Hoe denken Zuidas-advocaten over mediation? Advocaten van de grote zakelijke kantoren (NL) geïnterviewd over mediation

Research output: Contribution to JournalArticleAcademicpeer-review

19 Downloads (Pure)

Abstract

In de literatuur wordt geconstateerd dat zakelijke mediation relatief weinig wordt gebruikt. Vaak wordt die observatie gevolgd door de stelling dat mediation eigenlijk vaker gebruikt zou moeten worden, omdat het geacht wordt grote commerciële voordelen te hebben. Dat is niet alleen een in de literatuur veelgehoorde opvatting. Ook in verschillende passages van de memorie van toelichting bij het (inmiddels ingetrokken) wetsvoorstel Mediation staan passages van die strekking.
Een interessant domein in dit verband is de Amsterdamse Zuidas-advocatuur. Vrijwel alle vooraanstaande nationale en internationale zakelijke advocatenkantoren hebben hier inmiddels hun hoofdvestiging. De Zuidasadvocatuur vormt de top van de Nederlandse zakelijke geschillenpiramide. Particulieren en het midden- en kleinbedrijf zijn binnen deze kantoren nauwelijks vertegenwoordigd. Het archetypische Zuidasgeschil speelt zich af tussen middelgrote en grote ondernemingen.
Voor onderzoek naar een realistisch verwachtingspatroon over zakelijke mediation is die Zuidas-advocatuur dus interessant. Het is nog niet zo eenvoudig om aan dit domein bruikbare empirische gegevens te onttrekken. Een van de manie‐ ren om meer te weten te komen, is het houden van interviews. Dit artikel is het verslag van interviews met ‘Zuidas-advocaten’. Het stuk wordt afgesloten met een aantal beschouwingen naar aanleiding van de interviews.
Original languageDutch
JournalNederlands- Vlaams tijdschrift voor Mediation en conflictmanagement
Publication statusPublished - 1 Jan 2016

Cite this