Medisch-tandheelkundige interactie

H.S. Brand, A. Vissink

  Research output: Chapter in Book / Report / Conference proceedingChapterProfessional

  Abstract

  Dit katern behandelt de relatie tussen mondgezondheid en systemische ziekten aan de hand van enkele frequent voorkomende ziektebeelden. Tevens komt de relatie tussen mondgezondheid en zwangerschap aan de orde.

  Er lijkt vooral een negatieve relatie te bestaan tussen onbehandelde parodontitis en de kans op het ontstaan van een hartinfarct, hersenbloeding, reumatoïde artritis, infectieuze endocarditis en zwangerschapscomplicaties. Bij diabetes mellitus wordt de regulatie van de bloedsuikerspiegel door parodontitis negatief beïnvloed. Bij risicopatiënten als verpleeghuisbewoners neemt de kans op een pneumonie toe bij een hoge plaquescore. Verschillende interventiestudies suggereren dat tandheelkundige behandeling een gunstige invloed heeft op de ernst van deze ziektebeelden.

  Bij nierfalen is het elimineren van orale infecties belangrijk om het risico op complicaties bij een niertransplantatie te reduceren. Dat mondgezondheidsproblemen een indicatie kunnen zijn voor de ernst van de systemische ziekte, blijkt bij de ziekte van Crohn.

  De behandelde ziektebeelden onderstrepen het belang van een gezonde mond voor de algehele gezondheid. Voor optimale zorg aan de patiënt is nauwe samenwerking tussen tandarts(-specialist) en arts(-specialist) noodzakelijk.

  Original languageDutch
  Title of host publicationPraktijkboek Tandheelkunde
  EditorsA.J. Feilzer, C.M. Kreulen, J.D. Scholtanus, A. Hoekema
  Place of PublicationHouten
  PublisherBohn Stafleu van Loghum Vakbibliotheek
  Pages1-17
  ISBN (Print)9065026983, 9789065026989
  Publication statusPublished - 2009

  Cite this