Innovatie in het juridisch onderwijs: Nieuwe afstudeerrichting Conflicthantering, Rechtspraak en Mediation aan de VU

Research output: Contribution to JournalArticleProfessional

497 Downloads (Pure)

Abstract

In het vuur van zijn pleidooi voor vernieuwing gaat het recente HiiL-rapport ‘Menselijk en rechtvaardig’ ervan uit dat jonge juristen alleen de ‘aloude regelsystemen’ leren, omdat het juridisch onderwijs geen ruimte biedt voor het leren over broodnoodzakelijke dingen zoals conflictanalyse, conflictoplossing en verbindende procedures. Wij hebben goed nieuws: die ruimte is er wél, en aan de Vrije Universiteit Amsterdam is afgelopen jaar een complete, nieuwe afstudeerrichting gestart waarin zij volop wordt benut.
Van juristen wordt in toenemende mate een moderne rol als proactieve probleemoplosser verwacht, waarbij niet alleen juridische kennis en vaardigheden, maar ook andere competenties en creativiteit noodzakelijk zijn. Denk aan de jurist als mediator, de maatschappelijke effectieve rechter, de advocaat als conflictanalist, procesbegeleider en onderhandelaar, en de responsieve en oplossingsgerichte gemeenteambtenaar.
Gelet op deze nieuwe eisen die aan juristen gesteld worden, is de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU in september 2016 de afstudeerrichting Conflicthantering, Rechtspraak en Mediation (CRM) gestart. Met deze opleiding biedt de faculteit als eerste juridische faculteit in Nederland een volledig masterprogramma rond dit actuele en belangrijke thema aan.
Original languageDutch
Pages (from-to)23-27
Number of pages4
JournalTijdschrift Conflicthantering
Volume2017
Issue number5
Publication statusPublished - 2017

Cite this