Kredietcrisis en organisatiecriminaliteit: vier mogelijke relaties

Research output: Contribution to JournalArticleAcademic

Abstract

In zijn weblog van 3 november 2008 op de site crimelink.nl vraagt hoogleraar forensic business expertise Bob Hoogenboom zich af waarom Nederlandse criminologen tot nog tot afwezig zijn in het publieke debat over de economische crisis die de wereld in zijn greep houdt. In het bijzonder mist Hoogenboom inbreng van onderzoekers naar organisatiecriminaliteit, die meer inzicht zouden kunnen geven in de oorzaken en gevolgen van de boekhoudfraudes bij beursgenoteerde ondernemingen en beleggingsfraudes in de financiële wereld. 'Waar is Henk van de Bunt als je hem nodig hebt?', het begrip organisatiecriminaliteit geïntroduceerd in de Nederlandse criminologie en gedefinieerd als 'misdrijven die individueel of groepsgewijs door leden van een gerespecteerde en bonafide organisatie worden gepleegd binnen het kader van de uitoefening van organisatorische taken' (Van de Bunt, 1992).
Original languageDutch
Pages (from-to)26-42
Number of pages17
JournalJustitiële Verkenningen
Volume35
Issue number6
Publication statusPublished - 2009

Cite this

@article{e63feb684a1947f397987416798b10fb,
title = "Kredietcrisis en organisatiecriminaliteit: vier mogelijke relaties",
abstract = "In zijn weblog van 3 november 2008 op de site crimelink.nl vraagt hoogleraar forensic business expertise Bob Hoogenboom zich af waarom Nederlandse criminologen tot nog tot afwezig zijn in het publieke debat over de economische crisis die de wereld in zijn greep houdt. In het bijzonder mist Hoogenboom inbreng van onderzoekers naar organisatiecriminaliteit, die meer inzicht zouden kunnen geven in de oorzaken en gevolgen van de boekhoudfraudes bij beursgenoteerde ondernemingen en beleggingsfraudes in de financi{\"e}le wereld. 'Waar is Henk van de Bunt als je hem nodig hebt?', het begrip organisatiecriminaliteit ge{\"i}ntroduceerd in de Nederlandse criminologie en gedefinieerd als 'misdrijven die individueel of groepsgewijs door leden van een gerespecteerde en bonafide organisatie worden gepleegd binnen het kader van de uitoefening van organisatorische taken' (Van de Bunt, 1992).",
author = "W. Huisman",
year = "2009",
language = "Dutch",
volume = "35",
pages = "26--42",
journal = "Justiti{\"e}le Verkenningen",
issn = "0167-5850",
publisher = "Boom Lemma Uitgevers",
number = "6",

}

Kredietcrisis en organisatiecriminaliteit: vier mogelijke relaties. / Huisman, W.

In: Justitiële Verkenningen, Vol. 35, No. 6, 2009, p. 26-42.

Research output: Contribution to JournalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Kredietcrisis en organisatiecriminaliteit: vier mogelijke relaties

AU - Huisman, W.

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - In zijn weblog van 3 november 2008 op de site crimelink.nl vraagt hoogleraar forensic business expertise Bob Hoogenboom zich af waarom Nederlandse criminologen tot nog tot afwezig zijn in het publieke debat over de economische crisis die de wereld in zijn greep houdt. In het bijzonder mist Hoogenboom inbreng van onderzoekers naar organisatiecriminaliteit, die meer inzicht zouden kunnen geven in de oorzaken en gevolgen van de boekhoudfraudes bij beursgenoteerde ondernemingen en beleggingsfraudes in de financiële wereld. 'Waar is Henk van de Bunt als je hem nodig hebt?', het begrip organisatiecriminaliteit geïntroduceerd in de Nederlandse criminologie en gedefinieerd als 'misdrijven die individueel of groepsgewijs door leden van een gerespecteerde en bonafide organisatie worden gepleegd binnen het kader van de uitoefening van organisatorische taken' (Van de Bunt, 1992).

AB - In zijn weblog van 3 november 2008 op de site crimelink.nl vraagt hoogleraar forensic business expertise Bob Hoogenboom zich af waarom Nederlandse criminologen tot nog tot afwezig zijn in het publieke debat over de economische crisis die de wereld in zijn greep houdt. In het bijzonder mist Hoogenboom inbreng van onderzoekers naar organisatiecriminaliteit, die meer inzicht zouden kunnen geven in de oorzaken en gevolgen van de boekhoudfraudes bij beursgenoteerde ondernemingen en beleggingsfraudes in de financiële wereld. 'Waar is Henk van de Bunt als je hem nodig hebt?', het begrip organisatiecriminaliteit geïntroduceerd in de Nederlandse criminologie en gedefinieerd als 'misdrijven die individueel of groepsgewijs door leden van een gerespecteerde en bonafide organisatie worden gepleegd binnen het kader van de uitoefening van organisatorische taken' (Van de Bunt, 1992).

M3 - Article

VL - 35

SP - 26

EP - 42

JO - Justitiële Verkenningen

JF - Justitiële Verkenningen

SN - 0167-5850

IS - 6

ER -