Hysterie: Een cultuurdiagnose

Marc Schuilenburg

Research output: Book / ReportBookProfessional

Abstract

Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg onderzoekt in Hysterie. Een cultuurdiagnose het begrip hysterie, en laat zien dat ze overal is in onze cultuur.

'Wees niet bang voor de hysterie, want ze bestaat niet,' zo beweert de DSM. Volgens deze bijbel van psychologen en artsen is de hysterie verdwenen, niet meer van deze tijd. Maar als de hysterie iets is van het verleden, waarom is ze dan zo aanwezig in het heden? Of het nu gaat over de beeldvorming over asielzoekers, het jaarlijkse kookpunt rond Zwarte Piet of het collectieve gevoel van onveiligheid, hysterie is een vast verschijnsel in onze cultuur.


Hysterie: een fascinerend begrip

Medici, historici, criminologen, psychoanalytici en filosofen, maar ook schilders, schrijvers en filmmakers hebben zich allemaal beziggehouden met de hysterie. Ondanks de eeuwenlange fascinatie voor de hysterie is de betekenis ervan vaag en omstreden. Er is altijd discussie geweest over wat er nu wel en wat er niet onder moet worden begrepen, en zelfs over de vraag of ze überhaupt bestond. Die discussie duurt nog steeds voort, getuige ook de DSM. Daarom onderzoekt Marc Schuilenburg wat hysterie is en waarom ze juist nu overal de kop opsteekt.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherBoom filosofie
Number of pages224
ISBN (Electronic)9789024424252
ISBN (Print)9789024424245
Publication statusPublished - 2019

Cite this