Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs.

P.G.P. Herfs, E.H.M. Mertens, J. Chr. Perrenet, J. Terwel

Research output: Book / ReportBookAcademic

Abstract

Dit is het eindrapport van het AGO-project. Het doel van dit onderzoek is de toetsing van een theoretisch model voor gedifferentieerd wiskundeonderwijs: het AGO-model. De vraagstelling van het onderzoek is: leidt onderwijs dat is gerealiseerd volgens de kenmerken van het AGO-model tot significant betere leereffecten (cognitief en affectief) dan onderwijs dat niet volgens de AGO-kenmerken is opgezet? Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede klassen van zes scholen voor voortgezet onderwijs. Er waren in totaal 23 klassen en 572 leerlingen in het onderzoek betrokken. Het AGO-model bleek uitvoerbaar in de klassenpraktijk. AGO-leerlingen blijken betere cognitieve resultaten te boeken dan hun tegenvoeters in de vergelijkingsscholen. Hiermee is de hoofdhypothese bevestigd. De effect size is .68 en conditie (AGO versus controle conditie) verklaart 6 procent van de variantie bovenop de variantie die de voortoets verklaart. Er is geen effect van AGO op de attitude van de leerlingen. Het gemiddelde niveau van wiskundige begaafdheid in de klas en de feitelijk bestede tijd aan wiskundeonderwijs in de klas blijkt van invloed op de leerprestaties van individuele leerlingen. Groepswerk heeft een versnellend effect op de leerresultaten. Een onverwachte uitkomst van het onderzoek is dat het werken met een remediërende groep een negatief effect heeft op de leerresultaten.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam/Lisse
PublisherSwets & Zeitlinger.
Number of pages27
ISBN (Print)9026511825, 9789026511820
Publication statusPublished - 1991

Publication series

NameFORUM reeks
No.14

Bibliographical note

Co-operative Learning and Adaptive Instruction in Mixed Ability Groups in Secondary Education. (with an English summary). Amsterdam/Lisse: Swets & Zeitlinger. (Forumreeks no.14: ISSN 0924-0926: 14; ISBN 90-265-1182-5.).

Cite this

Herfs, P. G. P., Mertens, E. H. M., Perrenet, J. C., & Terwel, J. (1991). Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs. (FORUM reeks; No. 14). Amsterdam/Lisse: Swets & Zeitlinger.
Herfs, P.G.P. ; Mertens, E.H.M. ; Perrenet, J. Chr. ; Terwel, J. / Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs. Amsterdam/Lisse : Swets & Zeitlinger., 1991. 27 p. (FORUM reeks; 14).
@book{bc249d8220044e478f36be159a9181fc,
title = "Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs.",
abstract = "Dit is het eindrapport van het AGO-project. Het doel van dit onderzoek is de toetsing van een theoretisch model voor gedifferentieerd wiskundeonderwijs: het AGO-model. De vraagstelling van het onderzoek is: leidt onderwijs dat is gerealiseerd volgens de kenmerken van het AGO-model tot significant betere leereffecten (cognitief en affectief) dan onderwijs dat niet volgens de AGO-kenmerken is opgezet? Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede klassen van zes scholen voor voortgezet onderwijs. Er waren in totaal 23 klassen en 572 leerlingen in het onderzoek betrokken. Het AGO-model bleek uitvoerbaar in de klassenpraktijk. AGO-leerlingen blijken betere cognitieve resultaten te boeken dan hun tegenvoeters in de vergelijkingsscholen. Hiermee is de hoofdhypothese bevestigd. De effect size is .68 en conditie (AGO versus controle conditie) verklaart 6 procent van de variantie bovenop de variantie die de voortoets verklaart. Er is geen effect van AGO op de attitude van de leerlingen. Het gemiddelde niveau van wiskundige begaafdheid in de klas en de feitelijk bestede tijd aan wiskundeonderwijs in de klas blijkt van invloed op de leerprestaties van individuele leerlingen. Groepswerk heeft een versnellend effect op de leerresultaten. Een onverwachte uitkomst van het onderzoek is dat het werken met een remedi{\"e}rende groep een negatief effect heeft op de leerresultaten.",
author = "P.G.P. Herfs and E.H.M. Mertens and Perrenet, {J. Chr.} and J. Terwel",
note = "Co-operative Learning and Adaptive Instruction in Mixed Ability Groups in Secondary Education. (with an English summary). Amsterdam/Lisse: Swets & Zeitlinger. (Forumreeks no.14: ISSN 0924-0926: 14; ISBN 90-265-1182-5.).",
year = "1991",
language = "Dutch",
isbn = "9026511825",
series = "FORUM reeks",
publisher = "Swets & Zeitlinger.",
number = "14",

}

Herfs, PGP, Mertens, EHM, Perrenet, JC & Terwel, J 1991, Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs. FORUM reeks, no. 14, Swets & Zeitlinger., Amsterdam/Lisse.

Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs. / Herfs, P.G.P.; Mertens, E.H.M.; Perrenet, J. Chr.; Terwel, J.

Amsterdam/Lisse : Swets & Zeitlinger., 1991. 27 p. (FORUM reeks; No. 14).

Research output: Book / ReportBookAcademic

TY - BOOK

T1 - Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs.

AU - Herfs, P.G.P.

AU - Mertens, E.H.M.

AU - Perrenet, J. Chr.

AU - Terwel, J.

N1 - Co-operative Learning and Adaptive Instruction in Mixed Ability Groups in Secondary Education. (with an English summary). Amsterdam/Lisse: Swets & Zeitlinger. (Forumreeks no.14: ISSN 0924-0926: 14; ISBN 90-265-1182-5.).

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Dit is het eindrapport van het AGO-project. Het doel van dit onderzoek is de toetsing van een theoretisch model voor gedifferentieerd wiskundeonderwijs: het AGO-model. De vraagstelling van het onderzoek is: leidt onderwijs dat is gerealiseerd volgens de kenmerken van het AGO-model tot significant betere leereffecten (cognitief en affectief) dan onderwijs dat niet volgens de AGO-kenmerken is opgezet? Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede klassen van zes scholen voor voortgezet onderwijs. Er waren in totaal 23 klassen en 572 leerlingen in het onderzoek betrokken. Het AGO-model bleek uitvoerbaar in de klassenpraktijk. AGO-leerlingen blijken betere cognitieve resultaten te boeken dan hun tegenvoeters in de vergelijkingsscholen. Hiermee is de hoofdhypothese bevestigd. De effect size is .68 en conditie (AGO versus controle conditie) verklaart 6 procent van de variantie bovenop de variantie die de voortoets verklaart. Er is geen effect van AGO op de attitude van de leerlingen. Het gemiddelde niveau van wiskundige begaafdheid in de klas en de feitelijk bestede tijd aan wiskundeonderwijs in de klas blijkt van invloed op de leerprestaties van individuele leerlingen. Groepswerk heeft een versnellend effect op de leerresultaten. Een onverwachte uitkomst van het onderzoek is dat het werken met een remediërende groep een negatief effect heeft op de leerresultaten.

AB - Dit is het eindrapport van het AGO-project. Het doel van dit onderzoek is de toetsing van een theoretisch model voor gedifferentieerd wiskundeonderwijs: het AGO-model. De vraagstelling van het onderzoek is: leidt onderwijs dat is gerealiseerd volgens de kenmerken van het AGO-model tot significant betere leereffecten (cognitief en affectief) dan onderwijs dat niet volgens de AGO-kenmerken is opgezet? Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede klassen van zes scholen voor voortgezet onderwijs. Er waren in totaal 23 klassen en 572 leerlingen in het onderzoek betrokken. Het AGO-model bleek uitvoerbaar in de klassenpraktijk. AGO-leerlingen blijken betere cognitieve resultaten te boeken dan hun tegenvoeters in de vergelijkingsscholen. Hiermee is de hoofdhypothese bevestigd. De effect size is .68 en conditie (AGO versus controle conditie) verklaart 6 procent van de variantie bovenop de variantie die de voortoets verklaart. Er is geen effect van AGO op de attitude van de leerlingen. Het gemiddelde niveau van wiskundige begaafdheid in de klas en de feitelijk bestede tijd aan wiskundeonderwijs in de klas blijkt van invloed op de leerprestaties van individuele leerlingen. Groepswerk heeft een versnellend effect op de leerresultaten. Een onverwachte uitkomst van het onderzoek is dat het werken met een remediërende groep een negatief effect heeft op de leerresultaten.

M3 - Book

SN - 9026511825

SN - 9789026511820

T3 - FORUM reeks

BT - Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs.

PB - Swets & Zeitlinger.

CY - Amsterdam/Lisse

ER -

Herfs PGP, Mertens EHM, Perrenet JC, Terwel J. Leren door samenwerken. Adaptief groepsonderwijs (AGO) als een curriculum-innovatie in het voortgezet onderwijs. Amsterdam/Lisse: Swets & Zeitlinger., 1991. 27 p. (FORUM reeks; 14).