Een nieuwe wereldorde: Een exegetische schets bij het pinksterverhaal in Handelingen

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

In Handelingen 1:8 voorzegt Jezus hoe de heilige Geest zijn leerlingen de kracht zal geven om het goede nieuws bekend te maken ‘in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde’. Peter-Ben Smit laat zien welke ‘mentale wereldkaart’ er schuilt achter deze gebiedsaanduidingen. Het boek Handelingen beschrijft de vestiging van een alternatieve wereldorde, het rijk van de Geest. Het pinksterverhaal van Handelingen 2 is daarvan niet alleen het startpunt, maar ook een symbolische vooruitblik op het eindpunt.
Original languageDutch
Pages (from-to)46-52
JournalMet andere woorden
Volume2019
Issue number1
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  • World order
  • mental map
  • geography
  • Pentecost
  • Jesus
  • Acts of the Apostles
  • Ascension
  • Imperialism
  • Roman empire

Cite this

@article{18a728ed5c3c49c1ab1a2c1b3b04d4e8,
title = "Een nieuwe wereldorde: Een exegetische schets bij het pinksterverhaal in Handelingen",
abstract = "In Handelingen 1:8 voorzegt Jezus hoe de heilige Geest zijn leerlingen de kracht zal geven om het goede nieuws bekend te maken ‘in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde’. Peter-Ben Smit laat zien welke ‘mentale wereldkaart’ er schuilt achter deze gebiedsaanduidingen. Het boek Handelingen beschrijft de vestiging van een alternatieve wereldorde, het rijk van de Geest. Het pinksterverhaal van Handelingen 2 is daarvan niet alleen het startpunt, maar ook een symbolische vooruitblik op het eindpunt.",
keywords = "World order, mental map, geography, Pentecost, Jesus, Acts of the Apostles, Ascension, Imperialism, Roman empire",
author = "P.B.A. Smit",
year = "2019",
language = "Dutch",
volume = "2019",
pages = "46--52",
journal = "Met andere woorden",
issn = "0168-1869",
number = "1",

}

Een nieuwe wereldorde : Een exegetische schets bij het pinksterverhaal in Handelingen. / Smit, P.B.A.

In: Met andere woorden, Vol. 2019, No. 1, 2019, p. 46-52.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Een nieuwe wereldorde

T2 - Een exegetische schets bij het pinksterverhaal in Handelingen

AU - Smit, P.B.A.

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - In Handelingen 1:8 voorzegt Jezus hoe de heilige Geest zijn leerlingen de kracht zal geven om het goede nieuws bekend te maken ‘in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde’. Peter-Ben Smit laat zien welke ‘mentale wereldkaart’ er schuilt achter deze gebiedsaanduidingen. Het boek Handelingen beschrijft de vestiging van een alternatieve wereldorde, het rijk van de Geest. Het pinksterverhaal van Handelingen 2 is daarvan niet alleen het startpunt, maar ook een symbolische vooruitblik op het eindpunt.

AB - In Handelingen 1:8 voorzegt Jezus hoe de heilige Geest zijn leerlingen de kracht zal geven om het goede nieuws bekend te maken ‘in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde’. Peter-Ben Smit laat zien welke ‘mentale wereldkaart’ er schuilt achter deze gebiedsaanduidingen. Het boek Handelingen beschrijft de vestiging van een alternatieve wereldorde, het rijk van de Geest. Het pinksterverhaal van Handelingen 2 is daarvan niet alleen het startpunt, maar ook een symbolische vooruitblik op het eindpunt.

KW - World order

KW - mental map

KW - geography

KW - Pentecost

KW - Jesus

KW - Acts of the Apostles

KW - Ascension

KW - Imperialism

KW - Roman empire

M3 - Article

VL - 2019

SP - 46

EP - 52

JO - Met andere woorden

JF - Met andere woorden

SN - 0168-1869

IS - 1

ER -