Nederlandse fiscale regelgeving inzake overdracht van pensioen in strijd met EU-recht?

Translated title of the contribution: Dutch tax legislation on transfers of pension capital in accordance with EU law?

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie (hierna de Commissie) aangekondigd dat zij een infractieprocedure tegen Nederland is gestart bij het Europees Hof van Justitie (hierna HvJ EU).1 De Commissie is namelijk van mening dat de voorwaarden die Nederland via haar fiscale regelgeving stelt aan een internationale overdracht van pensioen (hierna internationale waarde-overdracht) bij een tewerkstelling van een werknemer in een andere Lidstaat, in strijd zijn met EU-recht. Als de Commissie in het gelijk wordt gesteld door het HvJ EU, moet Nederland de regelgeving in kwestie aanpassen. In deze bijdrage ga ik na of de door de Commissie bestreden regelgeving inderdaad in strijd is met EU-recht. De beweegredenen voor en de civielrechtelijke aspecten van een internationale waardeoverdracht bij een tewerkstelling in een andere Lidstaat laat ik in deze bijdrage buiten beschouwing.

The European Commission has started an infringement procedure against the Netherlands regarding the Dutch tax legislation on international transfers of pension capital. In this article, the author describes the relevant legislation, reasoning of the Commission and the probability that the Netherlands will lose the infringement procedure
Translated title of the contributionDutch tax legislation on transfers of pension capital in accordance with EU law?
Original languageDutch
Article number6
Pages (from-to)18-19
Number of pages2
JournalVakblad Grensoverschrijdend Werken
Volume2020
Issue number33
Publication statusPublished - 15 Sep 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Dutch tax legislation on transfers of pension capital in accordance with EU law?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this