Gezonde geboortezorg: Ondersteuning VSV's voor integrale geboortezorg

S.R. Lips, T.J. Schuitmaker-Warnaar (Developer)

Research output: Online publication or Non-textual formOnline publication or WebsiteProfessional

Abstract

Al decennialang dalen sterfte en ziekte van baby’s en moeders als gevolg van zwangerschap en bevalling in Nederland gestaag. Toch werden de afgelopen jaren ook cijfers gepresenteerd die een beeld lieten zien waarin de Nederlandse geboortezorg relatief ongunstig afstak tegen die van andere Europese landen. Dat heeft veel stof doen opwaaien.

In dat veld doen wij onderzoek, en hoewel spanningen ook daarin zeker terug te zien zijn, valt ook iets anders op: eenheid. Niet alleen is het voorkomen van vermijdbare complicaties bij baby’s en moeders ieders hoogste doel, bovendien is er enorme wil en inzet om de geboorte van een baby niet alleen tot een veilige, maar bovendien tot een mooie ervaring te maken voor aanstaande ouders.

Wij zien dat er volop gewerkt wordt aan het stroomlijnen van de samenwerking, maar ook dat deze activiteiten vooral gericht zijn op de organisatie van het primaire proces; het oplossen van problemen middels protocollen en trainingen. En daarom willen wij VSV’s een middel in handen geven waardoor ook het werken aan reflectie en visievorming, en het hiernaar handelen, structureel onderdeel kan worden van de samenwerking.
Original languageDutch
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@misc{b251381e93484537b57bc65bf8836472,
title = "Gezonde geboortezorg: Ondersteuning VSV's voor integrale geboortezorg",
abstract = "Al decennialang dalen sterfte en ziekte van baby’s en moeders als gevolg van zwangerschap en bevalling in Nederland gestaag. Toch werden de afgelopen jaren ook cijfers gepresenteerd die een beeld lieten zien waarin de Nederlandse geboortezorg relatief ongunstig afstak tegen die van andere Europese landen. Dat heeft veel stof doen opwaaien.In dat veld doen wij onderzoek, en hoewel spanningen ook daarin zeker terug te zien zijn, valt ook iets anders op: eenheid. Niet alleen is het voorkomen van vermijdbare complicaties bij baby’s en moeders ieders hoogste doel, bovendien is er enorme wil en inzet om de geboorte van een baby niet alleen tot een veilige, maar bovendien tot een mooie ervaring te maken voor aanstaande ouders.Wij zien dat er volop gewerkt wordt aan het stroomlijnen van de samenwerking, maar ook dat deze activiteiten vooral gericht zijn op de organisatie van het primaire proces; het oplossen van problemen middels protocollen en trainingen. En daarom willen wij VSV’s een middel in handen geven waardoor ook het werken aan reflectie en visievorming, en het hiernaar handelen, structureel onderdeel kan worden van de samenwerking.",
author = "S.R. Lips and T.J. Schuitmaker-Warnaar",
year = "2016",
language = "Dutch",

}

Gezonde geboortezorg : Ondersteuning VSV's voor integrale geboortezorg. Lips, S.R. (Author); Schuitmaker-Warnaar, T.J. (Developer). 2016.

Research output: Online publication or Non-textual formOnline publication or WebsiteProfessional

TY - ADVS

T1 - Gezonde geboortezorg

T2 - Ondersteuning VSV's voor integrale geboortezorg

AU - Lips, S.R.

A2 - Schuitmaker-Warnaar, T.J.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Al decennialang dalen sterfte en ziekte van baby’s en moeders als gevolg van zwangerschap en bevalling in Nederland gestaag. Toch werden de afgelopen jaren ook cijfers gepresenteerd die een beeld lieten zien waarin de Nederlandse geboortezorg relatief ongunstig afstak tegen die van andere Europese landen. Dat heeft veel stof doen opwaaien.In dat veld doen wij onderzoek, en hoewel spanningen ook daarin zeker terug te zien zijn, valt ook iets anders op: eenheid. Niet alleen is het voorkomen van vermijdbare complicaties bij baby’s en moeders ieders hoogste doel, bovendien is er enorme wil en inzet om de geboorte van een baby niet alleen tot een veilige, maar bovendien tot een mooie ervaring te maken voor aanstaande ouders.Wij zien dat er volop gewerkt wordt aan het stroomlijnen van de samenwerking, maar ook dat deze activiteiten vooral gericht zijn op de organisatie van het primaire proces; het oplossen van problemen middels protocollen en trainingen. En daarom willen wij VSV’s een middel in handen geven waardoor ook het werken aan reflectie en visievorming, en het hiernaar handelen, structureel onderdeel kan worden van de samenwerking.

AB - Al decennialang dalen sterfte en ziekte van baby’s en moeders als gevolg van zwangerschap en bevalling in Nederland gestaag. Toch werden de afgelopen jaren ook cijfers gepresenteerd die een beeld lieten zien waarin de Nederlandse geboortezorg relatief ongunstig afstak tegen die van andere Europese landen. Dat heeft veel stof doen opwaaien.In dat veld doen wij onderzoek, en hoewel spanningen ook daarin zeker terug te zien zijn, valt ook iets anders op: eenheid. Niet alleen is het voorkomen van vermijdbare complicaties bij baby’s en moeders ieders hoogste doel, bovendien is er enorme wil en inzet om de geboorte van een baby niet alleen tot een veilige, maar bovendien tot een mooie ervaring te maken voor aanstaande ouders.Wij zien dat er volop gewerkt wordt aan het stroomlijnen van de samenwerking, maar ook dat deze activiteiten vooral gericht zijn op de organisatie van het primaire proces; het oplossen van problemen middels protocollen en trainingen. En daarom willen wij VSV’s een middel in handen geven waardoor ook het werken aan reflectie en visievorming, en het hiernaar handelen, structureel onderdeel kan worden van de samenwerking.

M3 - Online publication or Website

ER -