Geneesmiddelen en speeksel

A. Vissink, E.C.I. Veerman

Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

De bijwerking die sommige geneesmiddelen hebben op speeksel en speekselklieren kan geheel verschillend van aard zijn: de secretiesnelheid kan zijn verlaagd of verhoogd, de klieren zelf kunnen in omvang toenemen, de eiwitbiosynthese kan kwalitatief en kwantitatief veranderen. Tevens kunnen pijngewaarwording in de speekselklieren, smaakveranderingen en halitose optreden.

Bij psychiatrische patiënten is de speekselreductie veelal gerelateerd aan het gebruik van antidepressiva, vooral de wat oudere soorten. De apathie en de slechte orale gezondheid, gecombineerd met de door de medicatie geïnduceerde xerostomie, maken deze patiënten tot een hoogrisicogroep voor het ontwikkelen van orale ontstekingen en tandbederf.

Chronische toediening van pilocarpine aan patiënten met speekselklierdisfunctie geeft een verhoging van de speekselsecretie zonder opvallende bijverschijnselen. In voorkomende gevallen kan dit een effectief therapeuticum zijn als men met kauw- en smaakstimuli niet uitkomt.

Toediening van isoproterenol voor de verhoging van de speekselsecretie resulteert in vergroting van de speekselklieren en kan de samenstelling van speeksel zowel kwalitatief als kwantitatief veranderen.
Original languageDutch
Title of host publicationSpeeksel en speekselklieren: betekenis voor de mondgezondheid (3e geh. herz. ed.)
EditorsE.C.I. Veerman, A. Vissink
Place of PublicationHouten
PublisherBohn Stafleu Van Loghum
Pages193-202
Number of pages283
ISBN (Print)9789036803861
DOIs
Publication statusPublished - 2014

Cite this