Het broeikaskompas: De koers van de mondiale opwarming

Research output: Book / ReportInaugural speechProfessional

Abstract

Hoogleraar atmosfeer, broeikasgassen en klimaat Sander Houweling betoogt tijdens zijn oratie dat we het onderzoeken van de atmosfeer hard nodig hebben om grip te krijgen op de koers van de mondiale opwarming. “Monitoring van de atmosferische compositie is essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen.”

Energieopwekking en voedselvoorziening leiden tot opwarming van de aarde. Dit is algemeen bekend, evenals de wens om de opwarming aan het einde van deze eeuw te beperken tot maximaal twee graden Celsius. Houweling: “Het halen van deze doelstelling is een grote uitdaging. De wetenschap kan hierbij ondersteuning bieden. De ultieme check of we op de goede koers liggen is via atmosferische metingen. Op deze manier vindt evaluatie en monitoring plaats op basis van wat er nu gebeurt en te meten is. Tot nu toe kijken we vooral naar wat men zegt dat er gedaan is en wat er in verslagen op papier staat.”
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherVrije Universiteit
Number of pages10
Publication statusPublished - 7 Sep 2018

Cite this

Houweling, S. / Het broeikaskompas : De koers van de mondiale opwarming. Amsterdam : Vrije Universiteit, 2018. 10 p.
@book{0107e39bb7db4d6992ed4688ca08c642,
title = "Het broeikaskompas: De koers van de mondiale opwarming",
abstract = "Hoogleraar atmosfeer, broeikasgassen en klimaat Sander Houweling betoogt tijdens zijn oratie dat we het onderzoeken van de atmosfeer hard nodig hebben om grip te krijgen op de koers van de mondiale opwarming. “Monitoring van de atmosferische compositie is essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen.”Energieopwekking en voedselvoorziening leiden tot opwarming van de aarde. Dit is algemeen bekend, evenals de wens om de opwarming aan het einde van deze eeuw te beperken tot maximaal twee graden Celsius. Houweling: “Het halen van deze doelstelling is een grote uitdaging. De wetenschap kan hierbij ondersteuning bieden. De ultieme check of we op de goede koers liggen is via atmosferische metingen. Op deze manier vindt evaluatie en monitoring plaats op basis van wat er nu gebeurt en te meten is. Tot nu toe kijken we vooral naar wat men zegt dat er gedaan is en wat er in verslagen op papier staat.”",
author = "S. Houweling",
year = "2018",
month = "9",
day = "7",
language = "Dutch",
publisher = "Vrije Universiteit",

}

Het broeikaskompas : De koers van de mondiale opwarming. / Houweling, S.

Amsterdam : Vrije Universiteit, 2018. 10 p.

Research output: Book / ReportInaugural speechProfessional

TY - BOOK

T1 - Het broeikaskompas

T2 - De koers van de mondiale opwarming

AU - Houweling, S.

PY - 2018/9/7

Y1 - 2018/9/7

N2 - Hoogleraar atmosfeer, broeikasgassen en klimaat Sander Houweling betoogt tijdens zijn oratie dat we het onderzoeken van de atmosfeer hard nodig hebben om grip te krijgen op de koers van de mondiale opwarming. “Monitoring van de atmosferische compositie is essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen.”Energieopwekking en voedselvoorziening leiden tot opwarming van de aarde. Dit is algemeen bekend, evenals de wens om de opwarming aan het einde van deze eeuw te beperken tot maximaal twee graden Celsius. Houweling: “Het halen van deze doelstelling is een grote uitdaging. De wetenschap kan hierbij ondersteuning bieden. De ultieme check of we op de goede koers liggen is via atmosferische metingen. Op deze manier vindt evaluatie en monitoring plaats op basis van wat er nu gebeurt en te meten is. Tot nu toe kijken we vooral naar wat men zegt dat er gedaan is en wat er in verslagen op papier staat.”

AB - Hoogleraar atmosfeer, broeikasgassen en klimaat Sander Houweling betoogt tijdens zijn oratie dat we het onderzoeken van de atmosfeer hard nodig hebben om grip te krijgen op de koers van de mondiale opwarming. “Monitoring van de atmosferische compositie is essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen.”Energieopwekking en voedselvoorziening leiden tot opwarming van de aarde. Dit is algemeen bekend, evenals de wens om de opwarming aan het einde van deze eeuw te beperken tot maximaal twee graden Celsius. Houweling: “Het halen van deze doelstelling is een grote uitdaging. De wetenschap kan hierbij ondersteuning bieden. De ultieme check of we op de goede koers liggen is via atmosferische metingen. Op deze manier vindt evaluatie en monitoring plaats op basis van wat er nu gebeurt en te meten is. Tot nu toe kijken we vooral naar wat men zegt dat er gedaan is en wat er in verslagen op papier staat.”

M3 - Inaugural speech

BT - Het broeikaskompas

PB - Vrije Universiteit

CY - Amsterdam

ER -

Houweling S. Het broeikaskompas: De koers van de mondiale opwarming. Amsterdam: Vrije Universiteit, 2018. 10 p.