Gedwongen biometrische toegangsverschaffing is niet in strijd met 'nemo tenetur'

Research output: Contribution to JournalArticleAcademic

Abstract

Deze bijdrage was aanvankelijk bedoeld als een korte reactie op het stuk van Bood ‘Geef ze een vinger…’. Maar nemo tenetur en korte reacties gaan kennelijk niet samen. Zeker niet nu de vraag naar de verplichte ontgrendeling van smartphones onderdeel uitmaakt van het traject inzake de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Er staat dus wat op het spel. Deze bijdrage is daarom niet enkel een reactie maar ook een vrij uitgebreide uitleg van de complexe (Europese) rechtspraak inzake nemo tenetur én een uitleg van hoe de medewerkingsvorm van verplichte biometrische ontgrendeling moet worden geplaatst in het huidige systeem van strafvorderlijke duldplichten.
Original languageDutch
Article number2019/315
Pages (from-to)238-241
Number of pages4
JournalNederlands Juristenblad
Volume2019
Issue number6
Publication statusPublished - 15 Feb 2019

Cite this

@article{ab71890a1883463cbff0c82309a098e2,
title = "Gedwongen biometrische toegangsverschaffing is niet in strijd met 'nemo tenetur'",
abstract = "Deze bijdrage was aanvankelijk bedoeld als een korte reactie op het stuk van Bood ‘Geef ze een vinger…’. Maar nemo tenetur en korte reacties gaan kennelijk niet samen. Zeker niet nu de vraag naar de verplichte ontgrendeling van smartphones onderdeel uitmaakt van het traject inzake de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Er staat dus wat op het spel. Deze bijdrage is daarom niet enkel een reactie maar ook een vrij uitgebreide uitleg van de complexe (Europese) rechtspraak inzake nemo tenetur {\'e}n een uitleg van hoe de medewerkingsvorm van verplichte biometrische ontgrendeling moet worden geplaatst in het huidige systeem van strafvorderlijke duldplichten.",
author = "Lonneke Stevens",
year = "2019",
month = "2",
day = "15",
language = "Dutch",
volume = "2019",
pages = "238--241",
journal = "Nederlands Juristenblad",
issn = "0165-0483",
publisher = "Kluwer B.V.",
number = "6",

}

Gedwongen biometrische toegangsverschaffing is niet in strijd met 'nemo tenetur'. / Stevens, Lonneke.

In: Nederlands Juristenblad, Vol. 2019, No. 6, 2019/315, 15.02.2019, p. 238-241.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Gedwongen biometrische toegangsverschaffing is niet in strijd met 'nemo tenetur'

AU - Stevens, Lonneke

PY - 2019/2/15

Y1 - 2019/2/15

N2 - Deze bijdrage was aanvankelijk bedoeld als een korte reactie op het stuk van Bood ‘Geef ze een vinger…’. Maar nemo tenetur en korte reacties gaan kennelijk niet samen. Zeker niet nu de vraag naar de verplichte ontgrendeling van smartphones onderdeel uitmaakt van het traject inzake de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Er staat dus wat op het spel. Deze bijdrage is daarom niet enkel een reactie maar ook een vrij uitgebreide uitleg van de complexe (Europese) rechtspraak inzake nemo tenetur én een uitleg van hoe de medewerkingsvorm van verplichte biometrische ontgrendeling moet worden geplaatst in het huidige systeem van strafvorderlijke duldplichten.

AB - Deze bijdrage was aanvankelijk bedoeld als een korte reactie op het stuk van Bood ‘Geef ze een vinger…’. Maar nemo tenetur en korte reacties gaan kennelijk niet samen. Zeker niet nu de vraag naar de verplichte ontgrendeling van smartphones onderdeel uitmaakt van het traject inzake de modernisering van het Wetboek van Strafvordering. Er staat dus wat op het spel. Deze bijdrage is daarom niet enkel een reactie maar ook een vrij uitgebreide uitleg van de complexe (Europese) rechtspraak inzake nemo tenetur én een uitleg van hoe de medewerkingsvorm van verplichte biometrische ontgrendeling moet worden geplaatst in het huidige systeem van strafvorderlijke duldplichten.

UR - https://www.njb.nl/zoekresultaten.115.lynkx?q=Gedwongen+biometrische+toegangsverschaffing+is+niet+in+strijd+met+%27nemo+tenetur%27&submit=Zoeken

M3 - Article

VL - 2019

SP - 238

EP - 241

JO - Nederlands Juristenblad

JF - Nederlands Juristenblad

SN - 0165-0483

IS - 6

M1 - 2019/315

ER -