris: Double-loop learning

Manon P C Ruijters (Editor), P.R.J. Simons (Editor), Manon Ruijters

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

INLEIDING 'Enkel-en dubbelslagsleren', 'espoused theory' en 'theory-in-use', denken en doen in balans brengen ... Je hebt zo van die begrippen die telkens weer opduiken in je leven, en die schreeuwen: 'hier moet je iets mee!' Het werk van Argyris en Schön doet dit bij mij. Hoe ondoorgrondelijk soms ook, hun werk blijft mij aan het den-ken zetten, het zet de wereld op z'n kop en biedt een nieuwe taal. Het schrijven van een toegankelijke samenvatting van (een deel van) hun werk is geen sinecure, maar ik waag me er met plezier aan. Laten sommige vraagstukken zich nu zo lastig oplossen, of zijn ze van alle tijden? Die vraag speelt in mijn hoofd als ik door de biografieën van Donald Schön en Chris Argyris navigeer. Bijna vijftig jaar na dato staan de thema's uit hun oudste werken, de verbinding tussen individuele en organisatieontwikkeling, nog steeds bovenaan het lijstje van vraagstukken over leren en ontwikkelen! Sterker nog, er zijn niet veel gesprekken met opdrachtgevers waarin dit geen rol speelt. Samen met het verwante en centrale onderwerp van dit hoofdstuk overigens: hoe zorgen we ervoor dat we niet steeds dezelfde patronen blijven herhalen? In de kern gaat het werk van Argyris en Schön (1974) terug naar het gegeven dat mensen 'mentale kaarten' (een web van opvattingen, beelden, regeltjes, afleidin-gen en dergelijke) in hun hoofd hebben over hoe ze hun acties vormgeven, uit-voeren en herzien. Slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat de·mentale kaarten die ze gebruiken in hun hoofd -en die dus het handelen sturen-over het algemeen andere zijn dan die waar ze anderen over vertellen ('wat ze zeggen te doen'). Slechts weinig mensen zijn zich überhaupt bewust van de mentale kaarten die hun denken en handelen sturen. Om enkel-en dubbelslagsieren (double-loop learninB) als concept te begrijpen helpt het terug te gaan naar de manier waarop deze mentale kaarten werken. We maken echter eerst uitgebreider kennis met de grondleggers van double-loop learning. THEORIE Biografie van Chris Argyris en Donald Schön (1930-1997) Chris Argyris en Donald Schön schelen zeven jaar in leeftijd: Argyris werd geboren op 16 juli 1923 in Newark, New Jersey, Schön op 19 september 1930 in Boston. Zo stabiel als Argyris was als wetenschapper met interesse in psychologie en manage-ment, zo speels is de geschiedenis van Schön. Hij studeerde filosofie, maar deed ook conservatorium. Hij was een begaafd pianist en klarinettist en speelde in ver-. schillende jazzbands en ensembles. Mede daardoor was hij ook gefascineerd door improvisatie en innovatie. Werkte hij oorspronkelijk als docent filosofie,
Translated title of the contributionDonals Schön and Chris Argyris: Double-loop learning
Original languageDutch
Title of host publicationCanon van het Leren
Subtitle of host publication50 concepten en hun grondleggers
EditorsManon P C Ruijters, P.R.J. Simons
Place of PublicationDeventer
PublisherKluwer
Chapter15
Pages197-210
Number of pages14
Edition1
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameCanon van het Leren

Fingerprint

Huns
World Wide Web
Pianists
New Jersey
Deeds
Conservatorium
Ensemble

Cite this

Ruijters, M. P. C. (Ed.), Simons, P. R. J. (Ed.), & Ruijters, M. (2012). Donals Schön en Chris Argyris: Double-loop learning. In M. P. C. Ruijters, & P. R. J. Simons (Eds.), Canon van het Leren: 50 concepten en hun grondleggers (1 ed., pp. 197-210). (Canon van het Leren). Deventer: Kluwer.
Ruijters, Manon P C (Editor) ; Simons, P.R.J. (Editor) ; Ruijters, Manon. / Donals Schön en Chris Argyris : Double-loop learning. Canon van het Leren: 50 concepten en hun grondleggers. editor / Manon P C Ruijters ; P.R.J. Simons. 1. ed. Deventer : Kluwer, 2012. pp. 197-210 (Canon van het Leren).
@inbook{d5e4eb6ddd3b4c59adce4de29a719657,
title = "Donals Sch{\"o}n en Chris Argyris: Double-loop learning",
abstract = "INLEIDING 'Enkel-en dubbelslagsleren', 'espoused theory' en 'theory-in-use', denken en doen in balans brengen ... Je hebt zo van die begrippen die telkens weer opduiken in je leven, en die schreeuwen: 'hier moet je iets mee!' Het werk van Argyris en Sch{\"o}n doet dit bij mij. Hoe ondoorgrondelijk soms ook, hun werk blijft mij aan het den-ken zetten, het zet de wereld op z'n kop en biedt een nieuwe taal. Het schrijven van een toegankelijke samenvatting van (een deel van) hun werk is geen sinecure, maar ik waag me er met plezier aan. Laten sommige vraagstukken zich nu zo lastig oplossen, of zijn ze van alle tijden? Die vraag speelt in mijn hoofd als ik door de biografie{\"e}n van Donald Sch{\"o}n en Chris Argyris navigeer. Bijna vijftig jaar na dato staan de thema's uit hun oudste werken, de verbinding tussen individuele en organisatieontwikkeling, nog steeds bovenaan het lijstje van vraagstukken over leren en ontwikkelen! Sterker nog, er zijn niet veel gesprekken met opdrachtgevers waarin dit geen rol speelt. Samen met het verwante en centrale onderwerp van dit hoofdstuk overigens: hoe zorgen we ervoor dat we niet steeds dezelfde patronen blijven herhalen? In de kern gaat het werk van Argyris en Sch{\"o}n (1974) terug naar het gegeven dat mensen 'mentale kaarten' (een web van opvattingen, beelden, regeltjes, afleidin-gen en dergelijke) in hun hoofd hebben over hoe ze hun acties vormgeven, uit-voeren en herzien. Slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat de·mentale kaarten die ze gebruiken in hun hoofd -en die dus het handelen sturen-over het algemeen andere zijn dan die waar ze anderen over vertellen ('wat ze zeggen te doen'). Slechts weinig mensen zijn zich {\"u}berhaupt bewust van de mentale kaarten die hun denken en handelen sturen. Om enkel-en dubbelslagsieren (double-loop learninB) als concept te begrijpen helpt het terug te gaan naar de manier waarop deze mentale kaarten werken. We maken echter eerst uitgebreider kennis met de grondleggers van double-loop learning. THEORIE Biografie van Chris Argyris en Donald Sch{\"o}n (1930-1997) Chris Argyris en Donald Sch{\"o}n schelen zeven jaar in leeftijd: Argyris werd geboren op 16 juli 1923 in Newark, New Jersey, Sch{\"o}n op 19 september 1930 in Boston. Zo stabiel als Argyris was als wetenschapper met interesse in psychologie en manage-ment, zo speels is de geschiedenis van Sch{\"o}n. Hij studeerde filosofie, maar deed ook conservatorium. Hij was een begaafd pianist en klarinettist en speelde in ver-. schillende jazzbands en ensembles. Mede daardoor was hij ook gefascineerd door improvisatie en innovatie. Werkte hij oorspronkelijk als docent filosofie,",
author = "Ruijters, {Manon P C} and P.R.J. Simons and Manon Ruijters",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Canon van het Leren",
publisher = "Kluwer",
pages = "197--210",
editor = "Ruijters, {Manon P C} and P.R.J. Simons",
booktitle = "Canon van het Leren",
edition = "1",

}

Ruijters, MPC (ed.), Simons, PRJ (ed.) & Ruijters, M 2012, Donals Schön en Chris Argyris: Double-loop learning. in MPC Ruijters & PRJ Simons (eds), Canon van het Leren: 50 concepten en hun grondleggers. 1 edn, Canon van het Leren, Kluwer, Deventer, pp. 197-210.

Donals Schön en Chris Argyris : Double-loop learning. / Ruijters, Manon P C (Editor); Simons, P.R.J. (Editor); Ruijters, Manon.

Canon van het Leren: 50 concepten en hun grondleggers. ed. / Manon P C Ruijters; P.R.J. Simons. 1. ed. Deventer : Kluwer, 2012. p. 197-210 (Canon van het Leren).

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Donals Schön en Chris Argyris

T2 - Double-loop learning

AU - Ruijters, Manon

A2 - Ruijters, Manon P C

A2 - Simons, P.R.J.

A2 - Ruijters, Manon P C

A2 - Simons, P.R.J.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - INLEIDING 'Enkel-en dubbelslagsleren', 'espoused theory' en 'theory-in-use', denken en doen in balans brengen ... Je hebt zo van die begrippen die telkens weer opduiken in je leven, en die schreeuwen: 'hier moet je iets mee!' Het werk van Argyris en Schön doet dit bij mij. Hoe ondoorgrondelijk soms ook, hun werk blijft mij aan het den-ken zetten, het zet de wereld op z'n kop en biedt een nieuwe taal. Het schrijven van een toegankelijke samenvatting van (een deel van) hun werk is geen sinecure, maar ik waag me er met plezier aan. Laten sommige vraagstukken zich nu zo lastig oplossen, of zijn ze van alle tijden? Die vraag speelt in mijn hoofd als ik door de biografieën van Donald Schön en Chris Argyris navigeer. Bijna vijftig jaar na dato staan de thema's uit hun oudste werken, de verbinding tussen individuele en organisatieontwikkeling, nog steeds bovenaan het lijstje van vraagstukken over leren en ontwikkelen! Sterker nog, er zijn niet veel gesprekken met opdrachtgevers waarin dit geen rol speelt. Samen met het verwante en centrale onderwerp van dit hoofdstuk overigens: hoe zorgen we ervoor dat we niet steeds dezelfde patronen blijven herhalen? In de kern gaat het werk van Argyris en Schön (1974) terug naar het gegeven dat mensen 'mentale kaarten' (een web van opvattingen, beelden, regeltjes, afleidin-gen en dergelijke) in hun hoofd hebben over hoe ze hun acties vormgeven, uit-voeren en herzien. Slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat de·mentale kaarten die ze gebruiken in hun hoofd -en die dus het handelen sturen-over het algemeen andere zijn dan die waar ze anderen over vertellen ('wat ze zeggen te doen'). Slechts weinig mensen zijn zich überhaupt bewust van de mentale kaarten die hun denken en handelen sturen. Om enkel-en dubbelslagsieren (double-loop learninB) als concept te begrijpen helpt het terug te gaan naar de manier waarop deze mentale kaarten werken. We maken echter eerst uitgebreider kennis met de grondleggers van double-loop learning. THEORIE Biografie van Chris Argyris en Donald Schön (1930-1997) Chris Argyris en Donald Schön schelen zeven jaar in leeftijd: Argyris werd geboren op 16 juli 1923 in Newark, New Jersey, Schön op 19 september 1930 in Boston. Zo stabiel als Argyris was als wetenschapper met interesse in psychologie en manage-ment, zo speels is de geschiedenis van Schön. Hij studeerde filosofie, maar deed ook conservatorium. Hij was een begaafd pianist en klarinettist en speelde in ver-. schillende jazzbands en ensembles. Mede daardoor was hij ook gefascineerd door improvisatie en innovatie. Werkte hij oorspronkelijk als docent filosofie,

AB - INLEIDING 'Enkel-en dubbelslagsleren', 'espoused theory' en 'theory-in-use', denken en doen in balans brengen ... Je hebt zo van die begrippen die telkens weer opduiken in je leven, en die schreeuwen: 'hier moet je iets mee!' Het werk van Argyris en Schön doet dit bij mij. Hoe ondoorgrondelijk soms ook, hun werk blijft mij aan het den-ken zetten, het zet de wereld op z'n kop en biedt een nieuwe taal. Het schrijven van een toegankelijke samenvatting van (een deel van) hun werk is geen sinecure, maar ik waag me er met plezier aan. Laten sommige vraagstukken zich nu zo lastig oplossen, of zijn ze van alle tijden? Die vraag speelt in mijn hoofd als ik door de biografieën van Donald Schön en Chris Argyris navigeer. Bijna vijftig jaar na dato staan de thema's uit hun oudste werken, de verbinding tussen individuele en organisatieontwikkeling, nog steeds bovenaan het lijstje van vraagstukken over leren en ontwikkelen! Sterker nog, er zijn niet veel gesprekken met opdrachtgevers waarin dit geen rol speelt. Samen met het verwante en centrale onderwerp van dit hoofdstuk overigens: hoe zorgen we ervoor dat we niet steeds dezelfde patronen blijven herhalen? In de kern gaat het werk van Argyris en Schön (1974) terug naar het gegeven dat mensen 'mentale kaarten' (een web van opvattingen, beelden, regeltjes, afleidin-gen en dergelijke) in hun hoofd hebben over hoe ze hun acties vormgeven, uit-voeren en herzien. Slechts weinig mensen zijn zich ervan bewust dat de·mentale kaarten die ze gebruiken in hun hoofd -en die dus het handelen sturen-over het algemeen andere zijn dan die waar ze anderen over vertellen ('wat ze zeggen te doen'). Slechts weinig mensen zijn zich überhaupt bewust van de mentale kaarten die hun denken en handelen sturen. Om enkel-en dubbelslagsieren (double-loop learninB) als concept te begrijpen helpt het terug te gaan naar de manier waarop deze mentale kaarten werken. We maken echter eerst uitgebreider kennis met de grondleggers van double-loop learning. THEORIE Biografie van Chris Argyris en Donald Schön (1930-1997) Chris Argyris en Donald Schön schelen zeven jaar in leeftijd: Argyris werd geboren op 16 juli 1923 in Newark, New Jersey, Schön op 19 september 1930 in Boston. Zo stabiel als Argyris was als wetenschapper met interesse in psychologie en manage-ment, zo speels is de geschiedenis van Schön. Hij studeerde filosofie, maar deed ook conservatorium. Hij was een begaafd pianist en klarinettist en speelde in ver-. schillende jazzbands en ensembles. Mede daardoor was hij ook gefascineerd door improvisatie en innovatie. Werkte hij oorspronkelijk als docent filosofie,

UR - http://www.mendeley.com/research/donals-sch%C3%B6n-en-chris-argyris-doubleloop-learning

M3 - Chapter

T3 - Canon van het Leren

SP - 197

EP - 210

BT - Canon van het Leren

PB - Kluwer

CY - Deventer

ER -

Ruijters MPC, (ed.), Simons PRJ, (ed.), Ruijters M. Donals Schön en Chris Argyris: Double-loop learning. In Ruijters MPC, Simons PRJ, editors, Canon van het Leren: 50 concepten en hun grondleggers. 1 ed. Deventer: Kluwer. 2012. p. 197-210. (Canon van het Leren).