Heffings -en arbeidskortingen: weg van het instrumentalisme

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

Abstract

De kabinetten Rutte II-III hebben om inkomenspolitieke overwegingen besloten om de algemene en arbeidskorting (volledig) af te bouwen. Daardoor is de marginale druk in het afbouwtraject met meer dan 11 procentpunten toegenomen. Bovenop de reeds hoge druk door inkomensafhankelijke heffingskortingen en de tariefstructuur betekent dit al snel dat een inkomensstijging geheel kan weglekken naar de fiscus, hetgeen de werking van de arbeidsmarkt frustreert. Eveneens neemt de ongelijkheid toe tussen ondernemers die hun werkelijke kosten mogen aftrekken en werknemers zonder arbeidskorting.
Original languageDutch
Pages (from-to)338
Number of pages343
JournalWeekblad voor fiscaal recht
Issue number7280
Publication statusPublished - 28 Mar 2019

Cite this

@article{0cfb96391a4e4c3aa3f0e01690a70c39,
title = "Heffings -en arbeidskortingen: weg van het instrumentalisme",
abstract = "De kabinetten Rutte II-III hebben om inkomenspolitieke overwegingen besloten om de algemene en arbeidskorting (volledig) af te bouwen. Daardoor is de marginale druk in het afbouwtraject met meer dan 11 procentpunten toegenomen. Bovenop de reeds hoge druk door inkomensafhankelijke heffingskortingen en de tariefstructuur betekent dit al snel dat een inkomensstijging geheel kan weglekken naar de fiscus, hetgeen de werking van de arbeidsmarkt frustreert. Eveneens neemt de ongelijkheid toe tussen ondernemers die hun werkelijke kosten mogen aftrekken en werknemers zonder arbeidskorting.",
author = "R.H.J.M. Gradus",
year = "2019",
month = "3",
day = "28",
language = "Dutch",
pages = "338",
journal = "Weekblad voor fiscaal recht",
issn = "0043-1796",
number = "7280",

}

Heffings -en arbeidskortingen: weg van het instrumentalisme. / Gradus, R.H.J.M.

In: Weekblad voor fiscaal recht, No. 7280, 28.03.2019, p. 338.

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Heffings -en arbeidskortingen: weg van het instrumentalisme

AU - Gradus, R.H.J.M.

PY - 2019/3/28

Y1 - 2019/3/28

N2 - De kabinetten Rutte II-III hebben om inkomenspolitieke overwegingen besloten om de algemene en arbeidskorting (volledig) af te bouwen. Daardoor is de marginale druk in het afbouwtraject met meer dan 11 procentpunten toegenomen. Bovenop de reeds hoge druk door inkomensafhankelijke heffingskortingen en de tariefstructuur betekent dit al snel dat een inkomensstijging geheel kan weglekken naar de fiscus, hetgeen de werking van de arbeidsmarkt frustreert. Eveneens neemt de ongelijkheid toe tussen ondernemers die hun werkelijke kosten mogen aftrekken en werknemers zonder arbeidskorting.

AB - De kabinetten Rutte II-III hebben om inkomenspolitieke overwegingen besloten om de algemene en arbeidskorting (volledig) af te bouwen. Daardoor is de marginale druk in het afbouwtraject met meer dan 11 procentpunten toegenomen. Bovenop de reeds hoge druk door inkomensafhankelijke heffingskortingen en de tariefstructuur betekent dit al snel dat een inkomensstijging geheel kan weglekken naar de fiscus, hetgeen de werking van de arbeidsmarkt frustreert. Eveneens neemt de ongelijkheid toe tussen ondernemers die hun werkelijke kosten mogen aftrekken en werknemers zonder arbeidskorting.

M3 - Article

SP - 338

JO - Weekblad voor fiscaal recht

JF - Weekblad voor fiscaal recht

SN - 0043-1796

IS - 7280

ER -