Haar zet politie sneller op spoor

G.R. Davies, L. Font Morales

Research output: Contribution to JournalArticlePopular

Abstract

Haar zet politie sneller op spoor
De politie kan voortaan met forensisch onderzoek veel sneller achterhalen waar iemand in de voorgaande twee weken is geweest. Een pluk haar is straks al voldoende voor de meest recente verblijfsinformatie.
Tot voor kort moesten in een zogeheten isotopenonderzoek naast haren ook botten en tanden worden onderzocht en dat kostte al snel zes maanden. Bij de nieuwe methode zijn de resultaten binnen twee weken bekend. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben dat vandaag bekendgemaakt.
"Dit kan essentieel zijn voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de identiteit van een stoffelijk overschot, of het natrekken van de verklaring van een levend persoon over zijn meest recente verblijfplaatsen," legt een woordvoerder van het NFI uit.
Het kan voor de politie in een strafonderzoek interessant zijn om te weten waar iemand vandaan komt of de laatste periode van zijn leven is geweest. "De politie krijgt aanwijzingen over een gebied waar ze daarvoor misschien helemaal geen onderzoek deden," verklaart de woordvoerder.
Zo deed het NFI al eens onderzoek naar de botten, tanden en het haar van het zogenoemde Heulmeisje. Daarmee ontdekten de forensische onderzoekers dat ze waarschijnlijk in Duitsland opgroeide, in het Eifelgebied. Dat onderzoek duurde een half jaar, maar kan dus voortaan in twee weken zijn afgerond.
Isotopen in het lichaam zijn kleine informatiedragers. "We krijgen ze onder andere binnen via drinkwater en dat varieert per regio van isotoopsamenstelling. Zo wordt de meest recente verblijfsinformatie in haren, huid- en bloedcellen opgeslagen." Haren zijn vooral interessant omdat die het langst bewaard blijven. Overigens blijft het NFI botten en tanden onderzoeken omdat die meer informatie bevatten.
Original languageDutch
Number of pages1
JournalHet Parool
Publication statusPublished - 19 Apr 2013

Cite this