Flexible contract and school leavers: a stepping stone or a trap? A study using career patterns

Jesper Gringhuis, D. Pavlopoulos

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Dit artikel focust op de eerste jaren van de carrières van recent afgestudeerden die hun loopbaan beginnen met een flexibel contract. De carrières zijn door middel van sequentieanalyse ingedeeld in clusters. Het doel is om te onderzoeken welke carrièrepatronen in de flexibele schil dienen als opstap naar een succesvolle carrière (het stepping-stone mechanisme), of het begin zijn van een negatieve loopbaan van slechte banen en baanloosheid. We kijken in dit artikel naar carrièrepatronen, met aandacht voor de volgorde, de duur en het contract in elke baan. We onderscheiden de volgende soorten arbeidscontract: vaste contracten, tijdelijke contracten, uitzendkrachten, oproepkrachten en stages. Vervolgens wordt ingezoomd op de clusters. Wij besteden speciale aandacht aan patronen die leiden tot een niet-optimale loopbaan.
Translated title of the contributionFlexible contract and school leavers: a stepping stone or a trap?: A study using career patterns
Original languageDutch
Title of host publicationDynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV
Subtitle of host publicationDe focus op ongelijkheid
EditorsKatja Chkalova, Wendy Smits, Jos Sanders, Joost van Genabeek
Place of PublicationDen Haag/Heerlen
PublisherCBS/TNO
VolumeIV
ISBN (Print)978-90-357-2207-1
Publication statusPublished - 15 Jun 2017

Fingerprint

career
school

Keywords

  • flexible contrasts
  • non-standard employment
  • flexibilisering

VU Research Profile

  • Governance for Society

Cite this

Gringhuis, J., & Pavlopoulos, D. (2017). Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val? Een onderzoek naar carrièrepatronen . In K. Chkalova, W. Smits, J. Sanders, & J. van Genabeek (Eds.), Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV: De focus op ongelijkheid (Vol. IV). Den Haag/Heerlen: CBS/TNO.
Gringhuis, Jesper ; Pavlopoulos, D. / Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val? Een onderzoek naar carrièrepatronen . Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV: De focus op ongelijkheid . editor / Katja Chkalova ; Wendy Smits ; Jos Sanders ; Joost van Genabeek. Vol. IV Den Haag/Heerlen : CBS/TNO, 2017.
@inbook{ce42a172889842c4a4789e973dfd9f0f,
title = "Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val?: Een onderzoek naar carri{\`e}repatronen",
abstract = "Dit artikel focust op de eerste jaren van de carri{\`e}res van recent afgestudeerden die hun loopbaan beginnen met een flexibel contract. De carri{\`e}res zijn door middel van sequentieanalyse ingedeeld in clusters. Het doel is om te onderzoeken welke carri{\`e}repatronen in de flexibele schil dienen als opstap naar een succesvolle carri{\`e}re (het stepping-stone mechanisme), of het begin zijn van een negatieve loopbaan van slechte banen en baanloosheid. We kijken in dit artikel naar carri{\`e}repatronen, met aandacht voor de volgorde, de duur en het contract in elke baan. We onderscheiden de volgende soorten arbeidscontract: vaste contracten, tijdelijke contracten, uitzendkrachten, oproepkrachten en stages. Vervolgens wordt ingezoomd op de clusters. Wij besteden speciale aandacht aan patronen die leiden tot een niet-optimale loopbaan.",
keywords = "flexible contrasts, non-standard employment, flexibilisering",
author = "Jesper Gringhuis and D. Pavlopoulos",
year = "2017",
month = "6",
day = "15",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-357-2207-1",
volume = "IV",
editor = "Katja Chkalova and Wendy Smits and Jos Sanders and {van Genabeek}, Joost",
booktitle = "Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV",
publisher = "CBS/TNO",

}

Gringhuis, J & Pavlopoulos, D 2017, Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val? Een onderzoek naar carrièrepatronen . in K Chkalova, W Smits, J Sanders & J van Genabeek (eds), Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV: De focus op ongelijkheid . vol. IV, CBS/TNO, Den Haag/Heerlen.

Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val? Een onderzoek naar carrièrepatronen . / Gringhuis, Jesper; Pavlopoulos, D.

Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV: De focus op ongelijkheid . ed. / Katja Chkalova; Wendy Smits; Jos Sanders; Joost van Genabeek. Vol. IV Den Haag/Heerlen : CBS/TNO, 2017.

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val?

T2 - Een onderzoek naar carrièrepatronen

AU - Gringhuis, Jesper

AU - Pavlopoulos, D.

PY - 2017/6/15

Y1 - 2017/6/15

N2 - Dit artikel focust op de eerste jaren van de carrières van recent afgestudeerden die hun loopbaan beginnen met een flexibel contract. De carrières zijn door middel van sequentieanalyse ingedeeld in clusters. Het doel is om te onderzoeken welke carrièrepatronen in de flexibele schil dienen als opstap naar een succesvolle carrière (het stepping-stone mechanisme), of het begin zijn van een negatieve loopbaan van slechte banen en baanloosheid. We kijken in dit artikel naar carrièrepatronen, met aandacht voor de volgorde, de duur en het contract in elke baan. We onderscheiden de volgende soorten arbeidscontract: vaste contracten, tijdelijke contracten, uitzendkrachten, oproepkrachten en stages. Vervolgens wordt ingezoomd op de clusters. Wij besteden speciale aandacht aan patronen die leiden tot een niet-optimale loopbaan.

AB - Dit artikel focust op de eerste jaren van de carrières van recent afgestudeerden die hun loopbaan beginnen met een flexibel contract. De carrières zijn door middel van sequentieanalyse ingedeeld in clusters. Het doel is om te onderzoeken welke carrièrepatronen in de flexibele schil dienen als opstap naar een succesvolle carrière (het stepping-stone mechanisme), of het begin zijn van een negatieve loopbaan van slechte banen en baanloosheid. We kijken in dit artikel naar carrièrepatronen, met aandacht voor de volgorde, de duur en het contract in elke baan. We onderscheiden de volgende soorten arbeidscontract: vaste contracten, tijdelijke contracten, uitzendkrachten, oproepkrachten en stages. Vervolgens wordt ingezoomd op de clusters. Wij besteden speciale aandacht aan patronen die leiden tot een niet-optimale loopbaan.

KW - flexible contrasts

KW - non-standard employment

KW - flexibilisering

M3 - Chapter

SN - 978-90-357-2207-1

VL - IV

BT - Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV

A2 - Chkalova, Katja

A2 - Smits, Wendy

A2 - Sanders, Jos

A2 - van Genabeek, Joost

PB - CBS/TNO

CY - Den Haag/Heerlen

ER -

Gringhuis J, Pavlopoulos D. Flexibele contracten en schoolverlaters: opstap of val? Een onderzoek naar carrièrepatronen . In Chkalova K, Smits W, Sanders J, van Genabeek J, editors, Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt IV: De focus op ongelijkheid . Vol. IV. Den Haag/Heerlen: CBS/TNO. 2017